Beszéljünk róla, kezeljük a problémát (x)

2024. augusztus 05.
A változókor sok kellemetlen tünete között az egyik leggyakoribb a tartósan fennálló hüvelyszárazság, amelyet azonban az érintett nők többsége még mindig tabuként kezel. Még az orvossal sem szívesen beszélnek a problémáról, amelyre pedig van gyógyír, többféle is: mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelőt.

A hüvelyszárazság nem csak a változókor problémája

A hüvelyszárazság pont azt jelenti, amit az elnevezés sugall: nedvesség, vagyis a hüvelyváladék hiányában a hüvely kiszárad, érzékeny, sérülékeny lesz. A tüneteket – égő érzés, viszketés, fájdalommal járó intim együttlétek – a hüvelyhám állapotáért is felelős ösztrogén szintjének csökkenése okozza. Ez a folyamat a változókor idején természetes, megállíthatatlan folyamat, ezért is tartják sokan a hüvelyszárazságot szinte kizárólag a menopauzában járó nők problémájának – pedig az intimszárazság fiatalabb életkorban is kialakulhat. Kiváltója lehet a szülést követő hormonális változás, hormonális fogamzásgátló használata, egyes gyógyszerek (antihisztamin, antidepresszáns) szedése, betegség, stresszes állapot, extrém diéta vagy akár a túlzásba vitt sport is.

Az ösztrogénhiány miatt tartóssá válik

Változókorban a hüvelyszárazság a fokozatosan csökkenő hormontermelés, majd az állandósuló alacsony ösztrogénszint miatt tartóssá válik: a hüvelyhám elvékonyodik. A kellemetlen tünetek a 42-53 évesek körében minden ötödik nőt érintenek, az ennél idősebbek között minden második nő szenved miattuk. A gyakoriságról szóló adatok több vizsgálatból származnak, de tudni kell: a probléma sokszor nem is derül ki, mert az érintettek többsége szégyenkezik miatta, még az orvosa előtt sem beszél a gondjairól. Ami baj, mert a kezeletlen hüvelyszárazság nemcsak a mindennapokat keseríti meg, de az önértékelést, a párkapcsolatokat is negatívan befolyásolja, hosszú távon pedig megnöveli a hüvelyi és a húgyúti fertőzések kockázatát is.

Hosszú távú segítségre van szükség

A hüvelyszárazság kezelésére többféle lehetőség is kínálkozik. A nőgyógyászati vizsgálat, a hüvelyszárazság okának tisztázása után az előnyök és hátrányok mérlegelése után minden érintett megtalálhatja a maga számára megfelelő segítséget.

  • Hüvelyi hormontartalmú készítmények – A különféle krémek, gyűrűk, tabletták hatékonyan kezelik a hüvelyszárazságot, közvetlenül a hüvelyben pótolják a hiányzó ösztrogént. Képesek csökkenteni az intimszárazság tüneteit, regenerálják a hüvelyhámot, ezáltal a változókorban gyakori húgyúti betegségekre (vizelettartási problémák, hüvelyi fertőzések) is jótékony hatásúak. Ezek a készítmények azonban csak bizonyos ideig használhatóak, és nem mindenki számára alkalmasak, például azoknál, akik emlőrákban szenvednek, kifejezetten ellenjavallt. A hormontartalmú készítményeket kizárólag orvos írhatja fel, használatuk esetén szükség van rendszeres ellenőrzésre is.
  • Intimlézer kezelés – Ambuláns kezelési lehetőség, minimálisan invazív eljárás, serkenti a hüvely szövetének regenerálódását. Hatása tartós, az eredmények hosszú távon is fenntarthatók. Hátránya, hogy a kezelések miatt többször is orvoshoz kell menni. Költséges eljárás, ezért nem mindenki számára elérhető.
  • Hüvelyi hidratálók – A kúpok, krémek nagy előnye, hogy recept nélkül kaphatók. Regenerálják, nedvességgel töltik fel a hüvelyhámot. Változatos összetételűek (például hialuronsavat, gyógynövényeket, tejsavat tartalmaznak), hormonmentesek, így azok számára is megfelelnek, akiknél a hormonterápia ellenjavallt.

Cikatridina: klinikai vizsgálatokkal igazolt, hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság enyhítésében

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök / Forrás: Phytotec Hungária Bt.

A természetes alapú készítményeket előnyben részesítők mellett azok számára is hosszú távú, megbízható segítséget nyújt a hormonmentes Cikatridina hüvelykúp és kenőcs, akik hormont nem alkalmazhatnak. A Cikatridina készítmények hialuronsavat és gyógynövények kivonatát, illetve ápoló olajokat tartalmaznak. A Cikatridina hüvelykúpot belsőleg, a kenőcsöt külsőleg, a szeméremtest és a hüvelybemenet hámirritációjának enyhítésére lehet alkalmazni, önállóan vagy egymással kombinálva. A patikában vény nélkül kapható Cikatridina hüvelykúp hatásosságát már több klinikai vizsgálat is igazolta. Kúraszerű, de hosszan tartó, fenntartó kezelésre is alkalmas önállóan vagy hormonterápiával, illetve azt követően az elért állapot fenntartására.  Egy vizsgálatban összehasonlították a Cikatridina kúp hatását az intimlézer-kezeléssel, és a két kezelés hatását egyenértékűnek találták.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció