peniscola

5 spanyol város, ahol ősszel a legélvezetesebb a vakáció

2022. október 25.
Lényegesen kisebb a tömeg, az időjárás csodás és a tenger hőmérséklete is kellemes. A következő 5 spanyol város valamelyikébe muszáj lesz ellátogatnod jövő ősszel.

Bár turisztikai szempontból Spanyolországban a főszezon júliustól augusztusig tart, ha egy igazán pihentető, nyugodt, ám mégis szórakoztató nyaralásra vágyunk, jobban járunk, ha az őszi hónapokban látogatunk el az országba. A déli régiókban a forróság ekkora már csillapodik, a zsúfoltság csökken, és jó eséllyel még a szállásunkat és repjegyünket is olcsóbban le tudjuk foglalni.

Mutatunk 5 olyan spanyol várost, amelyet érdemes felvenni a bakancslistánkra.

Peñíscola

peniscola

A spanyolországi Peñíscola hihetetlenül népszerű a belföldi turisták körében, miközben a külföldiek jó része még csak nem is hallott róla. Ez a Costa del Azahar partján, Castellon tartományban található festői kisváros a spanyol tengerpart egyik legnaposabb helyének számít. Bájos macskaköves utcáival,  kék-fehér színben pompázó házaival és türkizkék vizével Peñíscola inkább hasonlít egy görög szigetre, mint a spanyol szárazföldre. A település történelme igen régre nyúlik vissza: középkori óvárosát egy 14. században épült várkastély koronázza meg, amely egykor XIII. Benedek pápa otthonául szolgált. Peñíscola óvárosa egy 64 méterrel a tengerszint felett magasodó sziklán fekszik, pazar kilátást nyújtva a tengerpartra és a város többi részére.

peniscola

Érdekesség, hogy az elmúlt években számos filmet és tévésorozatot forgattak itt  – például a Trónok harca bizonyos epizódjait.

Benicassim

Benicassim

Benicassim is egy viszonylag felfedezetlen város Castellon tartományban, szintén a Costa del Azahar partján. Benicassim összesen 6 kilométernyi homokos stranddal rendelkezik, amelyeket egy igazán különleges sétány köt össze. A partról felpillantva egy egész évszázadot repülhetünk vissza az időben: a sétányon egymás után sorakoznak azok a 20. század fordulóján épült elegáns és eklektikus nyári villák, amelyekben annak idején a Benicassimban nyaraló művészek, politikusok, hírességek élték pezsgő és persze fényűző mindennapjaikat. A sétányt és vele együtt a villákat a korabeli lakosok két kategóriába sorolták: az egyik oldalt nevezték a Mennyek, a másikat a Pokol sétányának. A Pokol sétányán álló épületek hírhedtek voltak az ott tartott felháborító, dekadens partikról, míg a Mennyek sétányának villáiból nyugalom és előkelőség áradt.

benicassim

Benicassim közelében egy Desierto de las Palmas (Pálmasivatag) elnevezésű természetvédelmi övezet is található – ha tehát erre járunk, érdemes elővenni a túrabakancsunkat, és bejárni a ősi kolostorok és kastélyok szegélyezte túraútvonalakat.

Valencia

valencia

A Spanyolország keleti partján fekvő, 2000 éves Valencia a harmadik legnagyobb spanyol város Madrid és Barcelona után. Széles homokos strandokkal, lenyűgöző építészettel, pezsgő gasztronómiai és kulturális kínálattal büszkélkedhet, a többi spanyol nagyvárosban tapasztalható zsúfoltság és tömeg nélkül. A város utcáin sétálva annak teljes történelmét fel lehet térképezni: a román, mór és gótikustól a rokokóig és a szecesszióig az építészeti stílusok sokasága vár a turistákra. Érdekesség, hogy Valencia Spanyolország autonóm közössége, tehát nem egy tipikus spanyol város. Saját nyelve (a katalán nyelv egy dialektusa), lenyűgöző kulturális hagyománya és egyedi konyhája van, amely a rizsre, a tenger gyümölcseire és a húsra helyezi a hangsúlyt.

valencia

De a több száz éves épületek mellett Valenciában a modernitás is helyet kapott: a Művészetek és Tudományok városa elnevezésű futurisztikus épületkomplexum 350 ezer négyzetméternyi látnivalót rejt magában. Található itt tudományos múzeum, 3D Imax-mozi, operaház, planetárium és egy óriási akvárium is.

Cullera

cullera

Valenciától 35 km-re délre, még mindig Valencia tartományban fekszik Cullera városa, amelyhez közeledve az első dolog, ami felhívja magára az utazók figyelmét, a város fölé magasodó, impozáns erőd. A Munt de l’Or or Muntanya de l’Or nevezetű hegy tetején található gyönyörű, muszlim eredetű katonai építészeti együttes az egész völgyet és öblöt uralja.

cullera

Cullera egyébként 15 km hosszú tengerparttal, rajta 11 csodálatos stranddal rendelkezik. Strandjai többsége évről évre el szokta nyerni az EU kék zászlós minősítését. (A Kék Zászló kritériumrendszere magában foglal különböző, a vízminőséggel, a környezetvédelmi edukációval és információnyújtással, a környezetvédelmi intézkedésekkel, valamint a biztonsággal és kiszolgálással kapcsolatos feltételeket.)

Benidorm

benidorm

Benidorm Spanyolország keleti részén, Alicante tartományban, a híres Costa Blanca partvidéken fekszik. Benidorm első pillantásra egészen furcsa, szinte futurisztikus látványt nyújt – a völgyben fekvő város magas, vékony felhőkarcolói úgy ágaskodnak az ég felé, mintha csak óriási gyertyák lennének egy szülinapi tortán. (Talán nem véletlen, hogy itt épült fel egész Európa legmagasabb szállodája.) A nagyvárosi hangulatot egyik oldalról a Sierra Aitana hegység, a másikról a Földközi-tenger tompítja. Benidorm egy igazi turistaparadicsom: míg a város a téli hónapokban mindössze 200 ezer embernek ad otthon, a lakosok száma a nyári időszakban, ha átmenetileg is, de 2 millióra duzzad. A látogatók nagy részét a brit utazók teszik ki.

benidorm

A pezsgő éjszakai élete mellett Benidorm az egész településre kiterjedő fenntartható intézkedéseiről is híres. Csak hogy néhányat említsünk: esővízgyűjtéssel és újrahasznosítással próbálnak spórolni a város vízfelhasználásán, de kiemelten figyelnek az akadálymentesítésre is, és igyekeznek a város minden látnivalóját elérhetővé tenni a mozgásukban korlátozottak számára is.

Jó hír, hogy Castellón és Alicante tartomány is rendkívül könnyen megközelíthető a Wizz Air Budapestről induló közvetlen járataival.

Fotó: Getty Images, a szerző sajátja