A világ leghíresebb és legdrágább ékszereit csodás nők és hatalmas uralkodók viselték

2024. szeptember 24.
Hollywoodi sztárok és hatalmas uralkodók neveihez kapcsolódnak a világ leghíresebb és legdrágább ékszerei. Mutatunk 10 olyan káprázatos drágakövet, amelynek rendkívül izgalmas története van.
Világ leghíresebb ékszerei
  • Az emberek évszázadok, sőt évezredek óta rajonganak a csillogó drágakövekért.
  • A világ leghíresebb ékszerei izgalmas múltra tekintenek vissza. 
  • Lássuk, milyen káprázatos gyűrűt viselt Grace Kelly, és milyen bámulatos gyémántokat kapott ajándékba Elizabeth Taylor.

Az ékszerek nem egyszerű divatkiegészítők. A drágakövek és a belőlük készített méregdrága ékszerek régóta fontos szerepet játszanak a társadalomban, nevezhetjük őket a történelem jelképeinek is. Sok drágakőnek és ikonikus ékszernek van mesés (és néha hírhedt) múltja – a következőkben ezekből mutatunk be néhányat. 

Mutatjuk a világ 10 leghíresebb ékszerét!

1. A Hutton-Mdivani nyaklánc

Hutton-Mdivani nyaklánc a világ egyik leghíresebb ékszere

Hutton-Mdivani nyaklánc a világ egyik leghíresebb ékszere

Jádéből készült ékszereket a világ leghíresebb és legnagyobb hatalommal bíró női is viseltek már a történelem során. A leghíresebb jádeékszer minden bizonnyal az a nyaklánc, amit Barbara Hutton amerikai előkelőség és örökösnő számára készíttetett az édesapja. A Hutton-Mdivani nyaklánc 27 smaragd árnyalatú jádegyöngyből áll, kapcsát pedig 18 karátos aranyba ágyazott bagett csiszolású gyémánt, valamint rubin díszíti. A Hutton-Mdivani nyaklánc 2014-ben a Sotheby’s árverésén több mint 27,4 millió dollárért került a Cartier gyűjteményébe.

2. Ázsia csillaga

Az Ázsia csillagát is a világ leghíresebb ékszerei között tartják számon

Az Ázsia csillagát is a világ leghíresebb ékszerei között tartják számon

Az Ázsia csillagát – amelyről úgy vélik, hogy az indiai Jodhpur maharadzsa egyik koronaékszere volt – a burmai Mogok ősi bányáiban találták. A drágakő lenyűgöző, 330 karátos súlyával a világ egyik legszebb csillagzafírjának számít. A nevét onnan kapta, hogy a tökéletesre csiszolt zafír közepén egy hatágú csillag látható. Az Ázsia csillaga jelenleg a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeumban van kiállítva.

3. Napóleon gyémánt nyaklánc

A világ egyik leghíresebb ékszere Napóleon császár nevéhez köthető

A világ egyik leghíresebb ékszere Napóleon császár nevéhez köthető

Napóleon császár a második felesége, Marie-Louise számára, első fiuk születése alkalmából készítette ezt a csodálatos gyémánt nyakláncot. Az eredeti ékszer 234 gyémántot tartalmazott: többek között 28 régi bányában csiszolt gyémántot, 9 körte és 10 csepp alakúra csiszolt követ. Úgy tartják, hogy a nyaklánc ára kitette a császárné teljes éves háztartási költségvetésének összegét. Jelenleg a washingtoni Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeumban látható.

4. A Drezdai zöld

A Drezdai zöld a világ leghíresebb természetes zöld gyémántja

A Drezdai zöld a világ leghíresebb természetes zöld gyémántja

A 41 karátos Drezdai zöld a világ legnagyobb természetes zöld gyémántja. A gyémánt története a 18. század elejére nyúlik vissza, amikor I. Friedrich Augustus szászországi király 400 000 tallérért megvásárolta. Ez az összeg akkoriban négy tonna arany értékének felelt meg. A gyémánt jelenleg a németországi drezdai kastélyban látható.

