32 éve, hogy Ónodi Henrietta meghódította a világot – Így él ma az egykori olimpikon

2024. július 08.
Ónodi Henriettát 1992-ben az egész ország a szívébe zárta, miután elképesztő tehetségével egy arany- és egy ezüstérmet szerzett a barcelonai olimpián. De vajon hogy él manapság az egykori magyar olimpikon?
Ónodi Henrietta szivroham
  • Ónodi Henrietta 5 évesen kezdett el tornázni.
  • 18 éves korában olimpiai bajnok lett.
  • Ónodi Henrietta ma az Egyesült Államokban él a családjával.

Ónodi Henrietta 1974. május 22-én született Békéscsabán. Rendkívül korán, ötévesen kezdett tornázni, és alig 12 évesen, 1986-ban már a junior Európa-bajnokságra is kijutott, ahol negyedik helyezést ért el gerendán. Rendkívüli tehetségének köszönhetően 1988-ban négy versenyszámban mesterfokú magyar bajnok lett, egy évvel később pedig az Eb-n felemás korlátban aranyérmet szerzett. Csodás eredményeivel a még mindig csak 15 éves Ónodi Henrietta történelmet írt: ő lett a magyar női tornasport első Európa-bajnoka. A mindössze 146 cm magas Ónodi Henrietta karrierje innen egyenesen ívelt felfelé.

 

De hogyan jutott fel a csúcsra, és mit csinál manapság az egykori olimpiai bajnok, Ónodi Henrietta?

Ónodi Henrietta, az 1992-es olimpia sztárja

Ónodi Henrietta karrierjének legkiválóbb éve kétségtelenül 1992 volt: előbb a párizsi világbajnokságon, majd a barcelonai olimpián is aranyat szerzett. Az 1992-es olimpián 9,925 ponttal érdemelte ki az aranyérmet ugrásban. Mindezt úgy, hogy előtte 36 évig nem szerzett olimpiai aranyérmet magyar női tornász. Ezt követően jött az ikonikusnak nevezett talajgyakorlata, ahol mindössze 5 századponttal maradt le az első helyről, így ezüstérmet szerzett benne.

Ónodi Henrietta az 1992-es olimpián

Ónodi Henrietta az 1992-es olimpián

Miután Ónodi Henrietta hazatért a barcelonai olimpiáról – akkor még csak 18 évesen –, azonnal a magyar hírességek toplistájának élére került. Abban a pillanatban értette meg igazán, milyen hatalmas eredményt ért el. 

Ónodi Henrietta korai visszavonulása

1993-ban nem indult el a világbajnokságon, és mivel a mesterfokú bajnokságon sérülést szenvedett, ki kellett hagyni az Universiadét. Mindeközben Ónodi Henrietta Magyarországot is elhagyta, az Egyesült Államokba költözött, és ott folytatta a tanulmányait. Bár a sportnak egyre inkább hátat fordított, a ’96-os atlantai olimpián ismét a magyar csapat tagja lett, ám ekkor már „csak” a kilencedik helyen végzett. Utoljára 1997-ben az Universiadén csillogtatta meg az elképesztő tehetségét, majd végleg hátat fordított a tornának. Ónodi Henrietta a pályafutását 38-szoros magyar bajnokként fejezte be.

Ónodi Henrietta az 1991-es világbajnokságon

Az 1991-es világbajnokságon Ónodi Henrietta

Ónodi Henrietta: mi van vele manapság?

Az 1992-es olimpia nemcsak világsikert hozott Ónodi Henrietta számára – két évvel később megismerkedett a férjével, James Haley egykori öttusázóval, aki ma már orvosként dolgozik. A párnak három közös gyermeke született: Annabella 2006-ban, Sebastian 2007-ben és Christian 2010-ben jött a világra. Bár úgy tervezte, a diploma megszerzése után hazatér és edzőközpontot hoz létre Békéscsabán, apjának váratlan halála miatt erre nem került sor. Ónodi Henrietta ma a férjével és három gyermekükkel egy floridai kisvárosban él. 

Forrás: NLC, MTI, wikipédia Fotó: Getty Images