Sokan, amikor a sushira gondolnak, a nyers hal jut eszükbe és az, hogy biztosan nehezen elkészíthető, ezért neki sem állnak otthon. A sushi azonban otthon is könnyedén és gyorsan elkészíthető, a nap bármely időszakában fogyasztható és még rendkívül tápláló is. Érdemes beszerezni egy nagyobb zacskó nori lapot az elkészítéshez, ha ez bármikor elérhető a konyhánkban, akkor szinte pillanatok alatt szépséges tekercseket varázsolhatunk a tányérra. Rengeteg variációban elkészíthető, én legutóbb egy barnarizses-zöldséges verziót készítettem, gyakorlatilag olyan alapanyagokból, amiket a hűtőben találtam.
Zöldséges sushi tekercsek
3-4 csésze főtt barnarizs (lehet maradék rizsből)
5 sushi nori lap
2 evőkanál tahini (szezámkrém) vagy mandulakrém
4 teáskanál umeboshi püré
1 db sárgarépa (kb 105cm hosszú) vékony, hosszú csíkokra vágva, 1-2 percig blansírozva
1 db jégcsapretek (akkora, mint a sárgarépa) vékony, hosszú csíkokra vágva, 1-2 percig blansírozva
3-4 levél pak choi
5 kiskanál pirított szezámmag
2-3 kis szelet savanyított szeletelt gyömbér/jégcsapretek személyenként (készen kapható)
shoyu (cukrozatlan szójaszósz)
sushi tekerő/konyharuha
3 levél saláta aprítva
2 szál lila újhagyma karikákra vágva
só
olíva olaj
Elkészítés:
A nori lapot az érdesebb, matt felével felfelé ráhelyezzük egy sushi tekerő gyékényre (enélkül is elkészíthető – pl egy konyharuha segítségével – de segíti a feltekerést), 0,5-1 cm vastagságban egyenletesen eloszlatjuk rajta a rizst, úgy, hogy felül kb. 2 cm-nyi csík üresen maradjon a nori lapból. A rizsre teszünk 1 sor sárgarépát, egy sor jégcsapretket, egy sor pak choi-t, egy sorban megkenjük az umeboshival, majd megszórjuk a szezámmaggal és meglocsoljuk a szezámmagos részt a szezámkrémmel, végül tekerő segítségével feltekerjük. Pihentetjük 2-3 percig, azután éles késsel vághatjuk is.
Saláta: keverjük össze egy tálban az újhagymát, salátát, pár darab kockára vágott sárgarépát és jégcsapretket csipet sóval és olíva olajjalTálaláskor a felszeletelt tekercsek mellé kínáljunk savanyított szeletelt gyömbért vagy jégcsapretket, salátát és a sushi tekercseket fogyasztáskor locsoljuk meg szójaszósszal.
Tipp: ha nem szeleteljük fel a tekercseket, akkor alufóliába is csomagolhatjuk, és magunkkal vihetjük uzsonnára, ebédre, utazáshoz is.Lehetséges alapanyag beszerzési helyek: MOM Park Biopiac Diótörő, Mediline, Herbaház, Biosétány Mammut
Miért szeressük a nori lapot?
– a legmagasabb fehérjetartalmú (a száraz súly 48%-a) és a legkönnyebben emészthető tengeri növény
– A, B1 vitaminban és niacinban gazdag
– jótékony hatásai többek között: csökkenti a koleszterint; gyógyítja a magas vérnyomást; javítja az emésztést
– levélben kapható, azonnal fogyasztható-
egyéb felhasználási módok a suhi-n kívül: kis láng felett, vagy 150 fokos sütőben ropogósra piríthatjuk vagy ollóval vágjuk vékony csíkokra/morzsoljuk salátára, raguba, öntetekbe stb.