5. La Peregrina 

A La Peregrina gyöngy a világ egyik leghíresebb ékszere

A La Peregrina gyöngy a világ egyik leghíresebb ékszere

A La Peregrina gyöngyöt állítólag a 16. század közepén találták Panama partjainál, és II. Fülöp spanyol királynak ajándékozták (Panama akkoriban az ország gyarmata volt). A király azonban továbbadott a 58,5 karátos gyöngyön: nászajándékként ajándékozta Mária angol királynőnek. Úgy tartják, hogy ez az ékszer a valaha felfedezett legszimmetrikusabb természetes gyöngy. A La Peregrinát végül Richard Burton vásárolta meg Elizabeth Taylor számára 1969-ben.

6. A Taylor-Burton gyémánt

A világ leghíresebb ékszerei közül kettő is Richard Burton nevéhez köthető

A világ leghíresebb ékszerei közül kettő is Richard Burton nevéhez köthető

1966-ban Harry Winston, amerikai luxusékszerész megvásárolt egy 241 karátos nyers gyémántot, amelyet körte alakú, közel 70 karátos, hibátlan gyémánttá csiszolt. Végül ezt az ikonikus követ is Richard Burton vette meg feleségének, Elizabeth Taylornak ajándékba, és a követ Taylor-Burton gyémántnak nevezték el.

7. A Graff rózsaszín

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kendall Wiley (@wileysjewelry) által megosztott bejegyzés

 

Miután 2010-ben Laurence Graff, a híres ékszerház vezetője megvásárolt egy 24,78 karátos rózsaszínű gyémántot, nekilátott, hogy kiaknázza a kőben rejlő valódi lehetőségeket. A gyémántot átformálta, és eltávolította a hibáit, majd átnevezte Graff pinknek. A kő ma már a világ leghibátlanabb rózsaszín gyémántjának számít.

8. A Remény gyémánt

A világ talán egyik legismertebb gyémántja, a Remény gyémánt

A világ talán egyik legismertebb gyémántja, a Remény gyémánt

A világ talán egyik legismertebb gyémántja, a Remény gyémánt hosszú – és állítólag elátkozott – múltra tekint vissza. Állítólag Indiából származik, ahonnan 1668-ban XIV. Lajos francia király tulajdonába került. A királytól azonban ellopták, és később az angol uralkodó udvarában tűnt fel. A 45,52 karátos kék gyémánt jelenleg a washingtoni Smithsonian Intézetben található.

9. Grace Kelly eljegyzési gyűrűje

Grace Kelly eljegyzési gyűrűje a világ egyik leghíresebb gyűrűje

A világ egyik leghíresebb gyűrűje Grace Kelly eljegyzési gyűrűje

Grace Kelly eljegyzési gyűrűjének, amit vőlegényétől, Rainier hercegtől kapott, szimbolikus jelentése volt: ahogy a gyönyörű színésznő ujjára húzták, Grace Kelly hollywoodi sztárból az uralkodó család tagjává vált. Grace hercegnő rendszeresen viselte 10,47 karátos eljegyzési gyűrűjét, még a Gazdagok és szerelmesek című film forgatásán is, ahol Bing Crosby és Frank Sinatra mellett szerepelt. Így vált Grace Kelly eljegyzési gyűrűje a világ egyik leghíresebb gyűrűjévé, amelynek mai értéke meghaladja a 4 millió dollárt.

10. L’Incomparable gyémánt

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

GIG Luxury Academy (@gig_academy) által megosztott bejegyzés

 

A L’Incomparable gyémánt és nyaklánc 637 karátot nyom, és a világ egyik legdrágább nyakláncának számít – még a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült. A darabot 55 millió dollárra becsülik. A medál középpontjaként egy 407,48 karátos mélysárga gyémánt látható, amelyet a Gemological Institute of America a valaha osztályozott legnagyobb belsőleg hibátlan gyémántként tart számon.

Forrás: Veranda Fotó: Getty Images, wikimédia