5 gyerekbarát úti cél a horvát tengerparton

2021. április 25.
A közeli Horvátország szépsége páratlan, nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvend a családok körében is. Bár a horvát tengerpart jelentős része sziklás, találhatunk homokos vagy apró kavicsos partszakaszt is, ami gyerekekkel különösen jó választás.

Horvátországban igazi különlegességnek számítanak azok a kisebb-nagyobb szigetek, melyek az Adria partvidékét tarkítják – ezekből közel 1200 található a szomszédos országban, ám mindössze 50 sziget lakott közülük. Horvátország földrajzi fekvése és mediterrán klímája ideális a családi nyaraláshoz: tökéletes választás, ha tengerparti kikapcsolódásra vágysz, távol a városi nyüzsgéstől és az örökös rohanástól, ugyanakkor nem túlzottan messze Magyarországtól.

hvar sziget horvatorszag horvat tengerpart gyerekkel

Utazás és koronavírus

Hogy nyárig történik e változás, azt nem tudni, de idén áprilistól Horvátország az Európai Unióban jóváhagyott antigén gyorsteszteket is elfogadja beutazás esetén, a karanténkötelezettség pedig kiváltható, egy 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a beutazó átesett a fertőzésen. Gyakori kérdés, hogy milyen vakcinát fogadnak el. 2021 áprilisi információk alapján a Horvátországba való belépéshez két oltás szükséges, függetlenül attól, hogy az EU-ban engedélyezett vakcinákról van-e szó vagy orosz, illetve kínai vakcináról.

1) Hvar

Igazi időutazásban lehet részed, ha a régmúlt hangulatát idéző szigetre látogattok, ahol kulturális élményekből sincs hiány. Hvar legősibb falucskáját Starigradnak hívják, történelme mellett csodás a hozzá tartozó partszakasz, de a panorámája és az élővilága is mesébe illő. Ha természetközeli feltöltődésről álmodoztok, nem kell tovább keresned! Vrboska közelében kavicsos strandokon napfürdőzhettek, ezek kevésbé zsúfoltak. Jesla városától karnyújtásnyira szuper homokos partokat találtok, ahol ráadásul lassan mélyül a víz.

cres sziget horvatorszag horvat tengerpart gyerekkel

2) Cres

Méreténél fogva kiérdemelte az Adria legnagyobb szigetének járó címet, varázslatos hangulata miatt pedig sokan „Velence kistestvéreként” emlegetik. Cres nem számít sűrűn lakott szigetnek, ezért ideális helyszín, ha családos tengerparti pihenést terveztek. Tengerparton sütkéreznél, búvárkodnál vagy egyszerűen csak végignyújtóznál egy napágyon, izgalmas könyvvel a kezedben? Érdemes benevezni egy hajókirándulásra, és felfedezni a Creshez tartozó kisebb szigeteket!

cres sziget horvatorszag horvat tengerpart gyerekkel

3) Brac

Brac az Adria egyik legnagyobb és legnépesebb szigete, tele olyan látványosságokkal, melyek mágnesként vonzzák a turistákat. Brac különlegessége, hogy a horvát szigetek közül ez a legmagasabb: ha felmentek a legmagasabb pontjára, a 778 méteren található Vidova Gorara, a szemetek elé tárul az egész dalmát szigetvilág! Csak akkor vegyétek erre az irányt, ha nincs ellenetekre a nyüzsgés és az éjszakába nyúló pezsgés! Strandjai között találtok sziklásat, kavicsosat és homokkal borítottat is, így kedvetekre válogathattok.

dubrovnik horvatorszag horvat tengerpart gyerekkel

4) Dubrovnik és Split

Ha megcsodálnátok a szárazföld szépségeit, de a partoktól messzebbre is kalandoznátok, szuper városnéző programok várnak Splitben és Dubrovnikban. Ez utóbbiban mindenképp látogassatok el a várfalhoz, és barangoljátok be a történelmi városközpontot, Splitben viszont a Diokleciánusz palotáját és a pazar tengerpartot vétek kihagyni! Split egyik legnépszerűbb strandja a Bacvice, ahol homokos és sziklás szakaszok váltják egymást. A víz azúrkék, tisztaságát folyamatosan ellenőrzik, ki is érdemelte a kiváló minőséget jelző Kék Zászlót, ami gyerekes nyaralások alkalmával kiemelten fontos szempont.

bisevo-sziget-horvatorszag-horvat-tengerpart-gyerekkel

5) Bisevo

Bisevo szigetének legféltettebb kincse a keleti részen található Kék barlang, amit 11 és 12 óra között érdemes leginkább felkeresni, mert akkor a leginkább ámulatba ejtő a víz türkizkék színe, melyen keresztül beszűrődik a napfény. Kevesebben tudják, hogy a szigeten egy Zöld barlang is található, ami szintén csodás látványt nyújt. Bisevo különlegessége, hogy 26 tenger alatti barlang veszi körül. Strandjai közül a Porat-öbölben található partszakasz a legnépszerűbb a gyerekekkel érkezők körében, nemcsak azért, mert homok borítja, hanem azért is, mert a környező sziklák miatt kevésbé szeles.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?