Leteszteltük: a Dyson OnTrac prémium kategóriás fejhallgatója új szintre emeli a zenehallgatást

2024. augusztus 21.
A Dyson OnTrac fejhallgató lenyűgöző megjelenésével azonnal felhívja magára a figyelmet: élénk, vibráló színeivel, moduláris kialakításával és maximális személyreszabhatóságával már a külsőségek terén is sokkal többet nyújt a versenytársainál. De vajon elmondható ugyanez a hangminőségéről is? Leteszteltük.
dyson ontrac fejhallgató teszt

A vezeték nélküli fejhallgatók piacán az utóbbi években egyre nagyobb lett a verseny. Ahhoz, hogy egy márka vagy termék ki tudjon emelkedni a tömegből, tényleg valami igazán egyedit kell kínálnia. Az eddig leginkább a háztartási gépeiről, vagy éppen hajformázó termékeikről ismert Dysonnak, úgy tűnik, ez sikerült. 

A Dyson OnTrac egy rendkívül merész új, prémiumkategóriás vezeték nélküli fejhallgató, amely kiemelkedő akkumulátor-üzemidőt és olyan testreszabási lehetőségeket kínál, amivel korábban még sosem találkoztam. További jó hír a zene szerelmeseinek, hogy a Dyson vadiúj fejhallgatója tökéletesen teszi a munkáját: még zajszűrés nélkül is magával ragadó zenei élményt tud nyújtani.

De lássuk is a részleteket!

Izgalmas, vibráló megjelenés

Kezdjük a sort a Dyson OnTrac legnyilvánvalóbb és legszembetűnőbb aspektusával, mielőtt belemennék a finomabb részletekbe. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Dyson OnTrack az egyik legstílusosabb fejhallgató, amit valaha láttam. Összesen négy különböző színkombinációban vásárolhatjuk meg, különböző színű fejpánttal, különböző színű fülpárnával és különböző színű külső tárcsával. Nekem az alapértelmezett kiadást volt lehetőségem kipróbálni, amelyhez porosz kék fejpánt, rézszínű tárcsák, és szintén porosz kék fülpárnák tartoztak. Ha valakinek ez a kombináció esetleg nem nyerné el a tetszését, lehetősége van a kedve szerint variálni a fejhallgató minden részét: több mint 2000 különböző lehetséges színkombináció közül válogathatunk, hogy százszázalékosan az saját ízlésünkre szabhassuk a fejhallgatónk megjelenését.

Maratoni akkumulátor-élettartam

A Bluetooth-os fülesek – és egyéb Bluetooth-eszközök – esetében általában az üzemidő szokott lenni a leggyengébb pont. Nos, a Dyson OnTrac egészen lenyűgöző, 55 órás hallgathatósági időt ígér. Az ígéretét szerencsére be is tartja – ha pedig nem kapcsoljuk be a teljes zajszűrés funkciót, még ritkábban kell a töltő után nyúlnunk.

Zajszűrés, akár 40dB zajcsökkentéssel

A Dyson az OnTrac zajszűrését a legjobbnak nevezi a kategóriájában. Bár ennek a funkciónak nem vagyok a szakértője, de tény, hogy egészen elképesztő élmény volt a zajkizárás bekapcsolása. Olyan volt, mintha egy hangstúdióban lennék: teljesen elnémította az engem körbevevő különböző zajokat. A Dyson állítása szerint az OnTrac fület körülölelő párnákkal és az egyedi belső geometriával megtámogatott szoftvere akár 40 dB nem kívánt zajt is képes kiszűrni.

Jó hír azoknak, akik nem szeretik teljesen lenémítani a környezeti zajokat, hogy a jobb oldali fülkagyló megérintésével könnyedén váltogathatunk a különböző üzemmódok között. Dönthetünk tehát úgy, hogy szeretnénk átengedni a környezetünkből érkező hangok egy részét. Ez kifejezetten fontos funkció tud lenni a nagyvárosban közlekedve. 

Viszlát, összenyomott fül és fejfájás

Bár a 450 grammos súlyával a Dyson OnTrac nehezebb, mint más népszerű készülékek a piacon, de valójában észre sem lehet venni ezt a plusz súlyt. A fejpánt párnával van kibélelve, ami kellemessé teszi a viselését, és enyhíti a nyomást a fejünkön. Ugyanígy a rendkívül kényelmesre kialakított puha fülpárnák is sikeresen meg tudják akadályozni, hogy a fülünk akár egy kicsit is elnyomódjon.

Kiváló hangminőség

Végül, de nem utolsósorban következzen a legfontosabb funkció. Leírása szerint a Dyson OnTrac 40 milliméteres, 16 ohmos neodímium meghajtókkal gondoskodik a megfelelő hangminőségről, és papíron a fejhallgató 6 Hz-től egészen 21 kHz-ig képes visszaadni a frekvenciákat. Ez azt jelenti, hogy képes erőteljes basszusokat és tiszta magas hangokat produkálni.

Az erőteljes basszusok zenehallgatás közben olyan élményt adtak, mintha csak egy koncerten lennék, és a hangszórók teljes tisztasággal dübörögnének a fülembe. Ráadásul a basszusfokozó beállítás csak még súlyosabbá tette ezt a hatást. De ugyanígy a magas frekvenciájú hangok és a vokálok is kristálytisztán szólaltak meg a fülemben, torzítás nélkül.

Egy szó, mint száz, a Dyson rendkívül magasra tette a lécet vadonatúj fejhallgatójával. Az OnTrac kétségkívül az egyik legjobb hangzású fejhallgató, amit valaha kipróbálhattam.

Promóció