Akik átálltak online üzemmódba

2020. október 19.
A vírushelyzet sok vállalkozást kényszerített az online térbe. A kihívás pozitív hozadékokkal is járt.

nemeth-gergo-mandala-joga

Németh Gergő – a Mandala jógastúdiók alapítója

Bár már a járvány előtt is voltak online próbálkozásaink, de ezek többnyire marketing célú bemutatók voltak, nem pedig oktatóvideók. Az évek folyamán készült több profi oktatóvideó is, azonban ezeknek az operatőri munkáját, vágását, utómunkálatait nem nekünk kellett megcsinálnunk, mi csak a szakmai részével kellett, hogy foglalkozzunk. Az első felvételeket a bezárás után néhány nappal már elkészítettük a meglévő infrastruktúrát használva. Volt egy streaming kameránk, egy majdnem kész online felületünk, ahol ennek a felvételeit nézegetni lehet, és a jógastúdióban bőven volt helyünk is. Ezután fokozatosan javítottuk a minőséget: beszereztünk megfelelő lámpákat, mikrofonokat, átalakítottuk az irodát fotóstúdióvá, és leprogramoztattuk az online felületet, hogy jobb felhasználói élményt nyújtson, valamint elé tettünk egy beléptetőrendszert. Az egész átállás talán egy hónapot vett igénybe, mert végre volt rá időnk és energiánk.

Az induláskor számos technikai problémába ütköztünk, aminek egy része amiatt volt, hogy nem értettünk hozzá, a másik részét pedig egyszerűen csak ki kellett kísérletezni, hogyan működik számunkra a legjobban. Már az elejétől sok biztatást és köszönetet kaptunk, nagyon jók voltak a visszajelzések, pedig sokszor akadozott a rendszer. Pozitív hozadékként megemlíteném, hogy egyfelől sokan tudnak most csatlakozni hozzánk, akik vidéken vagy külföldön élnek, és eddig ritkábban jutottak el hozzánk. Másfelől az oktatóképzéseken, ahol szintén bevezettük a folyamatos online jelenlétet, azt a visszajelzést kaptuk, hogy nagy segítség számukra, hogy többször visszanézhetik az alkalmakat.

online-joga

Besnyi Erika és Gyuricza Anikó, a Vintage Office Kft. ügyvezetői

Amikor kihirdették a veszélyhelyzetet, a Vintage Akadémiánkon négy tantermi tanfolyam is futott. Ahhoz, hogy online folytathassuk a képzéseket, szükségünk volt az Oktatási Hivatal engedélyére is, így amíg ezt vártunk, rohamléptekben elkezdtük a felkészülést a Zoom-oktatásra.

besnyi-erika-vintage-office

Először fogalmunk sem volt, hogy ez hogyan zajlik, de megérkezett a „felmentősereg” Erika kamasz fia személyében, aki három laptop és két telefon segítségével létrehozott egy virtuális tantermet, és nekiállt velünk és a trénereinkkel gyakorolni. Az első online képzési napot vegyes élményekkel zártuk, és be kellett látnunk, hogy bizonyos dolgok nem működnek az online térben.

vintage_akademia_2

Menet közben aztán sok pozitívumot is felfedeztünk, ezek közül a legfantasztikusabb, hogy megszűnt a térbeli korlát: a képzéseinkre bejelentkeztek Szlovákiából, Angliából, Romániából, és még Ausztráliából is. Az online oktatás minket, trénereket is jobban összehozott: át kellett dolgoznunk az összes tananyagunkat, megosztottuk egymással az ötleteinket, az újratervezett ppt-ket, és ha valaki kidolgozott egy gyakorlatot vagy játékot, rögtön átküldte a többieknek. Annyira megszerettük az online képzést, hogy most ősztől minden tanfolyamunkat kétféle platformon indítjuk: tantermi és Zoomos formában is. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, a hallgatóinknak tetszik a rugalmasság, értékelik, hogy még az online tanfolyam után is lehetőségük van tanteremben gyakorolni.

Laposa Zsófia, a Laposa birtok borásza

Családi vállalkozásunk a kilencvenes évektől működik, akkoriban még hobbiszinten, ma már teljes gőzzel. Miután szüleink visszavonultak, testvéreimmel közösen vettük át az üzemeltetést. Az én feladatom a szőlészet, borászat és a marketing. Február vége felé az aktív olasz kapcsolataink révén nagyjából már tudtuk mire számíthatunk idehaza is, mégis, szinte alig volt idő végiggondolni a stratégiát, spontán kellett reagálni a helyzetre – szerencsére ebben van tapasztalatom, ez a szakma igényli az állandó jelenlétet, a gyors döntéseket.

laposa-zsofia-borasz

Korábban nem tudtam magam rávenni, hogy videókban szerepeljek, de most jött egy helyzet, amikor nem volt más lehetőség. Sokat segített, hogy az emberek elfogadóbbak voltak, nem kellett teljesen profi technikát produkálni az elején, így könnyebben le tudtam vetkőzni a gátlásaimat. Elkezdtem tematikus online borkóstoló alkalmakat tartani élőben a Facebook-on.

laposa-birtok-online

laposa-birtok-online

Mindegyik adásban bemutattam egy borvidéket és egy borfajtának a történelmi hátterét. Az adott borfajtát előtte meg lehetett rendelni a webshopunkról, illetve megadtuk az üzleti partnereink elérhetőségét, ahol ezeket be lehetett szerezni. A „műsorba” mindig becsempésztem egy-egy számomra fontos témát: beszéltem a szelektív szemétgyűjtésről, a maszkviselés fontosságáról- egyfajta társadalmi felelősségvállalásként. Ezen kívül mindig volt egy étel, film vagy könyvajánló is.

Az online borkóstolás mellett még egy hat alkalmas, kanapéborász oktató programot is összeállítottam – közérthető nyelven, amit akár laikus borkedvelők is élvezettel néznek, ugyanakkor eléggé szakmai volt ahhoz, hogy a profik is izgalmasnak tartották.

Szerző: Balázs Laura Fotó: Molnár Bence

Novemberi számunkban a munka világával foglalkozó @work mellékletet találtok, a fenti cikk a mellékletben megjelent írás bővebb változata.