10 legjobb lánynév M betűvel, és az 5 legrosszabb

2024. október 08.
Zavarba ejtően sok lánynév közül választhatunk, ha M betűvel kezdődő keresztnevet keresünk. Mutatjuk, a névszakértő szerint mely M betűs lánynevek azok, amik időtálló klasszikusok, mégis egyediek.
Lánynév m betűvel
  • Az M betűvel kezdődő lánynevek közül nagyon sok a Mária névváltozata.
  • Melyek a legújabb M betűs lánynevek, amiket csak az utóbbi években tettek anyakönyvezhetővé?
  • Mutatjuk azokat az M betűvel kezdődő lányneveket, amikkel inkább csak kiszúrunk a gyerekünkkel!

Az M betűvel kezdődő lánynevek remekül hangzanak alliterálva, M betűs családnévvel. De számos más érdekesség is akad az M betűs lánynevekkel kapcsolatban. Tudtuk például, hogy jelentős része ezeknek a női keresztneveknek a Mária utónév valamilyen változata? 

Milyen csodaszép M betűs lánynevek vannak? És melyek azok, amik inkább kínosak lesznek, ha felnő a gyerekünk?

Legszebb lánynevek M betűvel

1. Madléna

Nem véletlen, hogy olyan sok keresztnévre emlékeztet egyszerre az M betűvel kezdődő lánynév. Ezt a keresztnevet csak nemrég engedélyezte a Nyelvtudományi Kutatóintézet. Valóban a Madlen francia eredetű női név, a Magdaléna héber-bibliai utónév és a Léna összeolvadásával jött létre.

2. Malda

Arab eredetű az M betűs lánynév. Csoda szép jelentése van – szelíd kívánság, vágy –, így mindenképp érdemes megfontolnunk, ha M betűvel kezdődő keresztnevet keresünk.

3. Marica

A Mária roppant népszerű keresztnév volt évszázadokon keresztül Magyarországon. Egyik leggyakoribb becézéséből vált önállóan adható utónévvé az M betűs lánynév.

4. Mirta

A Míra név az utóbbi években vált különösen népszerűvé, gyakran került a tíz legnépszerűbb lánynév közé. A spanyol-görög eredetű női név jelentése töviskoszorú. Ennek egyik névváltozata az M betűvel kezdődő lánynév, ami sokkal ritkább, mint eredetije.

5. Mimóza

Újabb keletű névadás a hasonló nevű növény után az M betűs lánynév. Hangzatos, igazán kedves keresztnév, ami illeszkedik a természet ihlette névadási trendekbe.

6. Mályva

Ha olyan lánynevet keresünk, ami igazán nőies és szép hangzású, érdemes a virágnéven is elgondolkodnunk. Csak nemrég engedélyezték az M betűvel kezdődő lánynevet, így még nem is túl gyakori.

7. Médi

Meglepő, de az M betűs lánynév is a Magdaléna héber-bibliai női név egyik változata. Így jelentése is hasonló az eredetihez: Magdala városából származó nő.

8. Malvina

Irodalmi névalkotás eredménye az M betűvel kezdődő lánynév. A skót költő, James Macpherson használta az Ossian-dalokban a hangzatos női nevet. Jelentése gael nyelven sima homlokú. 

9. Margitta

A görög eredetű Margareta név elmagyarosodott változata a Margit. Ez alakult tovább az M betűvel kezdődő lánynévvé. Modernebb hangzású és ritkább, mint a régies változat, így különleges választás lehet, ha M betűs lánynevet keresünk.

10. Mea

Többféle eredettörténete is van az M betűvel kezdődő lánynévnek. Egyes értelmezések szerint a bibliai Salomea rövidülésével alakult ki. Míg mások szerint olasz eredetű, és a Teréz rövidülésével jött létre. 

Ezek a legrosszabb lánynevek M betűvel

Van néhány olyan M betűs lánynév is a sok csoda szép mellett, amelyek már az iskolában inkább kínszenvedéssé tehetik a napokat a gyerekünk számára. Mutatjuk, melyek a legrosszabb M betűvel kezdődő lánynevek:

  • Makaréna
  • Milka
  • Milágrosz
  • Mogyoró
  • Miu

Fotó: Unsplash