Szemjóga 5 lépésben!

2016. augusztus 21.
Elég reggelente csupán 5 rövid mozdulatsort elvégeznünk, és szemünk néhány hét alatt meghálálja a törődést!

A testünk feszessége, formája legtöbbször kiemelt figyelmet élvez, pedig a szemünkre szemgolyónk, szemizmaink tornáztatása is ugyanilyen fontos lenne. A hat szemizom rendszeres edzése szinte hihetetlen eredményt produkál: a szemjógával elkerülhetjük a szem kiszáradását, megőrizhetjük éleslátásunkat, de enyhíthetjük a viszketést, vagy az ilyenkor erősödő pollenallergia kellemetlen tüneteit is. Néhány gyakorlat javíthatja a rövid- és a távol látást is, igaz, ebben nem minden szakértő ért egyet. Lássuk az öt mozdulatsort!

1.Relaxáció:

Mielőtt bármihez hozzákezdünk: üljünk le törökülésben és lazítsunk. Figyeljünk a légzésünkre. Csukjuk be, majd nyissuk ki a szemünket, azután mozgassuk a szemgolyót fel- és le, balra és jobbra. Ötször ismételjük a gyakorlatot. Majd szemünk bal alsó sarkától, a jobb felső sarkáig mozgassuk a szemgolyót, azután a jobb alsó sarokból a bal felső sarokba. Ezt is ötször ismételjük.

2.Fókuszálás

Fogjunk egy tollat a kezünkbe karnyújtásnyira és koncentráljunk a hegyére. Lassan közelítsük a tollat az orrunkhoz, majd újra vigyük távol, úgy, hogy végig a hegyét nézzük. Ezt öt-tízszer ismételjük. A gyakorlat nem csodaszer, de erősíti az izmokat, és javítja a szem összpontosító képességét, konvergenciáját.

Fotó: Profimedia – Red Dot

3. Pihentetés és felfrissülés

Csukjuk be a szemünket. Jó erősen dörzsöljük össze a tenyerünket, majd helyezzük a szemünkre. A meleg hatására megindul a keringés és a könnyképződés, mely megakadályozza a szem kiszáradását, pihenteti és fiatalítja a szemet. Háromszor ismételjük a gyakorlatot.

4. Pislogás

Sokszor nem pislogunk eleget, ami a szem kiszáradásához vezet. A következő gyakorlat segít a szem nedvességének biztosításában és egyben erősíti is a szemizmokat. Csukjuk be a szemünket és szorítsuk össze szemhéjunkat három másodpercre, majd hirtelen nyissuk ki. Pislogjunk néhányat, majd legalább négyszer ismételjük a gyakorlatot. Vigyázzunk, ne túl erősen szorítsuk össze szemhéjunkat!

Soha ne dörzsöljük hosszan és erősen a szemünket, mert sérülést okozhatunk, inkább végezzük többször a fenti gyakorlatot.

5. A puffadt szem orvoslása

Alvás közben nem pislogunk, ami a szem túlzott folyadék-visszatartásához, felpuffadáshoz vezethet. Ha erőteljesen pislogunk harminc másodpercen keresztül, így a folyadéktól megszabadul a szemünk és megszűnhet a puffadás és egyben tisztul is a szem. A pislogás a fáradt szemnek is jót tesz.

Végezzük a gyakorlatokat reggelenként és nem csak frissebbnek fogjuk érezni magunkat, hanem könnyebben is ébredünk. Ha a gyakorlatok közben bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot!