Fiúnevet keresünk K betűvel? Ez a 10 legjobb, és az 5 legkínosabb

2024. szeptember 17.
A Károly és a Kálmán a 21. században már nem feltétlenül a legjobb választás, ha K betűvel kezdődő fiúnevet keresünk. Szerencsére bőségesen válogathatunk a modern és hangzatos K betűs fiúnevek közül. Van viszont öt olyan, amivel kiszúrunk a gyerekünkkel!
Fiúnév k betűvel
  • A régi K betűvel kezdődő fiúnevek ma már nem feltétlenül jelentik a legjobb választást névadásnál.
  • Mely K betűs fiúnevek a legszebbek?
  • Mi az az 5 K betűvel kezdődő fiúnév, amit jobb, ha nem adunk a gyerekünknek?

A K betűs fiúnevekből szerencsére nagyon sok van az anyakönyvezhető magyar utónevek között. Így találunk rövid vagy hosszút, ami jól hangzik magánhangzóval, de mássalhangzóval végződő családnévvel is. Vajon melyek a legszebb fiúnevek K betűvel? És mely keresztneveket ne adjuk inkább a gyerekünknek?

A legszebb fiúnevek K betűvel

1. Kirill

A K betűs fiúnév a Cirill szláv utónév görög változata. Jelentése így ugyanaz, az Úrhoz tartozó. Sosem volt népszerű férfi keresztnév, így biztosan nem jön szembe még egy hasonló nevű gyerek az óvodában, iskolában.

2. Kelemen

A latin Clemens névből ered a K betűvel kezdődő fiúnév, melynek jelentése jámbor, jószívű. Érdekesség, hogy valószínűleg rokon név a Kelen, ami a Kelemen rövidebb becézésből önállósult régi magyar névként.

3. Kund

Valószínűleg sokan olvasták iskolás korukban búvár Kund történetét. Ezek után nem meglepő, hogy a K betűs fiúnév régi magyar keresztnév. Eredete azonban germán, a Knut magyarosodott változata. Jelentése faj, fajta, előkelő származás.

4. Kristóf

Görög eredetre nyúlik vissza ez a K betűvel kezdődő fiúnév is. A Krisztophorosz névből származik, melynek jelentése Krisztust hordozó.

5. Kolta

Gondolnánk, hogy a régi magyar névnek hangzó K betűs fiúnév a Miklós szláv változatából származik? Ha pedig innen nézzük, valójában görög eredetre nyúlik vissza.

6. Kolos

Bár régóta használatos keresztnév a magyar nyelvben, a K betűvel kezdődő fiúnév valójában a német Klaus magyarosodott változata. Ez a név pedig megint csak a Miklóshoz (Nikolaus) nyúlik vissza.

7. Krizsán

Vezetéknévként sokkal gyakoribb Magyarországon (és szláv szomszédainknál) a K betűs név, mint keresztnévként. Pedig használható utónévként is a szláv kereszt, keresztség jelentésű szavakból származó fiúnév.

8. Kunó

Klebelsberg Kunó az egyik legnagyobb hatású kultuszminiszter volt Magyarországon. Keresztneve német eredetű, a Kuonrat utónévből származik. Ha megfigyeljük a hangzását, rájöhetünk, hogy a Konrád is rokon neve a K betűs fiúnévnek.

9. Kazimír

Ha a Kázmér nevet túlzásnak érezzük a gyermekünknek, választhatjuk a lengyel változatát, mely tulajdonképpen a K betűs fiúnév eredetije. Jelentése: alapít, hirdet.

10. Kármán

Régi magyar személynévből vált önálló utónévvé a K betűs fiúnév. Eredetije a germán Karlmann, melynek jelentése szabad férfi vagy legény.

A legrosszabb fiúnevek K betűvel

Bármilyen kezdőbetűvel találunk olyan keresztneveket, amelyek inkább kiszúrást jelentenek a gyerekünknek, akármennyire ritkák és egyediek. A K betűvel kezdődő fiúnevek között is akadnak természetesen ilyenek. Mutatjuk, melyek a legkínosabb K betűs fiúnevek:

  • Kürt
  • Krizosztom
  • Kájusz
  • Konor
  • Korbinián

Forrás: Nyelvtudományi Kutatóközpont, fotó: Unsplash