Sikeres lesz a lányunk, aki ezt a keresztnevet kapja, mégis nagyon ritka

2024. április 11.
Érdemes már a névválasztásnál figyelembe vennünk, vajon milyen tulajdonságokat erősítünk a gyermekünkben. Lehet, hogy már akkor eldől, milyen sikeres lesz az életben, amikor nevet adunk neki?
Lánynév siker
  • A nevek jelentése fontos eleme lehet a személyiségünk fejlődésének.
  • Érdemes megfontolni azokat a lányneveket, melyek jelentése kifejezetten erősítheti a sikerességet az életben.
  • A Viktória jelentése győzelem, ám ma már mégis nagyon ritkán adják gyermeküknek az egykor népszerű lánynevet a szülők.

Tény, hogy a siker inkább tulajdonság, hiszen kitartás, elhivatottság, kemény munka és alkalmazkodóképesség is kell hozzá. Ám hozzájárulhat a sikeres élethez, ha már a nevünk is erősíti bennünk azt, hogy képesek vagyunk valamire. Mutatunk öt olyan lánynevet, melyek segíthetnek a célok sikeres elérésében az életben.

5 lánynév, ami segít a siker elérésében

A sikerrel kapcsolatos jelentésű lánynevek közül több is kifejezetten népszerű volt húsz-harminc évvel ezelőtt. Mára viszont már a 100 legnépszerűbb lánynév közül is kikoptak. Így gyermekünknek nemcsak olyan nevet adhatunk, ami sikerre predesztinálja, hanem még az óvodában sem jön szembe.

1. Viktória

Latin eredetű lánynév a Viktória. A győzelem istennője viselte ezt a nevet az ókori római mitológiában. Bár az 1980-as években kifejezetten népszerű volt, mára csak szórványosan fordul elő, és nincs a száz legnépszerűbb lánynév között sem.

2. Henrietta

Francia eredetű lánynév a Henrietta. A Henrik kicsinyítő képzős alakjából (Henriette) alakult ki ugyanis a latin Henriett keresztnév, ami a magyar nyelvbe Henriettaként került át. A lánynév jelentése hatalmas, uralkodó, így viselője kifejezetten erős jellem, aki sikeres életre számíthat. Meglepő ezek után, hogy az 1990-es években még az első tízben szereplő lánynév, mára már a 100 legnépszerűbb női keresztnév között sincs.

3. Bernadett

A germán Bernát név női párja a Bernadett. Igazán erőteljes és határozott jelentésű lánynév, ami viselőjét felruházza minden olyan tulajdonsággal, amire a sikerhez szüksége lehet. A keresztnév jelentése ugyanis erős és medve. A lánynév még a 2000-es években is a 100 legnépszerűbb keresztnév között volt, mára azonban már népszerűsége jelentősen visszaesett.

4. Regina

Bár a keresztény névadásban a Regina név Máriára, a mennyek királynőjére utal, a lánynév késő latin eredetű. Jelentése királynő, így ennél uralkodóibb nevet nem is választhatnánk gyermekünknek.

5. Nikoletta

A görög Nikolaosz férfinév női párja, annak francia változata  a Nikoletta, ami a magyar nyelvben a Miklós női változatának felel meg. A lánynév jelentése egy nép győzelme, ragyogása, így viselője nem csak a saját, de tágabb környezete sikerének is kovácsa lehet. 

Fotó: Unsplash