Koronavírus és szerelem: „kézfertőtlenítés után fogjuk meg egymás kezét”

2020. április 05.
Milyen félelmekkel és aggodalommal küzd az a pár, ahol az egyik fél elkapta a koronavírust? Hogyan küzdik le azt a lehetetlen helyezetet, hogy egy fedél alatt élnek, ám elvileg nem is mehetnének egymás közelébe?

Amikor februárban Jacob egy nemzetközi üzleti útról köhögéssel tért haza arizonai otthonába, még nem gondolt különösebben nagyobb bajra. Bár külön szobában aludt feleségétől, Caitlintől, hogy ne zavarja a köhögéssel a nő éjszakáit.


Ám napokkal később a férfi állapota sokkal rosszabbra fordult, belázasodott, és erős torokfájás kezdte gyötörni. Olyan erős, hogy nem tudott aludni és enni sem tőle. Caitlin ekkor férje tüneteivel üzenetet küldött az orvosuknak, akinek aztán a rendelőjébe lépve „Jacobra azonnal maszkot adtak, amint belépett az ajtón – mesélte a feleség. – Az orvos azt mondta, lehet, hogy Covid-19.”

Szerelem koronavírus idején

Ez lehetetlen döntés elé állította Caitlint. „Nem javasolták, hogy mellette legyek, mivel beteg, ám nem tudott gondoskodni magáról, olyan beteg volt” – mondta a nő. Így leküzdötte szorongását, felszerelkezett fertőtlenítőkendőkkel, és élő bizonyítékává vált annak, hogy létezik szerelem a koronavírus idején.

Olvastad már?

Az elkövetkező néhány hétben Caitlin korán kelt, hogy annyi ételt és italt diktáljon férjébe, amennyi feltétlenül szükséges, majd visszatért saját otthonukba, hogy megetesse macskáikat is. („Etetni és itatni a férjet, majd etetni és itatni a macskákat” – mondta.) Jacob a fürdőszobáig szerencsére el tudott menni, ám gyakran hányásig fokozódó köhögőrohamok kínozták. Felesége tisztította és fertőtlenítette a helyiséget utána. Caitlin ugrott férje minden szavára, ha olyan dologra volt szüksége, ami nem volt a keze ügyében az ágyban vagy a fürdőszobában. Eközben folyamatosan aggódott és folyamatosan mosott. Mindezt maszk nélkül, mert az már rég hiánycikknek számított Amerikában is.

A távolságtartás a legnehezebb

Férje tünetei ellenére is nehezére esett a kétméteres távolság megtartása Caitlin számára. „Ez volt a legnehezebb dolog, mert nagyon bújós természetű vagyok, és mióta beteg lett, nem is csókolhattuk meg egymást. Néha bemászok mellé, és hátulról megölelem. Kézfertőtlenítés után fogjuk meg egymás kezét.”


„Realizáltuk, hogy egy petricsészében élünk jelenleg – mondta a 33 éves férfi, akinél végül nem végezték el a koronavírus-tesztet. – Csak reménykedünk és szorítunk, hogy a feleségem nem kapja el.”

Irányelvek és valóság

A megelőzés két kulcskérdése, az otthonmaradás és a távolságtartás a fertőzött személyektől, párkapcsolatban élők esetén teljes önellentmondás lehet. Ám Caitlin és Jacob számára ez most a valóság – egészen a pár lábadozásának végéig. Természetesen az Egészségügyi Világszervezet adott ki irányelvet arra az esetre, ha koronavírussal fertőzött szeretteit ápolja valaki, ám a valóság gyakran messze esik az elméleti helyzettől. A betegnek egy zárható szobában, elkülönítve kell gyógyulnia a többi családtagtól, saját fürdőszobával. (A valóság azonban az, hogy egy lakásnak egy fürdőszobája van csupán.) A családtagoknak naponta többször le kell fertőtlenítsük a szekrényeket, tárolókat, kilincseket, vécét, telefonokat és billentyűzetet, mindezt maszkban és gumikesztyűben (ha még lehet egyáltalán szerezni valahol), ha érintkeztek a beteg személlyel.

Olvass tovább!

Forrás: Time
Fotó: Unsplash