„Mindenki színháza lettünk” – Szeptemberig várja vendégeit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2024. június 14.
Nyáron is virágzik a kulturális élet, legalábbis a Margitszigeten biztosan. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad májusban nyitotta meg az idei szezont, és szeptemberbe nyúlóan várja vendégeit színes kínálatával, amelyben számos műfaj kedvelője és minden korosztály megtalálja a kedvére való programot. Bán Teodórával, a színház ügyvezető igazgatójával és művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Mi jut eszedbe először, ha azt mondom, hogy Margitszigeti Szabadtéri Színpad?

A nyár, a szabadság, a jó levegő, csicsergő madarak és a csillagos ég. Na meg az időjárás, amire mindig rápillantok a szezon elején. Szerencsére az eddigi előadásaink alatt az égiek kegyesek voltak hozzánk. Szerintem ez a színház egy picit többet tud annál, mint hogy egyszerű színház legyen. Ide érdemes jóval korábban érkezni a családoknak és a szerelmespároknak is. Egyrészt van egy gyönyörű víztornyunk, ahol a kilátóból megtekinthetjük Buda és Pest látványát. Kellemes sétát tehetünk a kolostor környezetében, itt van a legrégebbi premontrei kápolna is. Végigjárhatjuk a Művészsétányt, leheveredhetünk a fűbe a Nagyréten, vagy kicsit sportolhatunk. Nagyon finom hűsítőket és fagylaltot találhatunk a Margit Teraszon, esetleg meg is vacsorázhatunk a bisztróban. Hétköznap hajójárattal is érkezhetünk, ugyanis van saját kikötőnk a Margitszigeti Víztoronynál. Mivel autóval nem lehet behajtani a szigetre, hiszen védett övezet – ugyan az Árpád-híd felől le lehet parkolni a szálloda előtt, de soha nincs hely -, ezért gondoskodtunk színházi hajójáratról. A BKK-val kötött külön szerződésünknek köszönhetően pedig a 26-os busz sűrűbb járatokkal hozza ki a vendégeket, és az előadások végén különjáratok indulnak a Margit-híd és az Árpád-híd irányába is.

Egész éves megfeszített munka előz meg minden nyári szezont. Hogyan éltétek meg a nyitás előtti megfeszített időszakot?

Elég eklektikus volt. A válogatás egy nagyon jó időszak, mert járjuk a világot vagy online nézünk előadásokat a Föld másik feléről. Állandóan gyűjtök és figyelek. Keresem a legújabb trendeket és bemutatókat, nézem, hogy kik a legújabb sztárok. Amikor találunk valamit, amit érdemes megszólítani, elmegyünk és megnézzük, vagy lekérjük ügynökségen keresztül a produkciót és elindítjuk az egyeztetéseket. Októberre összeállnak a nagyobb volumenű eseményeink, karácsony környékén pedig kiadjuk az ajándékkártyát, amivel jegyet lehet váltani az előadásainkra. Amikor megvannak a pontos határidők, megindul a jegyértékesítés és időzítjük a kampányokat. Ez egy folyamatos odafigyelést igénylő, éjjel-nappali munka.

Bán Teodóra, a színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője

Május 19-én, pünkösdvasárnap nyitottuk meg a szezont. Csodálatos idő volt. Napközben a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes több mint kétórás programmal örvendeztette meg a színházunkba érkezőket. A főbejárat előtt felállítottunk egy színpadot, ahol az ünnepkör hagyományaira reflektáló táncokat, zenei anyagokat mutattunk be, és aznap este volt a Mária evangéliuma premiere a nagyszínpadon. A színház hivatalos megnyitója viszont június 4-én, a nemzeti összetartozás napján volt, amit hagyományosan a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen rendezünk. Az este sztárvendége Balázs János zongoraművész, a karmester pedig Madaras Gergely volt. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a nemzetközi kapcsolatokat is igyekszik erősíteni a kultúra területén. A megnyitó első részére a szomszédos országok zeneszerzőinek műveiből válogattunk, főleg a V4-ekhez kapcsolódóan, a második részben pedig Beethoven VI. szimfóniáját hallhattuk. Ezzel is állást szerettünk volna foglalni amellett, hogy a kultúrák a határokon túl is építhetnek közösséget, hozhatnak létre barátságokat, új produkciókat, előadásokat, koncerteket. Én emellett a Károli Gáspár Református Egyetem közkapcsolati és kommunikációs főigazgatójaként is dolgozom. Miután az egyetemi tanév szeptembertől júniusig tart, nyáron pedig abszolút jelen kell lennem a színházban, össze tudom hangolni a munkát, és mindkét helyen igyekszem helytállni.

