Öleljünk meg egy fát, ha hiányoznak az emberek

2020. április 19.
Az Izlandi Erdőszolgálat arra biztatja az embereket, hogy – a koronavírus-járvány miatti távolságtartás szabályait szem előtt tartva – öleljenek meg inkább fákat az emberek helyett, ha magányosnak érzik magukat. Az ajánlás nem alaptalan, a természet és az erdők jótékony hatását a lelki egészségre és az általános közérzetre már rég bebizonyította a tudomány.

Thröstur Eysteinsson és kollégái az Izlandi Erdőszolgálatnál büszkék rá, hogy kiérdemelték a faölelő címet. A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben most másokat is arra bátorítanak, hogy éljenek a természet nyújtotta lehetőségekkel: a saját és mások egészségét szem előtt tartva a fákat öleljék meg, ne az embereket.


Izland erdészei a maguk módján segítenek

„Mi ezzel tudunk hozzájárulni ennek az egész krízisnek az elviseléséhez – mondta Eysteinsson. – Nem sok, amit az erdészetben tehetünk, kivétel, hogy azt mondjuk az embereknek, jöjjenek a fák közé.” Izland egy kevésbé korlátozó utat választott a koronavírus-járvány kezelésére. Minden országnál többet és szélesebb körben tesztelnek, akinél pedig észlelik a vírust, vagy kapcsolatba került olyan személlyel, aki megfertőződött, karanténba kerül, így az ország maga nem állt le a Covid-19 miatt. Az iskolákat ugyan bezárták, és megtiltották a húsz főnél nagyobb összejöveteleket, ám az ország erdei továbbra is nyitva maradtak.

Olvastad már?

A „gyertek a fák közé” üzenet a park erdészeitől ered, amelyet Facebook-oldalukon osztottak meg, hogy ezzel emlékeztessék az embereket a fák megölelésének jótékony hatásaira. Eysteinsson és kollégái maguk is hasonlóan tesznek: családtagjaikkal, barátaikkal együtt rendszeresen megölelik a fákat. Az erdészek megtisztították az ösvényeket és eltakarították a havat is az útból, hogy a közönség eljuthasson az erdőkbe. „Egy séta a fák között jót tesz az embereknek, javítja a közérzetet a nehéz időkben. Nem szükséges ténylegesen megölelni a fákat, ha valaki ezt túl abszurdnak találja, már a köztük tett séta is sokat jelent. Ám a fák egyáltalán nem bánják az ölelést” – tette hozzá nevetve az erdész.

Miért jó a fák megölelése?

Az ausztrál Wollongong Egyetemen végzett kutatás szerint a fák jelenléte csökkenti a stresszt és javítja az általános mentális állapotot. Ám Európában is végeztek kutatásokat a témában. Az angliai Exeter Egyetem tudósai ausztrál kollégáikhoz hasonló eredményekre jutottak vizsgálatukban, amely szerint, ha valaki naponta legalább két órát a természetben tölt, sokkal jobb testi-lelki egészségnek örvend.

Megtisztítja az elmét, elűzi a gondokat

A tudományos tények tehát egyértelműen megmutatják a fák közelségének pozitív hatásait, ám sokkal nehezebb szavakba önteni magát az érzést. „Ez nem olyan, amit könnyen el lehetne magyarázni, de már maga az a tény, hogy egy másfajta környezetben töltjük az időnket, jó hatással van ránk. Felfrissülünk. Megtisztítja az elmét. Nem rágódunk tovább a mindennapi problémákon” – sorolta Eysteinsson. Bár a legtöbben örömmel fogadták az erdészek javaslatát, többen figyelmeztettek annak veszélyére, hogy esetleg a fák felületén átadhatjuk másoknak a koronavírus-fertőzést. Az erdész szerint ezért fontos, hogy megtaláljuk a saját fánkat – valahol az erdő mélyén.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash