Francia póréhagymaleves krumplival

2013. október 17.
Nemsüti ismét kinyitotta előttünk Sári nagyi receptes könyvét! Ezúttal a Francia (fokhagyma) póréhagymaleves krumplival receptjét osztja meg velünk!

Ezt a receptet is a nagymamám szakácskönyvében találtuk, mint „francia fokhagymaleves”. Sári nagyi soha nem aprózta el a receptek leírását. Saját célra jegyezte fel őket, csak a lényeg szerepel mindenhol, ezzel sok mindenben szabad kezet kapunk. Ennek az eredménye lett ez a leves, amiben ugyan érződik a fokhagyma, de inkább póré vagy krumpli leves lett belőle.

A hozzávalók nagyrészt megegyeznek az eredeti receptben leírtakkal. Figyelem, elég nagy mennyiség lett belőle, akár 8- 10 adag!

Hozzávalók:

1 nagy póréhagyma
5 gerezd fokhagyma
2 nagy krumpli
10 apró szemű és koktélparadicsom
1/2 kaliforniai paprika
50 g vaj

bors
oregánó
1,5l zöldségalaplé
1/2 citrom leve (ízlés szerint)

Elkészítés:

Fazékban pirítsuk üvegesre a vajon a felaprított pórét és a fokhagymát, erre dobjuk rá a felkockázott krumplit, paprikát a többi zöldséget és a fűszereket is. Néhány percen át pároljuk össze őket, majd öntsük fel az alaplével. Forrásig magas hőfokon, aztán takarékon főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.

Anyu szinte minden levesbe csavar egy kevés citromlét, azt mondja, kiemeli az ízeket. Csavarjuk hát bele, végül botmixerrel nagyvonalúan turmixoljuk össze, úgy, hogy maradjanak darabok benne. Mi fokhagymás pirítóssal kínáljuk.


Életmód