Karácsony közeledtével a Fény utcai Auguszt Cukrászda emeleti terme egy varázslatos mini karácsonyi vásárrá alakult, ahol a vendégek nemcsak a tradicionális magyar, de a német, osztrák, francia, sőt keleti ünnepi édességek és desszertek közül is válogathatnak.
A bejgli, a szaloncukor és a kuglóf mellett helyet kapnak a habcsókok, a linzerek, a pezsgők, de kandírozott narancs és mézeskalács is. A Marie Claire olvasóinak egy fűszeres török édesség receptjét küldték ajándékba.
Auguszt Ibolya a török és közel-keleti régió kultúrájának rajongója. Bár a karácsonyt nem ünneplik Törökországban, az év végére és az új év köszöntésére ott is ételkülönlegességek sorával készülnek. Az aszalt gyümölcsök és magok állandó szereplői egy keleti ünnepi asztalnak.
A vásár keleti sarkába így mandulás kekszek, diós, mogyorós kézműves csokoládék, pisztáciás hókiflik, töltött, aszalt gyümölcsök kerültek, de kóstolhatunk egzotikus teakeverékeket és török birsalmakompótot is. Ez utóbbit otthon is gond nélkül elkészíthetjük:
Ayva tatlısı – török birsalmakompót
8 birsalma • 1 kiló kristálycukor • 2 kezeletlen citrom • 4 fahéjrúd • 10-10 szem szegfűszeg és ánizs
Hámozzuk meg és vágjuk félbe a birsalmát, majd locsoljuk meg a citrom kifacsart levével. Forraljunk fel fél liter vizet, oldjuk fel benne a cukrot, és néhány percig főzzük, a képződő habot szedjük le. Tegyük bele a birsalmát a citromlével együtt. Főzzük a gyümölcsöt 30 percig, majd miután hozzáadtuk a fűszereket, főzzük tovább egészen addig, amíg aranybarna színű lesz. Hagyjuk kihűlni, távolítsuk el a magházat, és szedjük a birsdarabokat üvegekbe vagy díszes tálba. Öntsük a gyümölcsre a maradék szirupot, de rátehetjük a főtt fűszerdarabkákat is. Törökországban kanálnyi krémsajttal kínálják tálaláskor.
fotó: Tóth Milán, Auguszt 1870 Fény utcai Cukrászda