- A húsvéti lekváros linzer titka a jó hozzávalókban és a tésztagyúrásban rejlik.
- Akár többféle, húsvéthoz passzoló szaggatóval is kivághatjuk a linzereket a tésztából.
- Melyik lekvár a kedvencünk a húsvéti linzerhez?
A húsvéti lekváros linzer titka azon túl, hogy jó minőségű hozzávalókat használunk, a tészta gyúrásában rejlik. Mutatjuk, hogyan készíthetünk tökéletes süteményt húsvétra, hogy már csak azt kelljen kitalálnunk, milyen formával szaggatjuk ki a húsvéti linzert és milyen lekvárral ragasztjuk össze.
A húsvéti linzer titka a jéghideg vaj és porcukor
Három fontos dolgot kell mindenképp szem előtt tartanunk, mielőtt nekilátunk a húsvéti lekváros linzer elkészítésének.
- Szitáljuk át a lisztet!
- Jéghideg vajat használjunk.
- Semmiképp se kristálycukorral dolgozzunk, hanem porcukorral.
Ha ezeket betartjuk, biztosan tökéletes húsvéti lekváros linzert sütünk, aminek a tésztáját ízlés szerint gazdagíthatjuk akár reszelt citromhéjjal vagy kikapart vaníliarúd magjaival.
Alapvető szabály a linzer készítésénél, hogy tartsuk be a nyújtás előtti pihentetés idejét is. Ez segíti, hogy a tészta ne szakadjon, hanem a linzerformákat szépen szaggathassuk.
Így készül a húsvéti lekváros linzer
Hozzávalók a húsvéti lekváros linzerhez:
- 300 gramm liszt
- 80 gramm porcukor
- 200 gramm hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- ½ citrom reszelt héja (ha szeretnénk)
- 1 csipet só
- Lekvár az összeragasztáshoz
A húsvéti lekváros linzer elkészítése:
- Szitáljuk egy tálba a lisztet és porcukrot. (Most tegyük hozzá a citromhéjat is, ha szeretnénk.) Készítsünk mélyedést a közepébe a tojássárgájának.
- A jéghideg vajat kockázzuk fel, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük a liszthez.
- Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Ha kell, 1-2 evőkanál hideg vízzel segíthetjük, hogy a tészta összeálljon.
- Amint a tészta összeállt, hagyjuk abba a gyúrást. Formázzunk gombócot belőle és pihentessük letakarva hűtőben 30-40 percet.
- A linzertésztát a pihentetés után nyújtsuk ki ½ centiméter vastagra, majd szaggassunk linzereket belőle. Minden lyukas formához egy telit készítsünk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a linzereket, mielőtt összeragasztanánk. Használjunk bármilyen lekvárt a húsvéti linzerhez, amit szeretnénk. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.
Fotó: Getty Images