A Balaton déli partja: sokkal több mint hekk és lángos

2020. augusztus 21.
Ha bulizni és strandolni szeretnénk, akkor a Balaton déli partjára, ha pedig kirándulásra, jó borokra és finom falatokra vágyuk, akkor az északira kell utaznunk – régóta tartja magát a köztudatban ez a vélekedés. Pedig nagyot téved az, aki a déli partra még ma is csupán hekket és lángost kínáló gasztrosivatagként gondol, ahol a strandokon és pár fesztiválon kívül nincs is mit látni és csinálni.

Kávé, pizza, tokhal

Bár a tó partján nem érintett meg minden vendéglátóst a gasztroforradalom szele, de szerencsére évről évre emelkedik a profi csapattal dolgozó, minőségi, helyi alapanyagokra építő, nem csupán két hónapnyi szezonban gondolkodó vendéglátóhelyek száma. Egy déli parti jó helyeket listázó összeállításból nem hiányozhat az 1992 óta működő, legendás balatonszemesi Kistücsök Étterem, ahol legfrissebb újításként Régiónk vegán ízei kóstolómenüt is választhatunk. És már nem ez az egyetlen különleges étterem a környéken. Tökéletes helyszíne például egy lusta vasárnapi reggelinek, ebédnek – vagy az idei szezontól már hétvégi vacsoráknak is – a siófoki Café Maran dizájnos belső kialakítással, kellemes terasszal, mennyei specialty kávékkal, pompás süteményekkel és bisztróételekkel.


Ha pedig már a déli part fővárosánál tartunk: aki a különlegességek helyett a hagyományos büféhangulatra és a halételekre voksol, annak a Vitorlás utcai Sió Halsütőt ajánlom a kikötő közelében. Itt nemcsak unalmas sült hekket lehet kapni, hanem olyan hazai halfajtákat is, mint a süllő, a keszeg, a sügér vagy a ponty. Szuper olasz pizzákért, tésztákért a széplaki, kockás terítős Rozmaring Kiskert Vendéglőt és Pizzériát keressük fel, de a klasszikus ételeket modern felfogásban készítő, idén második szezonjára visszatért, szintén balatonszéplaki KisKert Vendéglőt is érdemes kipróbálni. Innen pedig már csak egy ugrás Zamárdi, ahol a szezonálisan nyitva tartó, vidám, színes berendezéséről messziről felismerhető Tiki Beach Bisztrót lenne vétek kihagyni. Velős pirítós, kovászosuborka-leves, tökös-tokhalas lasagne, kézműves sörök – van itt minden, ami egy extra tóparti lakomához kell.


Nem maradunk éhen akkor sem, ha inkább Balatonlelle és környéke az idei nyaralásunk célpontja. A Móló sétány Kedvesem Bisztrója is a minőségi alapanyagokban, a természetes, szívvel-lélekkel készülő fogásokban hisz. Akárcsak a boglári kikötőnél működő, laza Paletta Bistrobar és a környékbeli alapanyagokat – például keszthelyi tokhalat, fenyvesi Angus marhát – előszeretettel használó, a balatonboglári Parti sétányon télen-nyáron üzemelő Gianpiero’s. Apropó Balatonfenyves: Hubertus Hofban vadételekkel és angus marha specialitásokkal várják az éhes turistákat, az A Konyhám pedig fenyves központi strandján, közvetlenül a vízparton mutatja meg a nyaralóknak, hogy egy strandbüfé is tud színvonalas lenni.

Szerző: Hriczkó-Rimai Tímea

A Marie Claire szeptemberi számából megtudhatod, hogy milyen izgalmas programok várnak még rád a Balaton déli partján, de azt is eláruljuk, hol kóstolhatod meg a legfinomabb borokat, pálinkákat vagy éppen süteményeket.