10 legszebb keresztnév márciusi névnappal

2024. március 04.
Nagyon sok ritka és csodaszép jelentéssel bíró keresztnevet találunk, akiknek viselői a tavasz első hónapjában ünneplik névnapjukat. Mutatjuk, melyek a kedvenceink a márciusi névnaposok közül.
Keresztnév márciusi névnap
  • Érdemes a névválasztásnál azt is figyelembe vennünk, melyik napon ünneplik névnapjukat a viselőik.
  • Ritkább és gyakrabban választott keresztneveket is találunk a márciusi névnaposok között.
  • Márciusban ünneplik névnapjukat például a Lujzák és Miklósok is.

Régen előszeretettel választottak olyan nevet a gyereküknek a szülők, amilyen névnap a születése napjára esett. (Ha éppen nem a szülő keresztnevét vitte tovább a gyermekük is.) Ma már ennél rugalmasabb a névadás, ám sokat számíthat egy keresztnév kiválasztásakor, mikor van az adott névhez tartozó névnap.

Mutatjuk, melyek a legszebb keresztnevek márciusi névnappal, amiknek a jelentése is csodaszép!

Különleges lánynevek márciusi névnappal

A lánynevek között találunk klasszikus hangzású, ám ma már ritkán választott keresztneveket, de olyan modern névváltozatokat is, akiknek viselő márciusban ünneplik névnapjukat.

1. Lujza 

Az utóbbi években megint egyre többen választják gyermeküknek a Lujza nevet. A keresztnév a Lajos francia megfelelőjének (Louis) női változatából (Louise) ered, jelentése hírnév, háború. 

Mikor van Lujza névnap? Március 2.

2. Karina

Olasz eredetű keresztnév a Karina, melynek igazán nőies jelentése van: csinos, becses. Nem túl gyakori név még most sem, szórványosan fordul csak elő, így nem valószínű, hogy lesz még egy Karina nevű kislány az óvodában, iskolában, ha ezt a nevet választjuk gyermekünknek.

Mikor van Karina névnap? Március 24.

3. Lea

Ritka héber eredetű keresztnév a Lea. A Biblia szerint Lea volt Jákob felesége, aki az ősi Izrael egyik ősanyja. A történet szerint Jákob nem Leát szerette, hanem húgát, Ráchelt. Azonban mivel Lea volt az első, aki férjhez ment Jákobhoz, ő lett az örököse és anyja Józsefnek és Benjáminnak. 

Mikor van Lea névnap? Március 22.

4. Lídia

Görög eredetű keresztnév a Lídia. Jelentése a lídiai Thiatirából származó, bíborkereskedéssel foglalkozó, istenfélő asszony, lídiai nő.

Mikor van Lídia névnap? Március 27.

5. Inez

Az Ágnes név spanyol alakja az Inez, mely ebben a formában is használatos, bár nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között. Jelentése megegyezik az Ágneséval: szűzies, tiszta, szemérmes.

Mikor van Inez névnap? Március 6.

Fiúnevek márciusi névnappal

Ha igazán különleges jelentésű és hangzású fiúnevet keresünk, melynek névnapja márciusban van, mutatunk néhány csodaszép példát.

1. Zorán

A Zorán szláv eredetű férfinév, a Zorislav rövidülése. Gyönyörű jelentése van a napjainkban már kifejezetten ritka fiúnévnek: hajnal és dicsőség.

Mikor van Zorán névnap? Március 4.

2. Miklós

Általában Szent Miklósra asszociálunk a névről, aki a védőszentje a keresztény vallásban a Miklósnak keresztelt személyeknek. A név eredete azonban a görök Nikolaosz szláv változatához nyúlik vissza, melynek jelentése győzelem és nép, vagy egyes olvasatok szerint a nép ragyogása.

Mikor van Miklós névnap? Március 21.

3. Gedeon

A Gedeon héber eredetű bibliai férfinév, jelentése megfejtetlen, egyesek szerint esetleg kétélű kard, kardforgató vagy sebzett kezű vagy romboló, pusztító.

Mikor van Gedeon névnap? Március 28.

4. Ede

Német eredetű rövidülése az Eduárd, Edvárd neveknek az Ede. Jelentése is pont olyan határozott, mint a hangzása: birtok, vagyonőrzés, védelem.

Mikor van Ede névnap? Március 18.

5. Bertold

Germán eredetű, határozott hangzású férfinév a Bertold. Nem csoda, hogy a jelentése is komoly erővel ruházza fel viselőjét: híres uralkodó, tevékeny.

Mikor van Bertold névnap? Március 29.

Fotó: Unsplash