Nemzetközi konyhák terén a Madách tér eddig is előkelő helyen végzett, a kép viszont tavaly novemberben vált igazán teljessé, amikor az ausztrál specialty kávézó, a My Little Melbourn Brew Bar és a francia Á table közé beköltözött a Blue Agori. Ahogy azt a jellegzetes kék-fehér designból sejthettük, autentikus görös street food bárról van szó, újragondolt fúziók helyett eredeti, athéni receptúrákat követve, a környékhez méltó laza közegben.
Sajnos a novemberi „monszunidőszak” a fotózást sem kímélte, így a hivogató terasz helyett ezúttal bent, a melegben foglaltunk helyet. A hely belső kialakítása a magyarországi görög éttermekhez képest rendhagyóan modern, és a hangszóróból sem a zorba zene üti meg a fülünk, hanem egy athéni rádió műsora.
Több vendég elviteles szándékkal érkezik, de látszólag hamar meggyőzi őket a kényelmes és menő, marhabőr üléssor. A görög megálmodó és magyar vendéglátásban már jártas üzlettársai egyaránt olyan hiánypótló éttermet akartak nyitni, ahol valódi sertésből vagy csirkéből kérhetjük – ha kedvünk tartja akár haloumni sajttal – a gyrosunkat, igényes környezetben. Fontos volt számunkra, hogy a tradicionális alapanyagok – amiket egyébként képtelenség lenne itthon előállítani – egyenesen Görögországból érkezzenek, és olyan egyszerűbb, street food fogásokat is megmutassanak a Madách tér közönségének, amiket legfeljebb a görög nyaralásunkon kóstolhattunk utoljára.
Ilyen a souvlaki nyárson, vagy a grillsajttal töltött és természetesen sültkrumplival tálalt gyros pitában. Ha valami könnyedebbre vágynánk, akkor választhatunk természetesen görög-, vagy bulgur salátát thirokafteri szósszal.
Frissítőként a klasszikus üdítők mellett megkóstolhatjuk az athéniak legnépszerűbb sörét is, a Fix Hellas-t. A tartalmas és isteni gyroszos fogások után pedig nincs jobb a könnyed, mézes-epres görög joghurtnál, ennél töményebbet valószínűleg nem is bírtunk volna már elfogyasztani.
A zord idő ellenére vasárnap este is sűrűn váltakoztak az emberek, a pult mögött pedig akkor sem unatkoznak, ha már mindenki elégedetten falatozik, mert elvitelre is kapnak rendeléseket. Eső ide vagy oda, a legjobb döntés volt vasárnap este a Blue Agoriban vacsorázni.
További képeinkért kattints a galériára!
Kiknek ajánljuk: akik azt hiszik, hogy megcsömörlöttek a gyrosban, de sosem tudnának nemet mondani a sült krumplira.
Mikor: hétköznap 11.00-22.00-ig, hétvégén 12.00-22.00-ig érkezhetünk, de ha kipróbálnánk a sertéshúsból készült gyrostálat, érdemes minél előbb eljutni a nap folyamán.
Marie Claire plusz: ha egy dolgot kell kiemelni, akkor az legyen a fantasztikusan eredeti tzatziki! Éppen olyan, mint amit 16 évesen kóstoltam először Toloban egy mezítlábas, tengerparti étteremben.
Árfekvés: hiába várnánk a lokáció miatt magasabbra pozícionált árakat, a gyros pitában például 1090 Ft, míg a legdrágább fogás az 1890 Ft-os sertés-gyros tál.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi