Végre kiderült az igazság, megehetjük-e a sütőtök héját

2022. december 04.
Mennyivel egyszerűbb lenne csak rajta hagyni a héjat a sütőtökön, de mennyire biztonságos megenni a tök héját is? És ha egyáltalán ehető, élvezhető is?
  • Jamie Oliver szerint felesleges meghámoznunk a sütőtököt, ehető a héja is.
  • Vannak olyan fajták, amiknek ugyan ehető a héja, ám nem túl finom, ezeket mindenképp célszerű meghámozni.
  • A sütőtök héja tele van rosttal és vitaminokkal, így remek tápanyagforrás lehet télen.

A nagydobosi, makktök, hokkaido és más sütőtökfajták télen nagyban hozzájárulhatnak az egészségünk megőrzéséhez, mivel tele vannak vitaminnal és tápanyagokkal. Nem mindenki szeret azonban bíbelődni az előkészítésével, ami nem is meglepő, hiszen vastag héjuk van, szabálytalan alakjuk miatt nehéz hámozni, sütés után pedig darabokban lehet lecsipegetni csak róla. 

Sok sztárszakács – köztük például Jamie Oliver is – nagy szószólója annak, hogy hagyjuk rajta a héját is a sütőtökön. „Ehető a tök héja is, felesleges meghámoznunk – hangsúlyozza honlapján is Oliver. –Csak daraboljuk fel, vájjuk ki a magját, és mehet is a sütőbe, majd sütés után egy tartalmas téli salátába, vagy chilivel, kókusztejjel krémlevesbe. Ha a magokat is megpirítjuk, megszórhatjuk vele a kész ételt is.”

A sütőtök héja rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, de nem biztos, hogy finom

A sütőtök héja rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, de nem biztos, hogy finom

Mások azért hagyják rajta a sütőtökön a héjat, mert rendkívül jó a tápanyagtartalma, sok rostot és A-vitamint tartalmaz. 

Biztonságos megenni a sütőtök héját?

Technikailag tehát ehető a sütőtök héja. „A héj csupán növényi rost, így biztonságosan fogyasztható – mondta Ann Ziata szakács. – Még látványra is hozzáadhat az ételhez a textúrájával, ráadásul rengeteg időt megspórolunk azzal, ha nem hámozunk.”

Az erőteljes narancssárga vagy sárga hús, bőr az, ami a legtöbb tápanyagot tartalmazza. A Harvard Orvostudományi Karának tanulmánya szerint nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és B6-vitamint, fehérjét, rostot, magnéziumot és káliumot.

Finom a sütőtök héja?

Most már tudjuk, hogy ehető a sütőtök héja. De élvezhető is? Kétségtelen, hogy van olyan sütőtök, amit jobb meghámozni a szakács szerint. „A vastagabb héjú fajtáknál még sütés vagy főzés után is kemény marad a héj, így ebben az esetben biztosabb, ha meghámozzuk, mert csak megfelelő módszerekkel elkészítve lehet belőle ropogós és ízletes fogás. 

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!