Ahol a legjobb nőnek lenni a világon

2014. június 17.
Mindenhol jó, de a legjobb otthon – tartja a bölcs mondás; ennek ellenére azért körülnéztünk, a világ mely országaiban a legjobb a nők helyzete fizetés, gyerekvállalás, jogok és biztonság tekintetében. Meglepetésekből ezúttal sem volt hiány!

A titkos befutó: Izland

A World Economic Forum éves kutatása szerint a gyengébbik nem számára az ideális élőhely egészen északon található, az egyik legfagyosabb országban. Hogy miért pont Izland? Közel másfélszer annyi nő jut be a felsőoktatásba, és rendszerint a munkában is sikeresebbek is lesznek férfitársaiknál. A nők 82%-a dolgozik (míg a férfiaknál ez az arány 79%). Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Izlandon a legmagasabb a nők politikai jelenléte!

A dolgozó nők paradicsoma: Új-Zéland

Az Economist szerint a nők számára munkaerőként Új-Zéland a tökéletes választás! A fizetési különbség és a foglalkoztatottsági ráta itt ugyanis a nemek között szinte elhanyagolható, arról nem is beszélve, hogy nagyjából ugyanannyi nő vesz részt a felsővezetésben, mint férfi.

 

Örményország, a biztonságos?

Talán sosem gondolnánk, hogy a világ nők által legbiztonságosabbnak tartott országai között szerepel – Szingapúr és az afrikai Ruanda(!) mellett – Örményország, az egykori szovjet tagállam is, legalábbis a Gallup kutatások eredményei szerint. A relatíve alacsony népesség mellett az erős kormányzat az, ami a biztonságérzetet megteremti. Ugyanez az arány a „civilizáltnak” vélt Ausztráliában, Olaszországban és Svédországban 20%-os eltérést mutat a nők és a férfiak esetében, vagyis ott előbbiek jóval kevésbé érzik magukat biztonságban.

 

Bulgária: kismamák előnyben!

Szintén senki sem gondolná, hogy a kisgyermekes anyukák számára Bulgária kínálja a legjobb otthon maradási feltételeket, összesen 65 hétnyi fizetett szabadságot. Ez azért elég nagy eltérés az Amerikai Egyesült Államokban garantált 12 hetes fizetés nélküli szabadsághoz képest… Éljen Bulgária!

 

Védett nők országa: Japán

Míg az Amerikai Egyesült Államokban nagyjából minden negyedik nőt ér élete során valamilyen támadás, addig Japánban ez alig több, mint minden tizedik nőt érint – mutat rá a WHO jelentése. Persze nem csak ebben teljesít jobban a szigetország: a szexuális bűncselekmények száma is alig éri el a 6%-ot (hasonlóan Szerbiához és Montenegróhoz – ugye milyen meglepő?).

 

A boldogság földje: Dánia

Valószínűleg a dánok a híres angol mondásból (a boldog feleség boldog életet ígér) kívánnak tőkét kovácsolni, mivel itt a legtöbb az elégedett nő (és férfi!), legalábbis az OECD Jobb Élet Mutatója szerint. Akárhogy is, Dániában tényleg nagyszerű élni, és a nemek egyenlősége is itt a legelfogadottabb a világon.

 

Összetettben első: Norvégia

Valami lehet az Északi-tenger vizében, mert Norvégia a másik legjobb ország a nők számára mind gazdasági, mind tanulási lehetőségek szempontjából, miközben második helyen szerepel az Economist dolgozó nők listáján és bronzérmes politikai részvétel tekintetében az OECD Jobb Élet Mutatója szerint. A norvég nők abból a szempontból is „szerencsések”, hogy ők végzik a világon a legkevesebb fizetetlen munkát (gyereknevelés, takarítás, főzés, egyéb házimunkák).

 

Nők a csúcson: Svédország

A skandináv országok dicsérete azonban itt még nem ér véget. A zord klíma ellenére a svéd nők 80%-a dolgozik, és nem is rossz körülmények között: Új-Zéland és Norvégia után a harmadik helyet szerezte meg az Economist ilyen témájú kutatásában. A gyengébbik nem a politikában is erős: a svéd parlament közel felét női képviselők teszik ki!

 

Egyenlő munkáért (közel) egyenlő bér: Belgium

A Benelux államot nem csak isteni csokoládéi és finom gofrijai miatt illeti elismerés: a nőkkel való egyenlő elbánás tekintetében is nagy léptekkel halad előre. A világon Belgiumban a világon a legalacsonyabb a nemek fizetése közti különbség, mindössze 9%.

 

Többségben a gyengébbik nem: Ruanda

Mint arról már szó volt, Ruanda a nők biztonságérzete szempontjából igen előkelő helyen végzett. Az ország ugyancsak büszke lehet arra, hogy itt dolgozik a világon a legtöbb nő közszolgálatban. Az alsóházban 80-ból 51-en, míg a felsőházból 26-ból 10-en női képviselők. Ebben valószínűleg közrejátszhat az is, hogy a súlyos népirtások következményeként jelenleg a lakosság 70%-a nő…