Micsoda elismerés: Borbély Alexandra filmjét nevezik az Oscarra

2024. szeptember 17.
A 2025-ös Oscar-gálán két magyar vonatkozású film is versenyezik a nemzetközi film kategóriában. Az egyik a Borbély Alexandra főszereplésével készült Emma és a halálfejes lepke, a másik pedig a Semmelweis.
Szlovákia Borbély Alexandra filmjét nevezi az Oscarra

Folyamatosan szállingóznak a nevezések a jövő évi Oscar-gála nemzetközi film kategóriájába. Magyarország a Semmelweis című életrajzi filmet nevezte, Szlovákia pedig az Emma és a halálfejes lepke (angolul: The Hungarian Dressmaker) című film mellett tette le a voksát, aminek Borbély Alexandra a főszereplője.

A Borbély Alexandra főszereplésével készült produkció a második világháború időszakában, a magyar–szlovák határnál játszódik. Az Iveta Grófová rendezte filmben Borbély Alexandra játssza Marikát, a szlovák–magyar határon élő özvegyet, aki a saját életét kockáztatva egy zsidó kisfiút rejteget, miközben egy szlovák Hlinka-gárdista százados és egy német náci tiszt is a kegyeire pályázik. A filmnek nagy sikere volt a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, Magyarországon a Cinefesten mutatták be.

Borbély Alexandra egy Facebook-bejegyzésben elárulta, a szerep kedvéért megtanult kaszálni, kecskét fejni, varrógépen varrni, három nyelven dialektusban beszélni, jéghideg tóban gyerekkel merülni, állatokkal és gyerekkel forgatni. A történet a túlnyomórészt magyarok lakta Pozsonypüspökin, egy Pozsonyhoz közeli kis szlovákiai településen játszódik.

Borbély Alexandra egyszer már ringbe szállt az Oscar-díjért a Testről és lélekről című drámával a nemzetközi film kategóriában. Bár Enyedi Ildikó alkotása bejutott a jelöltek közé, végül nem nyerte el a díjat 2018-ban.

Idén a 15 Oscar-döntős shortlistjét december 17-én jelentik be, az 5 végső jelöltet pedig 2025. január 17-én nevezik majd meg.

Forrás: 24.hu, Fotó: Getty Images