Készítsünk látványos és isteni csokis keksztornyot az ünnepekre

2023. december 20.
Jó, ha kéznél van néhány végtelenül egyszerű süteményrecept – mondjuk, a karácsonyi lakoma lefojtására, a téli szünet ráérős reggeleire vagy last minute ajándékokhoz. Mutatunk két gyorsan elkészíthető, mégis látványos és isteni finomságot.
Készítsünk látványos és isteni csokis keksztornyot az ünnepekre

Étcsokoládés keksztorony

Étcsokoládés keksztorony

Étcsokoládés keksztorony

Hozzávalók:

  • 200 gramm étcsokoládé, kisebb darabokra törve
  • 500 gramm vaj, kisebb darabokra vágva
  • 275 gramm kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 25 gramm kakaópor
  • 18 darab keksz

Elkészítés:

  1. A vajat és a csokit egy kisebb lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel. Adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük, amíg felolvad. Tegyük félre, és hagyjuk kicsit hűlni. Keverjük bele a tojásokat, a fahéjat és a kakaóport.
  2. Béleljünk ki egy 19 cm x 9 cm-es formát frissen tartó fóliával. Oszlassunk el a forma alján negyed csészényi (60 milliliter) csokis masszát, majd tegyünk rá egy sor kekszet. Ismételjük ezt addig, amíg elfogy az összes csoki és keksz. A rétegezést a csokoládés keverékkel zárjuk. Tegyük hűtőbe legalább négy órára, hogy teljesen megszilárduljon. A tálaláshoz borítsuk ki a formából, vegyük le róla a fóliát, és szeleteljük fel.

Fehér csokoládés keksztorony

Fehér csokoládés keksztorony

Fehér csokoládés keksztorony

Hozzávalók:

  • 200 gramm vaj, kisebb darabokra vágva
  • 300 gramm finomliszt, átszitálva
  • 55 gramm porcukor, átszitálva
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje

A fehér csokoládés krémhez:

  • 200 gramm fehér csokoládé, kisebb darabokra törve
  • 125 milliliter habtejszín
  • 40 gramm puha vaj

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük a konyhai robotgép táljába a vajat, a lisztet, a porcukrot és a vaníliát, és keverjük addig, amíg sima tésztává áll össze. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át, tekerjük frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe fél órára. Ezután nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között, nagyjából fél centi vastagra. 6,5 centi átmérőjű, kerek kiszúróval szaggassuk ki, ebből a mennyiségből 18 darabot kapunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt sütőlapra, és süssük tíz perc alatt aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A fehér csokis krémhez a tejszínt és a csokit egy kisebb lábasban, alacsony lángon melegítsük addig, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Hagyjuk kihűlni. A tejszínes csokit öntsük egy tálba, adjuk hozzá a vajat, és 4-5 perc alatt verjük fel simára, krémesre. A tálaláshoz rétegezzünk egymásra néhány kekszet és egy-egy kiskanálnyi krémet.

Fotó: StockFood