Ciprus látnivalók

Ciprus mesés látnivalóit izgalmas legendák lengik körül

2024. május 04.
Ciprus varázslatos szigetét senkinek nem kell bemutatni. Hol sziklás, hol fehér homokos partjai, a tenger kristálytiszta, türkiz színű hullámai minden évben turisták tömegeit vonzzák az országba. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete azonban nem csak természeti szépségei miatt lehet tökéletes úti cél – Ciprus egészét ókori mítoszok és legendák hatják át, amelyek megismerése még izgalmasabbá teheti a nyaralást.

Nem véletlenül nevezik Ciprust a szerelem szigetének – az ókori mitológia szerint itt született és lépett ki a tenger habjaiból Aphrodité, a szépség és szerelem istennője. Aphrodité alakjához több nevezetesség is kapcsolódik a szigeten, de a legendák és mítoszok szerint rajta kívül is számos más ókori isten, illetve mitológiai alak élt, szeretett, vagy éppen szenvedett ezen a csodás helyen. A következőkben Ciprus 5 kihagyhatatlan látványosságát mutatjuk be a hozzájuk kapcsolódó mitologikus történeteken keresztül. 

Aphrodité sziklája

Az Aphrodité sziklájának, vagy Petra tou Romiou-nak nevezett sziklaképződmény

Az Aphrodité sziklájának, vagy Petra tou Romiounak nevezett sziklaképződmény

A legenda szerint Aphrodité a tengerben született, és felnőtt nőként emelkedett ki a habokból Páfosz gyönyörű délnyugati partjainál. Az Aphrodité sziklájának, vagy Petra tou Romiounak nevezett sziklaképződmény körül mindig látványosan hullámzik a tenger, és amikor a hullámok nekicsapódnak a sziklának, a keletkező habok állítólag pont úgy néznek ki, mintha egy emberi alakot sejtetnének – szinte mintha Aphrodité születését látnánk újra és újra megismétlődni.

A legenda szerint az idelátogatók is részesülhetnek Aphrodité szépségéből és örök fiatalságából – nem kell mást tenniük, mint háromszor körbeúszniuk az istennő szikláját. Ha pedig az örök szerelmet is meg szeretnék találni, keresniük kell a parton egy szív alakú kavicsot. 

Ayia Napa-i tengeri barlangok

Az egyik leggyakrabban felkeresett természeti látványosság az Ayia Napa-i tengeri barlangok

Az egyik leggyakrabban felkeresett természeti látványosság az Ayia Napa-i tengeri barlangok

Ayia Napában, Ciprus délkeleti partvidékének híres üdülővárosában is számtalan látnivaló és hozzájuk kapcsolódó legenda vár a turistákra. Az egyik leggyakrabban felkeresett természeti látványosság az Ayia Napa-i tengeri barlangok. A tenger fölé magasodó sziklaüregek már önmagukban is varázslatos látványt nyújtanak: a kristálytiszta víz, a lenyűgöző alakzatok egészen éteri, másvilági hangulatot kölcsönöznek a helynek. Úgy tartják, hogy ezek a természet alkotta barlangok egykor kalózok kincseinek titkos rejtekhelyei voltak. 

Szerelmesek hídja

Ha a Szerelmesek a híd közepére állva egy pár megcsókolja egymást, és kíván valamit, a kívánságuk valóra fog válni. 

Ha a Szerelmesek hídjának közepére állva egy pár megcsókolja egymást, és kíván valamit, a kívánságuk valóra fog válni

Szintén Ayia Napa városa mellett található Ciprus egyik leghíresebb, a legtöbb képeslapról visszaköszönő természeti képződménye, a Szerelmesek hídja. Ez a különleges híd alakú képződmény rendkívül népszerű nemcsak a fotósok, de a nászutasok körében is, a helyet körbelengő romantikus hangulat miatt. A nyugodt verőfényes nyári napokon a kristálytiszta víz a kék különböző árnyalataiban váltakozik, tovább fokozva az idilli légkört.

A legenda szerint, ha a Szerelmesek hídjának közepére állva egy pár megcsókolja egymást és kíván valamit, a kívánságuk valóra fog válni. 

Jó hír, hogy Ciprus rendkívül könnyen megközelíthető, a Wizz Air ugyanis hetente többször is indít közvetlen járatokat Lárnakába. 

Aphrodité fürdője

Adonisz éppen az Akamas-félszigeten vadászott, amikor megpillantotta az itt fürdőző meztelen Aphroditét

Adonisz éppen az Akamas-félszigeten vadászott, amikor megpillantotta az itt fürdőző meztelen Aphroditét

Ciprus északnyugati félszigetén, az Akamas nevű, egykor az egyszerű halandók számára megközelíthetetlen területen található Aphrodité fürdője. Ez a rendkívül népszerű turisztikai látványosság az egyik legfontosabb Aphroditéval kapcsolatos ókori helyszín. A mitológia szerint Adonisz éppen az Akamas-félszigeten vadászott, amikor megpillantotta az itt fürdőző meztelen Aphroditét, és azonnal beleszeretett. Aphrodité fürdője valójában egy aprócska barlangban csörgedező forrás, amelyet egy öreg fügefa buja lombjai árnyékolják. Bár a forrás vize nem iható, ha valaki megmosakszik benne, a legenda szerint elnyerheti az örök fiatalságot.

Akamasz-félsziget

A félszigetet Akamaszról, Theseus fiáról, a trójai háború hőséről és Soli város alapítójáról nevezték el

A félszigetet Akamaszról, Theseus fiáról, a trójai háború hőséről és Soli város alapítójáról nevezték el

A több mint 230 négyzetméteren elterülő Akamasz-félsziget vadregényes vidéke tökéletes úti cél lehet a kirándulni vágyók számára. A félszigetet Akamaszról, Theseus fiáról, a trójai háború hőséről és Soli város alapítójáról nevezték el. A képeslapokat megidéző tájon mély völgyek és szurdokok között barangolva testközelből figyelhetjük meg az itt élő őshonos hüllőket és madarakat, vagy éppen a Lara-öböl aranyszínű homokjába fészkelő álcserepesteknősöket.

Fotó: Getty Images, szerző sajátja