A tökéletes őszi édesség: juharszirupos sült körte mandularopogóssal

2020. október 29. |

Az őszi szezonban a hagyományosan népszerű piték és kevert piskóták mellett érdemes kísérletezni a kifinomultabb, gyümölcsalapú desszertekkel is. Szuperül lehet őket fűszerezni, jól állnak nekik a könnyű krémek és a ropogós magvak!

Az őszi szezonban a sült húsok és sült zöldségek mellé is érdemes bedobni egy-egy gyümölcsöt – leginkább szilvát, almát vagy körtét, ezek ugyanis nagyon jó dolgokat tudnak tenni egymással. De a sült gyümölcsök desszertalapnak is tökéletesek: fűszerezzük őket melengető, őszies hangulatú fűszerekkel (például fahéjjal, szerecsendióval), párosítsunk hozzájuk ropogós magvakat, és máris szuper édességet kapunk. A gyümölcsök természetes cukortartalma miatt nem muszáj agyoncukrozni őket, de a juharszirup nagyon jól rájátszik a mély, karamelles ízekre. Az alábbi sült körtés csoda ünnepi desszertként is megállja a helyét, de akár gyors hétvégi finomság is lehet.

Hozzávalók:
A sült körtéhez:

  • 4 körte félbevágva
  • 2 ek sózatlan vaj
  • 1/2 csésze juharszirup
  • 1/4 tk. őrölt fahéj

A mandularopogóshoz:

  • 2 ek. sózatlan vaj
  • 1/2 csésze zabpehely
  • 1/4 csésze szeletelt mandula
  • 2 ek. juharszirup
  • 1 ek. zsíros tejszín
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só

(A tálaláshoz vaníliafagylalt, mascarpone vagy tejszínhab)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy kanállal távolítsuk el a körtékből a magokat és a magházat. A gyümölcsöket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire.
  2. Egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Keverjük bele a juharszirupot, és adjuk hozzá a fahéjat.
  3. A körtéket alaposan locsoljuk meg a juharszirupos mártással. A vágott oldallal lefelé süssük a körtéket puhára körülbelül 15-20 perc alatt.
  4. A mandularopogóshoz hevítsünk olajat egy kisebb lábosban, közepes láng felett. Adjuk hozzá a zabot és a mandulát, hagyjuk kicsit megpirulni őket. Keverjük bele a juharszirupot, a tejszínt, és főzzük a keveréket, míg elkezd kissé sűrűsödni – nagyjából 3-4 percig. Adjuk hozzá a sót és a fahéjat, majd hagyjuk kihűlni.
  5. A körtéket mandularopogóssal és ízlés szerint egy kis mascarponéval, vaníliafagylalttal vagy házi tejszínhabbal tálaljuk!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Bombabiztos sült gesztenye otthon is

Bombabiztos sült gesztenye otthon is

Épp csak belecsöppentünk az őszbe, de a piacon és a szupermarketekben már megjelent a szelídgesztenye. Kövessétek bloggerünk, Futureater tippjeit, és készítsétek el a világ legízletesebb sült gesztenyéjét otthon.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve