Az én utcám: Tomcsányi Dóri

2020. június 23.
Rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. A legújabb részben Tomcsányi Dóri divattervező mesélt nekünk.

Tomcsányi Dóri kedvenc utcája: Barát utca (VII. kerület)

A hetedik kerület eldugott részén, a Blaha mögött, a Szövetség és Hársfa utca között van egy kicsi, akácos, madárcsicsergős, 100 méternél alig hosszabb fasor, a Barát utca. A ’30-as évek végén épült, az utca két oldalán található hat-hat, Bauhaus ihletésű, modernista háromemeletes ház pedig nagyon váratlan meglepetést okoz a környéken sétálónak.

Budapest Barát utca

A sarkon 50 évig a Bognár cukrászda látta el a környéket sütivel és fagyival, ma már a Freyja varázslatos croissant-jai sülnek itt.

Budapest Barát utca

Körülbelül 10 éve jártam itt először, emlékszem, egy megbeszélésre mentem a Szövetség utcába, de egy kicsit korábban értem oda, így még biciklizgettem a környéken, ekkor fedeztem fel a Bognár cukrászdát, a nosztalgikus dekorral és az enyhén zaccos kávéjukkal azonnal belopta magát a szívembe. Az utca nem csak a hangulata miatt különleges. A modern és néhol art deco stílusjegyeket hordozó társasházak aljában található kicsiny (mostanában sajnos főleg üres) üzlethelyiségek izgalmas látványt kölcsönöznek az eklektikus Erzsébetváros közepén.

A kedvencem a Hársfa utcai felén található két szélső lakás, hatalmas teraszával és rengeteg növényével. Az utcában sétálva teljesen megfeledkezik róla az ember, hogy pár méterre a zajos Rákóczi út található, hiszen a terebélyes akácfák koronája hangulatában egészen Budáig repít minket. A lakók összefogása pedig példamutató, hiszen nemcsak utcabálokat szerveznek, hanem együttes erővel sikeresen leállíttatták a Szövetség utcai irodaház jogszerűtlen építését – ezzel megőrizve az utca csendjét és nyugalmát. Ha tehetitek, látogassatok a Barát utcába. és kóstoljátok meg a Freyja helyben készült, isteni péksüteményeit!

Budapest Barát utca

Fotók: CzJ

Olvass tovább!