Ratatouille, a padlizsános és cukkinis lecsó

2014. augusztus 31.
Ízbolygó a franciák híres eledelével, a magyar lecsó unoketestvérével dobja fel gasztronómiai tekintetben a vasárnapot.

A franciák lecsója, a ratatuille (ejtsd: ratatuj) abban különbözik az itthoni változattól, hogy kerül bele padlizsán és cukkini is. Az igazi karakterét a herbes de provence, azaz a provence-i fűszerkeverék adja meg, amibe kerül rozmaring, bazsalikom, borsikafű, majoranna, oregánó, kakukkfű, levendula is. A legfinomabb akkor, ha egy napig értek az ízek. Tálaláskor locsoljuk meg egy kis olajjal és friss bagettel kínáljuk.

Ratatouille

Hozzávalók:

1 fej hagyma
2 cukkini
1 padlizsán
5 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
3 db kápia paprika
2 db paradicsom
1-1 ág az alábbi fűszerekből: oregánó, kakukkfű, levendula, majoranna és bazsalikom

frissen őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. A cukkinit, a padlizsánt, a paprikát és a paradicsomot megmossuk és felkockázzuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát ráreszeljük, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekkel ízesítjük, majd puhára főzzük.