Minden nemzetnek van saját verziója a húsgolyóra, így természetesen a hazai fasírtok és a népszerű svéd változat mellett keleties ízekben is elkészíthetjük! Ennek a receptnek ráadásul az a legnagyobb előnye, hogy nem kell egyenként, olajban kisütnünk a golyókat – elég betolni az egészet a sütőbe és várni néhány percet. Az ízélményt aztán egy krémes, kókuszos-currys szósz teszi teljessé, amit tényleg érdemes az utolsó cseppig kitunkolni egy darabka lepénykenyérrel!
Hozzávalók:
- fél kiló darált marha vagy bárány
- 2 ek zsíros görög joghurt
- 2 szál újhagyma felkarikázva
- 2 tk chilipor
- só és bors
- 1 kisebb fej vörös hagyma apróra vágva
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- egy ujjnyi darabka friss gyömbér meghámozva és lereszelve
- 1 ek sárga curry por
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 konzerv édesítés nélküli kókusztej
- 1 citrom leve
- 1/3 csésze friss koriander durvára vágva
- rizs vagy naaan kenyér a tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra! Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
- Készítsük el a húsgolyókat: egy közepes tálban keverjük össze a darálthúst a joghurttal, újhagymával, chiliporral, sóval és borssal! Kézzel alaposan dolgozzuk össze, majd olajozzuk meg a kezeinket és formáljunk kisebb golyókat belőle – 15-20 darab fog kijönni. A húsgolyókat dobáljuk a tepsire, majd 13-15 perc alatt süssük meg őket!
- Készítsük el a szószt: egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát és főzzük puhára, nagyjából 5 perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért is, további 5 percig pirítsuk őket együtt is. Adjuk hozzá a curry port, a fahéjat majd öntsük rá a kókusztejet és 1/2 csésze vizet. Közepes lángon hagyjuk felforrni, aztán vegyük lejjebb a hőt és várjuk meg, hogy kicsit összesűrűsödjön a szósz. A végén adjuk hozzá a citromlevet is!
- Dobjuk a szószba a húsgolyókat, időnként keverjük át, hagyjuk tovább sűrűsödni a szószt. Ha megfelelő az állag, vegyük le a tűzről és keverjük bele a koriandert! Tálaljuk főtt rizzsel vagy naan kenyérrel!
PureWow