Világgá mentünk: hogyan néz ki a vitorlás kívülről?

2020. június 10.
A Kundalini vitorláshajó és magyar legénységének földkerülő kalandozásának jelenlegi állomása a Karib-térség, Antigua szigete. Legújabb beszámolójukban most a luxusvitorlás fedélzetével ismerkedhetünk meg.

Hajnali 5:40, óramű pontossággal ébredek. Furcsa ez nálam, mert vannak időszakok, amikor a belső ébresztőm egészen 7:00-ig húzza az ébredés pillanatát.
Azt hiszem, jobban kedvelem a korai ébredést, szeretem a hajnali órák nyugalmát, hangjait, fényeit, illatát. Első dolgom, hogy felkelek, és úszom egyet. Persze ez nem volt mindig így…
Régen nem szerettem úszni, túl monoton és lassú volt számomra. Nem tartottam igazán élvezhető sportnak, valójában csak helyváltoztatásra használtam az úszást, és nem a testmozgás volt a fő szempont. Orsinak és Romannak köszönhetem, hogy rendszeresen úszom, és ma már élvezem is.
Fantasztikus és leírhatatlan érzés, és egyben még picit furcsa is számomra, de azt hiszem, a napi 2 úszásnál nem adom lejjebb ezután sem.


Úszás után kicsit átmozgatom magam, nyújtok, és következik a frissítő dekkzuhany a hajó tatján – nem tudnám elképzelni enélkül a hajót, szinte mindig itt zuhanyzom. Irány vissza az ágyba, és kezdődhet egy kis kora reggeli munka. Ilyenkor átfutom az e-mailjeimet, a hajók karbantartását szervezem, kikötőkkel, hatóságokkal, követségekkel, hajósboltokkal levelezek, rendelek pár dolgot, és folyton keresem, kutatom az interneten, hogyan tudok úgy olcsóbban, gyorsabban, egyszerűbben megoldani valamit vagy helyettesíteni egy másik dologgal, hogy ne menjen a minőség, az esztétika és a tartósság rovására. Itt mindennap megharcolok az életért. Mert be kell szerezni azt is, ami a szigeten drága vagy nem lehet kapni. Sokat rendelek, a kikötő kapitányság címén tudom aztán átvenni, nagyon segítőkészek.

Visszakanyarodok a hajnali, produktív énidőmhöz…  Mi mindent csinálok még? Útvonalat tervezek, időjárást nézek általában a következő 5-7 napra, és a lokális veszélyek előrejelzését is szemmel tartom – itt a hurrikánszezon a papírforma szerint már beköszöntött (június–szeptember). Persze ez csupán azt jelenti, hogy ebben az időszakban nagyobb eséllyel alakulhatnak ki trópusi viharok, amik hurrikánná fejlődhetnek.

Persze jött egy új feladat is, amit nagyon szeretek és feltölt. A YoutTube-csatornánkra egyre több és több hozzászólás, az Instára pedig sok üzenet érkezik, ami nagyon jó, mert örömmel veszem a kommenteket, kéréseket, észrevételeket… szívesen válaszolok. Igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy a nézők is formálják a csatornát. Kicsit ezzel kapcsolatos dolog, hogy a napokban a kikötőben sétáltam ki Ádámmal pizzát venni, és beszélgettünk, vártuk, hogy elkészüljön.
Egyszer csak valaki rám kiabált, hogy KUNDALINI! Odajött egy srác, aki egy francia követőnk, és a barátnője. Kiderült, ő a martinique-i vámosok egyik szolgálatparancsnoka, és egy éve volt nálunk a fedélzeten hatósági ellenőrzést tartani. Nagyon új érzés volt, hogy egy „ismeretlen” tudja Nawel nevét, tudja merre jártam, és milyen kalandokban volt részem. A barátnője nagyon sok infót adott a sziget feloldásának ritmusát illetően, és egy igazán kellemes esti sörözés lett a találkozásból. Szereztünk egy új ismerőst a szigeten. Lényeg, hogy jó érzés volt személyesen találkozni az egyik nézőnkkel, és beszélgetni vele. Remélem, sikerül majd magyarországi arcokkal is találkozni otthon!

Vissza a reggelhez. Ezt a cikket is a reggeli órákban írom. Orsiék is felkeltek, ők is úszással indítják a napot. Roman és Orsi szinte minden nap mennek valahova, és adják a tippeket nekem, hogy mit kell megnézni, és mit kell a videókban megmutatni… Az egyik ilyen a Le Trinites melletti kis város, Tartane és az ottani nemzeti park. Csodálatos rész, fantasztikus a kilátás az Atlanti-óceánra a világítótorony melletti kilátóról.

Roman aztán a következő dologgal állt elő: KITESURF kihívás! És szükség van rám is a dologhoz. Mondtam neki, hogy benne vagyok, de sok jóra ne számítson az én tudásomat illetően. Megnyugtatott, hogy a kihívás valójában az, hogy kitesurfleckét fogunk venni mindhárman. Persze igazából sok választásom nem maradt, mert már mindent elintézett, van oktató, beach, felszerelés, időbeosztás… Minden kész, már csak a hűtődobozunkat kell telepakolni jéggel, frissítőkkel, étellel, és megyünk a Chevalier Island előtti kis vízterületre. Hajrá! Minden adott lesz egy klassz naphoz!


Most ezen a héten feltöltöttem az Exterior videót… Azoknak ajánlom a mai videót, akiket érdekel a Kundalini „első fedélzete”. Akiket esetleg nem, ők csak simán iratkozzanak fel a csatornára. Ne felejtsétek el bekapcsolni az értesítést, a kis harangot, hogy mindig naprakészek legyetek. Figyeljétek az Instát is, és ne maradjatok le a következő kitesurfvideóról!

A Kundalini vitorlás kalandjait ITT követheted nyomon!