Ajándékokkal a Föld körül

2020. december 19.
Idén az év nagy részében csak képzeletben járhattuk a nagyvilágot, a vírus az utazás örömétől is megfosztott bennünket. Most néhány ajándékkal idézzük fel távoli nagyvárosok ízeit és hangulatát.

Sajtok Párizsból  

Hogy lehet kormányozni egy országot, ahol csak sajtokból 246 különböző fajta létezik? A klasszikus mondást De Gaulle elnöknek tulajdonítják, és tény, nehéz eldönteni, milyen sajtot válasszunk egy franciás lakoma lezárásaként – akár itthon is. A finom csemegét Nagy Károlytól kezdve XIV. Lajosig minden uralkodó nagyra becsülte, olyannyira, hogy a legendák szerint az 1815-ös bécsi kongresszuson nemcsak Európa sorsáról döntöttek a résztvevők, hanem – a diplomáciában szokatlan módon – még a sajtok minőségéről is hosszú vitát folytatott a két ínyenc államférfi, az osztrák Metternich és a francia Talleyrand. 

 Karácsonyi puding Londonból 

Angliában a klasszikus karácsonyi vacsora alkalmával a pulyka után pudingot esznek a hagyománytisztelő britek. Természetesen Agatha Christie, a krimiírás koronázatlan királynője is így szokott ünnepelni, nem véletlenül adott Karácsonyi puding című történetében főszerepet a tradicionális brit süteménynek. Házi elkészítéséhez érdemes új pudingsütőformát beszerezni, így biztosan jól sikerül majd a vendégváró fogásnak is szuper különlegesség. 

Szuvenír Münchenből 

Idén elmaradt a hagyományosan hordócsapolással kezdődő müncheni sörfesztivál is. Bajorország legnagyobb népünnepélyét először 1810. október 12-én rendezték meg egy királyi esküvő tiszteletére. A trónörökös, a későbbi I. Lajos király ekkor vette feleségül Teréziát, a szász hercegnőt, és az ünnepségre München minden lakóját meghívták. Az eseményből tradíció lett, amit csupán a világháborús évek szakítottak meg; az Oktoberfest népszerűségét mutatja, hogy tavaly is több mint 6 millió látogatója volt. A fesztiválhoz tartoznak a sátrakban felszolgált söröskriglik, amelyekbe hajdanán egész pontosan 1.069 liter „folyékony kenyér” fért, ma a korsók általában egyliteresek. Minden évben újratervezik őket, eltulajdonításuk ugyan bűncselekmény (a biztonságiak a korsókra különösképpen vigyáznak), mégis sokan sportot űznek elemelésükből. A kriglik ma már megvásárolhatók, szuvenírként léteznek, a karácsonyi családi összejövetelen felidézhetjük velük a bajorországi ünnep hangulatát. 

A tea dicsérete Moszkvában 

Az orosz mondás szerint hosszan él az, aki gyakran teázik! A havas orosz teleket megidéző forró ital különösen finom lesz, ha szamovárban, valódi grúz tealevelekből főzzük. Kevesen tudják, hogy a szamovár kínai találmány, vízforralásra szolgált, a 19. századtól kezdve azonban minden rendes orosz háztartás tartozéka lett. Ebben készül a zavarka nevű teakoncentrátum, amit aztán forró vízzel hígítva az úgynevezett „sztakanokban”, a jellegzetes cirádás fém plusz üveg kombinációjú poharakban szolgálnak fel. Megfázás esetén málna- vagy áfonyalekvárt tesznek a forró teába, de hagyományosan mézzel is kínálják. Az igazi teakedvelő azonban  – tartják az oroszok – magában issza a méregerős folyadékot, legfeljebb kockacukrot harap hozzá. Édesen vagy sósan, de feltétlenül jár hozzá a szuski, ami egy kis, kerek perecszerű sütemény: nem árt vigyázni vele, mert akkor az igazi, ha kőkemény! 

Koktélok Havannából

Egy jó koktél biztosan segít abban, hogy képzeletben a szürke, hideg télből a forró nyárba utazhassunk. Sokféle kubai koktélt ismer a gasztronómia, mindegyikük alapja a fantasztikus ízű fehér rum. A daiquirit tört jéggel tálalják, a mojitóba mentalevél kerül, ez volt állítólag a híres író, Hemingway kedvence. A cuba libre vagy cubata kóla és rum keveréke. A rum amúgy a nádcukor gyártásakor fennmaradt melaszból erjesztett és lepárolt égetett szesz, tölgyfahordóban érlelik, és gyakran karamellel színezik.

Magazinokkal a nagyvilágban  

Kedvet kaptál egy képzeletbeli utazáshoz? Segítünk! A csábító célpontokat ugyanis legkönnyebben magazinok segítségével választhatjuk ki, és a színes oldalak lehetnek idegenvezetőink. Hiszen kitűnő újságírók kalauzolnak bennük a világ számtalan országába, bemutatva a helyi szokásokat, köztük a gasztronómia megannyi csodáját. Tudósításokat olvashatunk nemcsak az ünnepekről, de a múlt és a mai, mindennapi élet megannyi titkáról: sikerekről és kudarcokról egyaránt. Egy több száz oldalas magazin különleges fotóival a világ legeldugottabb tájaira is elröpít; a helyiek szokásairól mesél, válogatott, extra receptekkel örvendezteti meg és szebbnél szebb terített asztalokhoz invitálja hűséges olvasóit. Azaz: egy jó magazin-előfizetéssel otthon lehetünk bárhol a nagyvilágban, és most, amikor – reméljük, csak időlegesen – bezárultak a határok, ennél tartalmasabb, sokféle igényt és érdeklődést kielégítő ajándékot nehéz lenne találni családtagjainknak, barátainknak – sőt, talán még saját magunknak is.

Fotó: Unsplash.com

Nézd meg karácsonyi magazin-előfizetési ajánlatunkat!


Kapcsolódó