Az én utcám: Tomcsányi Dóri

2020. június 23. |

Rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. A legújabb részben Tomcsányi Dóri divattervező mesélt nekünk.

Tomcsányi Dóri kedvenc utcája: Barát utca (VII. kerület)

A hetedik kerület eldugott részén, a Blaha mögött, a Szövetség és Hársfa utca között van egy kicsi, akácos, madárcsicsergős, 100 méternél alig hosszabb fasor, a Barát utca. A ’30-as évek végén épült, az utca két oldalán található hat-hat, Bauhaus ihletésű, modernista háromemeletes ház pedig nagyon váratlan meglepetést okoz a környéken sétálónak.

Budapest Barát utca

A sarkon 50 évig a Bognár cukrászda látta el a környéket sütivel és fagyival, ma már a Freyja varázslatos croissant-jai sülnek itt.

Budapest Barát utca

Körülbelül 10 éve jártam itt először, emlékszem, egy megbeszélésre mentem a Szövetség utcába, de egy kicsit korábban értem oda, így még biciklizgettem a környéken, ekkor fedeztem fel a Bognár cukrászdát, a nosztalgikus dekorral és az enyhén zaccos kávéjukkal azonnal belopta magát a szívembe. Az utca nem csak a hangulata miatt különleges. A modern és néhol art deco stílusjegyeket hordozó társasházak aljában található kicsiny (mostanában sajnos főleg üres) üzlethelyiségek izgalmas látványt kölcsönöznek az eklektikus Erzsébetváros közepén.

A kedvencem a Hársfa utcai felén található két szélső lakás, hatalmas teraszával és rengeteg növényével. Az utcában sétálva teljesen megfeledkezik róla az ember, hogy pár méterre a zajos Rákóczi út található, hiszen a terebélyes akácfák koronája hangulatában egészen Budáig repít minket. A lakók összefogása pedig példamutató, hiszen nemcsak utcabálokat szerveznek, hanem együttes erővel sikeresen leállíttatták a Szövetség utcai irodaház jogszerűtlen építését – ezzel megőrizve az utca csendjét és nyugalmát. Ha tehetitek, látogassatok a Barát utcába. és kóstoljátok meg a Freyja helyben készült, isteni péksüteményeit!

Budapest Barát utca

Fotók: CzJ

Olvass tovább!

Az én utcám: Eke Angéla

Az én utcám: Eke Angéla

Rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. Eke Angéla színésznő az I. kerületben mutat egy különleges utcát.

Szólj hozzá te is!

Még több Utazás