Egyszemélyes étterem a mező közepén

2020. május 10.
Bár Svédországban nem vezettek be kijárási korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt, az egymástól való távolságtartás és az izoláció fontosságára minden lehetséges módon igyekeznek felhívni az emberek figyelmét. Egy házaspár pedig kitalálta a tökéletes éttermet azoknak, akik komolyan veszik ezeket az óvintézkedéseket. Egyszemélyes éttermet nyitottak egy mező közepén, ahova kötélen továbbítják az ételt – egyenesen a konyhaablakból.

Svédország különutas megoldást választott a koronavírus-járvány kezelésére. Bár az embereket az egymástól való távolságtartásra és izolációra buzdítják, nem vezettek be szigorú korlátozásokat. Az ország ezzel a nyájimmunitás elérésére törekszik, vagyis azt a pontot szeretnék elérni, amikor egy területen olyan sokan estek már át a fertőzésen és szereztek immunitást a betegséggel szemben, hogy a vírus nem tud tovább szóródni. Az éttermek, kávézók és bárok ugyanúgy fogadhatják a járvány alatt is a vendégeket, akiket csupán kissé távolabb ültetnek le egymástól. Egy házaspár azonban teljesen más szintre emelte a távolságtartást egy új étterem-koncepcióval: csupán egy vendéget szolgálnak ki egy nap, akit a mező közepén ültetnek le, az ételt pedig egy kosárban juttatják el hozzá kötélen, amely egyenesen a konyhából vezet az asztalhoz.

Az étterem neve is ezt hivatott kifejezni: Bord för En, azaz Asztal Egy Személyre. Ha az időjárás is kedvező marad, az étterem május 10-én nyit, és augusztus 1-ig fogad napi egy vendéget.

Rasmus Persson és Kinda Karlsson azután találta ki a koronavírus-kompatibilis étterem koncepcióját, miután Karlsson szüleivel ebédeltek. Minden óvintézkedést próbáltak betartani, hogy biztonságos legyen a találkozó. Persson, aki korábban séfként dolgozott, ebédet főzött, és felesége szüleinek egy ablakon keresztül adta ki az ételt, akiknek odakint terítettek meg szépen.


Már aznap éjjel elkészítették a Bord för En weboldalát. A koncepció egyszerű: egyetlen asztal a mező közepén. Pincér helyett pedig egy kötélen érkezik az étel, egyenesen a konyhából. Azért csupán egyetlen vendéget fogadnak egy nap, hogy biztosan koronavírus-mentes legyen az étkezés. Az evőeszközök és az asztal fertőtlenítése ugyanis tovább tart, mint maga az étel elkészítése.

Olvastad már?

Az ételek és italok szezonális és helyi alapanyagokból készülnek. Biztosan a menü része lesz a råraka, ami egy svéd húsétel, amelyet tengerialga-kaviárral és sóskával tálalnak.

Ráadásul a házaspár úgy döntött, hogy a vendégre bízza, mennyit akar fizetni a gasztronómiai élményért. „Mindannyian nehéz időket élünk át, sokan elveszítették a munkájukat, szeretteiket. Mindenkit szeretettel várunk, függetlenül az anyagi helyzetétől” – mondta Karlsson, aki férjével együtt azt reméli, hogy az egyszemélyes étterem kizökkenti az embereket a szorongató hétköznapokból, és inkább saját magukra fókuszálnak majd a tévé vagy a telefon képernyője helyett. „Azt szeretnénk, ha az emberek leülnének, és minőségi időt töltenének el saját magukkal” – tette hozzá Linda Karlsson.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Instagram/Linda Karlsson