Legendás ékszerek és szerelmek nyomában

2015. december 09.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili ezen a héten legendás ékszerek és szerelmek nyomában jár.

Amikor a gemológiai suliban tanultam Londonban, volt egy portugál osztálytársam, aki megszállott árverés rajongó volt. Míg mások kávéra vagy teára ültek be délutánonként, mi a legendás aukciós házat, a Christie’s-t látogattuk meg. Szokás, hogy az árverések előtt nyílt kiállítást tartanak, ahol az érdeklődök, megtekinthetik az árverezésre szánt tárgyakat, sőt majdnem minden ékszert meg lehet egész közelről nézni vagy felpróbálni. Ez egy remek lehetőség, hiszen azon kívül, hogy kivételesen gyönyörű és sokszor ritkaságszámba menő ékszerekkel lehet találkozni, sok érdességet is lehet tanulni. Mint megtudtam, a Christie’s a Kings Roadon és South Kensingtonban tart árveréseket: az előbbi helyen az elit kategóriába sorolt tárgyaikat bocsátják kalapács alá, míg a másikban a „szerényebb” kategóriába tartozókat.

Nem kellett sok, hogy engem is magával ragadjon az aukciók hangulata, és már alig vártam, hogy belevessem magam a „küzdelembe”. Erre New Yorkban, a Rockefeller Center egyik dísztermében került sor, ahová az egyik antik ékszerkereskedő barátommal mentem el, aki sosem hagyná ki a szintén világhírű Sotheby’s aukciós ház eseményeit. Ami meglepett, hogy nem voltak olyan sokan, viszont annál több telefonos képviselő licitált a világ minden részéről.

Egy biztos, káprázatos ez a világ és az itt leütésre kerülő milliók. Minden tárgy és ékszer külön történetet hoz magával, melyeknek akaratlanul is a részese szeretnénk lenni. Mondanom sem kell, az ékszerekhez általában mindig egy szerelem, egy futó románc vagy egy dráma kapcsolódik.

Mindkét aukciós ház a 18. században kezdte meg működését. A Christie’s hírnevét festmények eladásával alapozta meg, míg a Shotheby’s ritka könyvek árverezésével kezdte. A Christie’s első jelentős ékszer aukciója 1775-ben volt, mikor XV. Lajos hírhedt kegyencnőjének, Madame du Barry-nak ékszereit mutatták be, melyek 1,3 millió angol fontért keltek el. A Shotheby’s 1987-ben tudott csak a csúcsra ugrani az ékszerekkel, méghozzá szintén királyi ékkövekkel: egy évvel a halála után árverezték el Windsor hercegnője, vagyis Wallis Simpson, – a házasság kötésük miatt a brit trónról lemondani kényszerült VIII. Edvárd feleségének- ékszereit.

Összesen 50,3 millió dollárért keltek el egy két napos aukción. A többszörösen elvált hölgy híres divatikon is volt, de sokszor nem fizetett a ruháiért, úgy érezte, mint hercegnőnek, neki ez jár, így nem volt épp a tervezők kedvence…

Férje a házasságuk harmincöt éve alatt rengeteg egyedi ékszerrel ajándékozta meg:

Ebbe a  18 karátos arany és drágakő cigarettatartóba egy Európa térképet gravíroztak, a közös utazás állomásait jelölve.

Ez a kék chalcedony, zafír és gyémánt szett egy vándorló darab. Először 1987-ben árverezték őket, majd 2004-ben, jelentősen alacsonyabb áron. A piac változékonyságát és az ékszerek értékét nem is mutathatná más jobban, mint az, hogy jövő héten újra árverésre kerül a kollekció karkötője. Izgatottan várom, hiszen lehetőségem lesz személyesen is részt venni az aukción!

Ékszereket gyűjteni kiváltság, majdnem, hogy művészet. A XX. század elejétől már nem csak Maharadják és királyok de művészek és tehetős magánemberek is hódolhattak e tehetős hobbinak.

“Liz egyetlen szót ismer olaszul, és az pedig: Bulgari “- igen, ő Elizabeth Taylor és ezeket a kedves szavakat élete szerelme, Richard Burton mondta róla. A Bulgari ékszerház éveit jelentősen befolyásolta Liz Taylor és Richard Burton szerelme, és természetesen Liz rajongása a márka iránt.

Miután Liz meghalt, teljes ékszerkollekcióját a Christie’s árverezte el 2011. decemberében, több mint 137 millió dollárért. Legjelentősebb darabja a La Peregrina volt,  egy  XVI. századi gyöngy nyaklánc mely közel 12 millió dollárért kelt el. Ezzel a páratlan darabbal Richard Burton ajándékozta meg. Ez a nyaklánc a történelem egyik legnagyobb és legrégebbi gyöngy nyaklánca, mely egykor a spanyol királyi család tulajdona volt..

A Bulgari Zafír Saoutoir – csodás caboschon csiszolású zafírral- szintén Burton ajándéka volt Liz 40. születésnapjára. Érdekessége, hogy legutóbb Jessica Chastain viselte a Cannes-i film fesztiválon Elizabeth Taylor híres filmje, a Kleopatra 50. évfordulójára.

A sok csodás darab mellett még egy másikat emelnék ki. Ez pedig az a rubint és gyémántgyűrű volt, mely után több mint 4 évig kutatott a szerelmes Burton. Mindenáron meg akarta találni a tökéletes piros színű rubint szíve hölgyének. A gyűrűt végül a Van Cleef & Arpels készítette karácsonyi ajándékként Liznek.

<p>Nem hiányozhat a felsorolásból Maria Callas operaénekesnő sem, akinek puszta megjelenése is lélegzetelállító volt. Ha színpadra lépett, a közönség szinte őrjöngött, a rangos eseményeken pedig – hosszú ruhájában és csillogó Van Cleef & Arpels ékszereivel – uralta a vörös szőnyeget. Ha a neve szóba kerül, mégis inkább szenvedélyes szerelmi élete jut az eszünkbe.   A szoprán énekesnőt teljesen megbabonázták az ékszerház darabjai és ha csak Párizsban járt, egyetlen alkalmat sem hagyott I, hogy meglátogassa a  Vendome téri üzletetüket.

Első férje, aki egyben a menedzsere is volt, számos ékszert ajándékozott neki, de az igazi Van Cleef csodákat és nagy gyémántokat görög származású szeretőjétől Aristoteles Onassis-tól kapta. A különlegességek közül azt az ötlevelű gyémánt és rubin brosst emelném ki, amit 1967-ben vásárolt meg az ékszerháztól.

Élete szerelme volt – a valljuk be, nem igazán jóképű-, dúsgazdag Onassis, akiért a férjét is elhagyta. Kapcsolatuk rendkívül szenvedélyes volt ám a sors mégis kegyetlen forgatókönyvet írt Callas-nak. 1968 őszén – közel tíz év után – Onassis váratlanul elhagyta Jackie Kennedy-ért, akit nem sokkal később feleségül is vett. „Szeretlek, de Jackie-re van szükségem”- mondta ki a végső búcsút a milliárdos.  Callas soha nem tette túl magát a szakításon. A körülbelül 8 millió dolláros vagyona felett a halála után osztozkodás indult. Máig nem tudjuk ki örökölte az ékszereit, illetve ki volt az, aki a legendás darabok közül tizenegyet árverésre bocsátott a Sotheby’s-nél.