Javában tart az idei sütőtökszezon, ami nemcsak az ősz, de a 2024-es halloweeni időszak kedvence is! Ilyenkor minden a sütőtökös édességekről, italokról, pitékről és sós finomságokról szól – a sorból pedig nem maradhatnak ki a tésztaételek sem. Az alábbi sütőtökös-sajtos sült tészta tulajdonképpen a klasszikus mac and cheese-zel áll rokonságban, hiszen háromféle sajt (Gruyére, parmezán és ricotta) is kerül bele. A gazdagabb ízélmény és az extra vitaminlöket érdekében azonban ezúttal pürésített sütőtök és némi bébispenót is kerül bele. A végeredmény egy krémes, nyúlós, igazi comfort foodnak számító tészta, ami akár a 2024-es halloweeni bulira is tökéletes választás lehet!
A sütőtököt érdemes előző vagy pár órával korábban megsütni hozzá, hogy kényelmesen dolgozhassunk a pürével, de onnantól kezdve már tényleg pofonegyszerű lesz összerakni ezt a fantasztikusan finom ételt. Mutatjuk is, hogyan készül!
Sütőtökös-sajtos sült tészta
Hozzávalók:
- 500 gramm tészta (nagyobb kagyló vagy rigatoni)
- 300 gramm sütőtök pürésítve
- 1/2 csésze zsíros tejszín
- 3 gerezd fokhagyma meghámozva
- só és bors
- 2 csésze reszelt Gruyére sajt
- 1 csésze reszelt parmezán
- 3/4 csésze ricotta
- 170 gramm bébispenót
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy nagyobb, magas falú tepsit fújjunk be olívaolaj spray-vel!
- Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet, főzzük meg benne a tésztát al dentére! Tegyünk félre 1/4 csészényit a tészta főzővízéből!
- Egy nagy tálban keverjük össze a pürésített sütőtököt és a zsíros tejszínt, adjuk hozzá a félretett főzővizet! Reszeljük bele a fokhagymát, majd adjunk hozzá 1 tk. sót és borsot ízlés szerint! Keverjünk bele 1 és fél csészényit a Gruyére sajtból és a parmezán felét, majd adjuk hozzá a spenótot is! Keverjük bele a megfőtt tésztát is!
- Az elkészült keveréket halmozzuk az előkészített tepsibe! Szórjuk a maradék Gruyére-t és parmezánt a tészta tetejére, kanalazzuk rá a ricottát is! Süssük aranybarnára 20-25 perc alatt!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images