Ha ki kéne emelned az idei szezon csúcspontját, akkor melyik lenne az?

Nehéz megmondani, mert olyan, mintha a gyerekemről beszélnék. Minden előadást nevelgettünk, hogy eljusson a színpadra és úgymond felnőtté váljon. De igazából a csúcs az, amikor vége egy előadásnak és mindenki a legjobb formáját tudta hozni. Vezetőként az is a feladatom, hogy a művész jól érezze magát és ki tudjon teljesedni a színpadon. Ha ő jól érzi magát, akkor a közönség is, és mindannyian jól járunk. Ez egy folyamatos, feszes munkamenet. A margitszigeti nyár egészen szeptemberig tart, de valójában két évig készülünk egy szezonra. Nincs még egy hozzánk hasonló színház: ez egy olyan gyűjtőhelye a művészeti ágaknak, ahol a színpad adottságai miatt majdhogynem mindent meg tudunk valósítani, ezért nagyon sokféle, akár nagy létszámot igénylő előadást is játszunk. Ezen a nyáron 120.000 embert fogunk leültetni a nézőtérre, ami néhány színháznak pár év alatt sem sikerül.

A hazai együttműködések mellett fontos számunkra a külföldiek jelenléte is. Idén nyáron három sztár érkezik hozzánk. Jön egy fantasztikus hegedűművész, Nemanja Radulović, aki egy különleges koncertet hoz el hozzánk a Double Sens zenakarral, ami egy átirata lesz különböző klasszikus zenei műveknek. Bradley Jaden, a londoni West End állandó főszereplője, aki hozza magával egy fiatal partnerét – ráadásul egy magyar művész is fellép majd mellette, Sándor Péter musicalsztár személyében. A harmadik pedig egy operasztár, Jonathan Tetelman, aki rendszeresen fellép a New York-i Metropolitan Operában, a milánói La Scalában és a londoni Covent Gardenben. Ő a Puccini-évfordulóra megjelent lemezének anyagát hozza el nekünk egy nagy operagála keretében.

Jön hozzánk a spanyol Antonio Gades társulat a Carmen produkciójával. Érkezik egy francia társulat a Hattyúk tava balettel, a Vivaldi-évfordulóra pedig egy multimédiás show-val készülünk zenével, tánccal és vetítéssel együtt. Júniusban az Operával közösen bemutatjuk A sevillai borbélyt, majd a Győri Nemzeti Színházzal közösen az Evitát, ami az egyik legkedvesebb darabom Andrew Lloyd Webbertől – és Madonna tette ikonikussá. Összeválogattuk a best of Offenbachokat, és táncos betétekkel egy párizsi történetet kreáltunk belőle. Illetve jön egy cirkusz, a The Freaks társulata a legújabb show-műsorával, és érkezik hozzánk a 100 Tagú Cigányzenekar is.

Vizuálban és érzelmi világban is nagyon színes lesz a repertoár, tehát több korosztály is nagyon jól érezheti majd magát nálunk. Júniusban a 20 éves Anna and the Barbies ad koncertet, majd jön a 45 éves Karthago. De érkezik hozzánk Caramel, valamint a Cotton Club Singers is.

Hogyan tudjátok ennyire előre kiválasztani az előadásokat úgy, hogy azok két év múlva is aktuálisak legyenek?

