10 királyi eljegyzési gyűrű titkos története

2022. február 16.
Mi többnyire már csak a végeredményt látjuk, pedig a királyi családok eljegyzési gyűrűi mögött érdekes történetek húzódnak. Sok esetben más eljegyzések sztorijai...

Erzsébet királynő eljegyzési gyűrűjében Fülöp herceg édesanyjának, Alice battenbergi hercegnőnek tiarájából származó gyémántok voltak – írja az Insider.com.

A gyűrű középpontjában egy 3 karátos gyémánt áll, amelyet tíz kisebb gyémánt vesz körül. A Town & Country szerint 1946-ban Fülöp herceg édesanyja ajándékozta neki az esküvője napján viselt tiarát, hogy szétszedhessék, és átdolgozhassák a leendő királynőnek megfelelő gyűrűvé.

Maguk a gyémántok még a Romanov-dinasztia idejéből származnak; a tiarát II. Miklós cár és Alexandra orosz cárnő ajándékozta Alice hercegnőnek.

Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje a világ egyik leghíresebb ékszere. Diana maga választotta ki a Garrard katalógusából, ami azt jelenti, hogy tulajdonképp bárki vásárolhatott ugyanolyan gyűrűt.

A Vogue szerint a királyi család nem helyeselte ezt, mert nem akarta, hogy a közemberek ugyanolyan hozzáférést kapjanak a királyi ékszerekhez. A gyűrű eredeti vásárlásakor, 1981-ben a becslések szerint körülbelül 36 000 dollárba került. Ma azonban megfizethetetlen…

Egy 12 karátos zafírt tartalmaz, amelyet tizennégy gyémánt vesz körül.

A gyűrűnek Dianán túl is van királyi vonatkozása. A zafír-gyémánt kombinációt Viktória királynő egyik brossa ihlette, amelyet szintén Garrard tervezett – írta honlapján az ékszerész. Ezt a brosst Albert herceg ajándékozta Viktória királynőnek az esküvőjük napján 1840-ben.

Diana hercegnő teljes ékszerkollekciója fiaira, Vilmos hercegre és Harry hercegre szállt, Kate Middleton pedig most is viseli az eljegyzési gyűrűjét.

A lenyűgöző gyűjteményt tehát fiai feleségei viselhetik annak ellenére, hogy Diana hercegnő soha nem találkozhatott Kate Middletonnal vagy Meghan Markle-lel. Az egyes ékszerek elosztását rábízták Vilmos és Harry hercegre.

Vilmos herceg 2010-ben kérte meg Kate Middletont a családi örökséggel.

Meghan Markle eljegyzési gyűrűjén is Diana hercegnő személyes hagyatékából származó gyémántok láthatók. Eredetileg Harry herceg tervezte, de később megváltoztatták.

A középső gyémánt Botswanából származik, ahol Harry herceg sok időt töltött állatvédőként. A pár számos alkalommal járt az országban, köztük Meghan harminchatodik születésnapja alkalmából egy szafarikiránduláson is.

A másik két gyémánt Diana hercegnő ékszergyűjteményéből származik a Town & Country szerint. Harry herceg javaslatára újratervezték: az egyszerű aranykarikát vékony mikropavéra cserélték.

Edward herceg szintén egy, a Garrard katalógusából származó gyűrűvel kérte meg menyasszonyát, Sophie Rhys-Jonest. A gyűrű három gyémántot tartalmazott, köztük két kisebb, szív alakút, amelyek a pár szerelmét jelképezik.

Eugénia hercegnő eljegyzési gyűrűje feltűnően hasonlít arra, amelyet édesanyja, Sarah Ferguson kapott.

A lenyűgöző ékszeren egy rózsaszín padparadscha zafír található, amelyet gyémántok vesznek körül. Feltűnő hasonlóságot mutat édesanyja eljegyzési gyűrűjével.

Amikor András herceg 1986-ban megkérte Fergusont, olyan eljegyzési gyűrűt adott neki, amelyen egy nagy, ovális rubin volt (hogy passzoljon a holland asszony vörös hajához) tíz, csepp alakú gyémánttal egy sárga-fehér aranykarikán. (A szép ékszer nem segített: a pár később, 1996-ban elvált.)

III. Rainier monacói herceg egy gyémántból és rubinból készült gyűrűvel kérte meg Grace Kelly amerikai színésznőt.

Az ékszer Monaco zászlajának színeit hordozta. A gyűrűt a Cartier tervezte, és a monacói királyi család ékszerkollekciójának darabjaiból készült. Rainier herceg azonban Kelly egyik filmszerepétől inspirálva később egy sokkal nagyobb, extravagáns darabra cserélte a gyűrűt.

Frederik dán koronaherceg 2003-ban kérte Mary Elizabeth Donaldsont szintén egy olyan gyűrűvel, amely az ország zászlaját szimbolizálta.

Az extravagáns darabon két rubin és egyetlen gyémánt szerepelt.

Forrás: Insider.com

Olvass tovább!