A Hortobágy a világ legszebb 25 helye között

2021. február 06.
Illusztris társaságban kapott helyet a Hortobágy: az amerikai National Geographic Traveler szakértői 2021. évi listájukon a világ 25 legesleg úti célja közé sorolták. Vadregényes tájegységünk mellett a felsorolásban olyan világcsodák szerepelnek, mint Alonisszosz görög szigete, Új-Kaledónia, Guam és az argentínai Los Glacieres Nemzeti Park.

A pandémia korántsem kedvez az utazni vágyóknak, kalandkeresőknek, a National Geographic mégis arra biztat bennünket: addig is, amíg nyakunkba vehetjük a világot, tervezgessünk, merjünk nagyot álmodni. Tizenhét ország szerkesztősége és világjáró szakértői, a NatGeo Traveler nemzetközi csapata a 2021-es évre is összeállította a legcsábítóbb, és nem mellékesen a fenntartható működésben is élenjáró turisztikai úti célok 25-ös toplistáját, öt kategóriába sorolva a világ legkülönlegesebb helyszíneit.

hortobagyfoto-soponyai-gyorgy_e

A Hortobágy valójában

Tavaly az Országos Kéktúra érdemelte ki a NatGeo Traveler toplistás voksát, és most itt az újabb szenzációs siker: az idei 25-ös lajstromra fölkerült a Hortobágy. Akinek volt már szerencséje hazánk egyik legcsodálatosabb tájegységére ellátogatni, bizonyára tudja: ez nem csak a pusztában magányosan álldogáló gémeskutak, a békésen legelésző szürkemarhák és a szilaj csikósok földje – sok egyebet is adhat a kíváncsi utazónak.

national_geographic_repasy-zsolt

Közép-Kelet-Európa legnagyobb füves pusztáján csillagnézőbe, gasztrotúrára és izgalmas kultúrtörténeti kalandokra is indulhatunk. A közel 82 ezer hektárnyi területen a pásztorélet hagyományai mellett sikerült megőrizni a sós mocsarakat, a pusztai legelőket, az eredeti sztyeppei növénytakarót és az ökoszisztémát, amely nem kevesebb mint 340 madárfajnak ad élőhelyet. A sikert megünnepelendő a National Geographic magazin magyar kiadása ebben az évben átfogó, sokoldalas képriporttal jelentkezik majd, bemutatja a Hortobágyi Nemzeti Park alig-alig ismert oldalát, igazi kulisszatitkait.

Fotó: Répásy Zsolt, Soponyai György

national_geographic_1

Olvass tovább!