Azért azt lehet tudni, hogy egy bizonyos musical – például az Evita vagy A sevillai borbély – vagy egy sztár mindig aktuális lesz. Külföldről is gyakran küldenek ajánlatokat, hogy fogadjunk be egy produkciót. Fontos számunkra a műfaji sokszínűség, mert a nyári kulturális élet gyakorlatilag a Margitszigetre koncentrálódik – nem működik az Opera, a Zeneakadémia és a Müpa, de bezárnak a színházak is. Nálunk ilyenkor is megtalálható az opera, a klasszikus és kortárs balett, a musical, az operett, a nagy klasszikus zenekari koncert, a multimédiás show, a különböző gálakoncertek és azok a gyerekelőadások, családi programok, illetve tematikus napok is, amelyek mindannyiunk számára fontosak.

Milyen újdonságokkal, környezetbarát törekvésekkel készültök az idei évre?

Ritkán fordul elő, hogy az előző évadból áthozunk egy produkciót. Ilyen szempontból minden új, újak az ünnepek és a tematikus napok is. Megújítottuk a bisztrót, de az idei év szenzációja az, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad stratégiai partnere, az elektromos Bolt Taxi mostantól háztól házig szállítja a vendégeket, és már napokkal az előadás előtt meg lehet rendelni. Ami a zöld törekvéseket illeti, nem fogyasztunk gázenergiát, elektromosat viszont annál inkább. Van viszont napelemünk! A backstage-ben két hatalmas napelemes, hűthető-fűthető konténer raktárunk van, amiknek a tetejére napkollektorokat szereltünk – ez nagymértékben csökkenti az energiafogyasztásunkat.

Több mint 21 éve vezeted az színházat. Hogy látod, honnan hová jutott el ez idő alatt az intézmény?

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad 1938-ban épült meg. Persze, jött a II. világháború és kicsi szünetekkel ugyan, de a színház mindig működött. Mindig is voltak nemzetközi kapcsolatai és szerepet játszott a kultúrák találkozásában, de azt gondolom, hogy mindez az én időm alatt teljesedett ki. Huszonegy éve csinálom és mára eljutottunk oda, hogy erős megjelenése van a színháznak, mindenki színháza lettünk. A kondícióját és a technikai eszközöket tekintve a nulláról eljutott oda, hogy abszolút korszerű lett az intézmény. A működési támogatás is garantált. Amikor érkeztem, ez olyan minimálisan állt rendelkezésünkre, hogy akár koldulni is kiállhattam volna. Ez meg is történt egyébként. A Moszkva térre – akkor még így hívták – jártam szórólapozni, mert annyira nem volt pénzünk. Szerintem a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak egyrészt komoly jelentősége van az idegenforgalom szempontjából, de abból a szempontból is fontos, hogy a hazai közönség itt költi el a pénzét. Ki kell szolgálnunk azokat, akik szeretnek színházba járni, és be kell vonzanunk azokat, akik viszont nem. Sok olyan visszajelzést kapunk, hogy milyen jó, hogy eljönnek hozzánk és a csillagos eget is látják fölöttünk. Sok a visszatérő vendég. Ma már másképp fogyasztja a kultúrát a közönség, mint régen, amikor színházba menni lényegében egy ünnep volt. Bizonyos értelemben persze most is az, de már nem igényel olyan nagy felkészülést. A színház része lett a társadalomnak és egyfajta közösségi térnek számít, ahová bármikor be lehet térni. Főleg ebből a szempontból jó szerintem a Margitszigeti Szabadtéri Színpad: egy nyitott, kötetlen feelinget sugárzó hely, ami mindemellett komoly értékeket visz színre. Talán abban rejlik a varázsa, hogy az előadás részévé válsz. Nekem ez az életem. Szeretek adni, szeretek kapni. És nagyon sokat kapok azáltal, hogy vezetem a színházat. Bizalmat szavaztak nekem, amivel soha nem szeretnék visszaélni.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad részletes nyári programjáról a színház honlapján tájékozódhatunk.

Fotó: Voght Gergely, Éder Vera, Gálos Mihály Samu

Promóció