„Ez egy zseniálisan egyszerű dél-kelet ázsiai recept, amelyet hagyományosan egy agyagedényben készítenek el, és még rotyog, amikor felszolgálják. Vietnamban gyakran készítik harcsából, de szintén igencsak ízletes lazacfilé szeletekből elkészítve.” – magyarázza Donal. „A ragacsos és édes karamell szószt átjárja a gyömbér és a chili csodálatos aromája. Az étel elkészítéséhez szuper tiszta serpenyőt használjunk, és lehetőleg olyat, amely nem „nem-tapadós” (nem teflon). Amennyiben a cukor mégis elkezd kristályosodni, néhány evőkanálnyi víz hozzáadásával általában még megmenthető. A lazacot meleg rizzsel és egy jó nagy kanál illatos karamell szósszal tálaljuk.”
Elegendő 4 személyre
Hozzávalók:
150 gr porcukor
100 ml víz + 50 ml, és kristályosodás esetén még szükség szerint
3 nagy gerezd fokhagyma, finomra szeletelve
1 piros chilipaprika, finomra szeletelve
1 kb hüvelykujjnyi gyömbérgyökér, meghámozva, hosszú vékony szeletekre vágva (zsülienre szeletelve)
3 evőkanál halszósz (lehetőleg vietnami fajta)
4 szelet lazacfilé, bőre nélkül
2 bok choi (kínai kel), félbe vágva
1 kis csokor friss koriander, a levelek lecsipkedve
1 kis csokor újhagyma, finomra felkarikázva, hideg vízbe áztatva
ragacsos rizs, a tálaláshoz
Elkészítés:
Helyezzünk a tűzhelyre egy nagyméretű, magasfalú serpenyőt vagy wokot és közepesen nagy tűzön melegítsük. Öntsük bele a vizet és a cukrot és főzzük 5 percig, időnként ide-oda döntögetve a serpenyőt, egészen addig, amíg sötét színű karamellt nem kapunk. Közben ne keverjük meg!
Hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, és jól összekeverjük. Hozzáöntjük az 50 ml vizet és a halszószt. Addig melegítjük, míg egyenletesen forrni kezd. Ekkor hozzáadjuk a lazac szeleteket és a kínai kelt, majd jól megforgatjuk,
hogy a keverék rátapadjon.
A lángot kisebbre vesszük, és még 6 percig főzzük, illetve addig, amíg a lazac teljesen át fő. Levesszük a tűzről és a
koriander levelekkel valamint a vízből leszűrt újhagymakarikákkal díszítjük.
Előmelegített edényekben, a meleg ragacsos rizzsel azonnal tálaljuk.