Mit lehet tudni John Travolta idősebb fiának titokzatos betegségéről és tragikus haláláról?

2024. szeptember 05.
Ha valaki, akkor John Travolta pontosan jól tudja, hogy milyen szembenézni a fájdalommal, hiszen nemcsak 16 éves fiát, de a feleségét is elveszítette. Fia halálának körülményeit pedig a mai napig rejtély övezi.
Minden, amit John Travolta fiának haláláról tudni lehet

Ha valaki, akkor a Golden Globe-, Primetime Emmy-díjas és kétszeresen Oscar-díjra jelölt amerikai színész, John Travolta tudja, hogy milyen érzés szembenézni a mérhetetlen nagy fájdalommal. Ugyan John Travolta az elmúlt évtizedek során rendkívül sikeres karriert futott be, hiszen milliók kedvenc színésze lett, rengeteg fájdalommal és nehézséggel találta szembe magát.

Egész Hollywoodot megrázta John Travolta feleségének, az 57 éves Kelly Preston halálhíre. A színésznő 2 éve küzdött már a mellrákkal, betegségét mindvégig próbálta diszkréten kezelni.

Travolta és családja még az asszony halálának napján, 2020. július 12-én kiadott egy megható közleményt, amiben Kelly Prestontól búcsúztak: „Ragyogó, gyönyörű és szerető lélek volt. Gondoskodó feleség és anya. Kelly két éve harcolt a mellrákkal. 2020. július 12-én örökre elköszönt tőlünk.”

Kelly Preston 2020-ban mellrák miatt bekövetkezett halála óta a színész egyedül neveli a gyermekeit. Ezek után nem csoda, hogy a közönség mindig nagyon örül, ha a színészt és családját boldognak látja. Egy társ elvesztése már önmagában akkora fkörülményeiről ájdalmat okozhat, amely egy életre elegendő lenne, azonban John Travolta 2009-ben a 16 éves fiát is elvesztette, halála pedig még mindig igen kevés információ látott napvilágot. 

John Travolta, Kelly Preston és Jett Travolta

John Travolta, Kelly Preston és Jett Travolta

John Travolta fiának már kiskorában is voltak egészségügyi problémái 

Jett Travolta John Travolta és Kelly Preston legidősebb gyermeke volt, azonban a házaspár egy roham következtében elvesztette fiukat. Jett mindössze 15 hónapos volt, amikor először kórházba került Kawasaki-betegséggel és autizmussal.

A Kawasaki-kór egy olyan súlyos, immunológiai mechanizmusokon alapuló érbetegség, amelyet vélhetően valamilyen élő kórokozó általi fertőzés vált ki. A betegség egyik tünete volt az is, hogy Jettet kétéves kora óta visszatérő rohamok kínozták. John Travolta éppen a családjával nyaralt a Bahamákon, amikor a fia rohamot kapott. Állítólag Jett a roham következtében beütötte a fejét a fürdőkádba, nem sokkal később pedig egy szobalány talált rá eszméletlenül. 

A halotti anyakönyvi kivonat a rohamot tüntette fel a halál okaként. A család képviselői és az ügyvédek ekkor elutasították az információkéréseket, amely azt eredményezte, hogy az egész világ találgatásokba kezdett John Travolta fia, Jett egészségügyi állapotával kapcsolatosan.

A szakorvosok (akik nem kezelték a fiút) azt állították, hogy a Kawasaki-szindrómát rosszul ismerik, éppen ezért rendkívül valószínűtlen, hogy egy roham okozta volna a fiú halálát. 

Jett Travolta 16 éves korában hunyt el

Jett Travolta 16 éves korában hunyt el

John Travoltát azzal gyanúsították, hogy hibázott a fia kezelésében 

A magazinok régóta azt állították, hogy John Travolta fia autista, azonban a színész ezt egy ideig cáfolta. Az autizmust azonban gyakran görcsrohamok kísérik, amelyek a szakértők szerint ugyanazokból az agyi rendellenességekből eredhetnek, amelyek a fejlődési rendellenességet okozzák. Dr. Michael Kohrman, a Chicagói Egyetem gyermekneurológusa az NBC-nek elmondta, hogy az autista gyerekek egyharmadának van valamilyen rohamzavara.

Az enyhe rohamok alig észrevehetőek, de súlyos görcsöket és eszméletvesztést okozhatnak. A szakember szerint ez 15 vagy 20 percnél hosszabb ideig tartó rohamok esetén fordulhat elő. Erre akkor kerülhet sor, ha a gyógyszer hatása megszűnik, vagy ha a betegek abbahagyják a gyógyszer szedését. Éppen ezért John Travoltát azzal gyanúsították, hogy hibát vétett a gyermeke kezelésében, azonban továbbra sem lehet tudni, hogy mi okozta pontosan Travolta fiának halálát. 

Jett Travolta holttestét elhamvasztották, a boncolási jegyzőkönyvet pedig nem hozták nyilvánosságra. 2009-ben létrehoztak egy jótékonysági szervezetet is, a Jett Travolta Alapítványt. Az alapítvány a speciális szükségletekkel küzdő gyermekek támogatását finanszírozza.

Forrás: The Sun, NBC News Fotó: Getty Images