Sütőtökös-sajtos sült tészta: a halloweeni comfort food

2024. október 11.
A sütőtök mellett háromféle sajt is kerül ebbe a sült tésztába, ami garantáltan az idei ősz kedvenc comfort foodja lesz. De a halloweeni bulira is ideális ez a laktató, mégis egyszerű fogás.

Javában tart az idei sütőtökszezon, ami nemcsak az ősz, de a 2024-es halloweeni időszak kedvence is! Ilyenkor minden a sütőtökös édességekről, italokról, pitékről és sós finomságokról szól – a sorból pedig nem maradhatnak ki a tésztaételek sem. Az alábbi sütőtökös-sajtos sült tészta tulajdonképpen a klasszikus mac and cheese-zel áll rokonságban, hiszen háromféle sajt (Gruyére, parmezán és ricotta) is kerül bele. A gazdagabb ízélmény és az extra vitaminlöket érdekében azonban ezúttal pürésített sütőtök és némi bébispenót is kerül bele. A végeredmény egy krémes, nyúlós, igazi comfort foodnak számító tészta, ami akár a 2024-es halloweeni bulira is tökéletes választás lehet!

A sütőtököt érdemes előző vagy pár órával korábban megsütni hozzá, hogy kényelmesen dolgozhassunk a pürével, de onnantól kezdve már tényleg pofonegyszerű lesz összerakni ezt a fantasztikusan finom ételt. Mutatjuk is, hogyan készül!

Sütőtökös-sajtos sült tészta

Hozzávalók:

  • 500 gramm tészta (nagyobb kagyló vagy rigatoni)
  • 300 gramm sütőtök pürésítve
  • 1/2 csésze zsíros tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma meghámozva
  • só és bors
  • 2 csésze reszelt Gruyére sajt
  • 1 csésze reszelt parmezán
  • 3/4 csésze ricotta
  • 170 gramm bébispenót

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy nagyobb, magas falú tepsit fújjunk be olívaolaj spray-vel!
  2. Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, főzzük meg benne a tésztát al dentére! Tegyünk félre 1/4 csészényit a tészta főzővízéből!
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a pürésített sütőtököt és a zsíros tejszínt, adjuk hozzá a félretett főzővizet! Reszeljük bele a fokhagymát, majd adjunk hozzá 1 tk. sót és borsot ízlés szerint! Keverjünk bele 1 és fél csészényit a Gruyére sajtból és a parmezán felét, majd adjuk hozzá a spenótot is! Keverjük bele a megfőtt tésztát is!
  4. Az elkészült keveréket halmozzuk az előkészített tepsibe! Szórjuk a maradék Gruyére-t és parmezánt a tészta tetejére, kanalazzuk rá a ricottát is! Süssük aranybarnára 20-25 perc alatt!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images