Klasszikusok vegánul: starbucksos sütőtökkenyér otthon

2022. november 12.
A mai receptben ez a kenyér tojás és tehéntej nélkül készül el, így a vegán étrendet követők is nyugodtan élvezhetik az őszi időszak kedvenc süteményét!

Sokan szeretnek munkába menet meginni egy finom kávét és elmajszolni egy szelet süteményt, ezért virágoznak a kis pékségek és hódítanak teret a nagy kávézóláncok, mint például a Starbucks. Ennek az újkori szokásnak a kezdetéig nem kell sokáig visszamennünk az időben: elég az ’50-es évekig, amikor a lányok, asszonyok egyre több irodai munkát kaptak, és már nem volt idejük napi szinten sütni. Csak betértek a sarki kedvenc helyükre, és felkapták a frissen elkészített kávéjukat és a finom süteményt. Innentől élik virágkorukat a muffinok is, hiszen a minisütiket könnyen magunkkal vihetjük. Habár a muffin sem egy mai találmány, de ez legyen egy másik történet.

Az édes, fűszeres édesség, amiről ma mesélek, a Starbucks őszi finomsága, a sütőtökös kenyér. Amerika hatalmas rajongója ennek a süteménynek, nemcsak a tök kellemes őszhöz kötődő ízéért, hanem a fűszerezése miatt is. Az aztékok idejéből már találtak leleteket a tök fogyasztásáról, aminek az évszázadok alatt a termesztése továbbterjedt Amerika távoli pontjaira, bár a felhasználása sokkal egyszerűbb volt, mint manapság. Vagy kettévágták, kikaparták a magokat belőle, meglocsolták mézzel, és kisütötték, vagy kukoricaliszttel elkeverve lepényeket sütöttek belőle. Ezek nem voltak édesek, inkább a hagyományos kenyeret helyettesítettek. Ez a ma ismert édes-fűszeres változat talán csak kétszáz éves lehet, és a legendárium szerint azóta készítenek pitéket vagy kelt kenyereket is sütőtökkel.

vegan-recept-sutotokos-kenyer-starbucks-suti

Hozzávalók:
egy kisebb hosszúkás kenyér formához

  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • fél tk. sütőpor
  • fél tk. szódabikarbóna
  •  csipet só
  • 2 tk. fahéj
  • fél tk. szerecsendió
  • két ek. reszelt gyömbér
  • 3 ek. növényi tej
  • 340 g sütőtökpüré
  • 60 ml olaj
  • 1 ek. almaecet
  • 1 kk. vaníliaesszencia

A vajkrémhez:

  • 120 g margarin
  • 120 g porcukor
  • 3-4 ek. növényi tej
  • 1 tk. fahéj

vegan-recept-sutotokos-kenyer-starbucks-suti

Elkészítés:

A lisztet elkevertem a fűszerekkel, a fahéjjal, a szerecsendióval, a gyömbérrel, a sóval és a sütőporral.

A sütőtökpüréhez adtam az olajat és az almaecetet.

Összeöntöttem a száraz és a nedves hozzávalókat, és végül jött egy kevés növényi tej, hogy lágyabb legyen a tészta.

A hosszúkás kenyérformát kiolajoztam, és megszórtam zsemlemorzsával.

180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.

Kivettem a formából, és egy rácson hagytam teljesen kihűlni.

A vajkrémhez habosra kevertem a margarint a porcukorral, hozzá adtam a fahéjat, majd lágyítottam egy kis növényi tejjel

Végül dekoráltam egy kis darált dióval, csak mert épp kéznél volt, de természetesen anélkül is nagyon finom.

Szöveg és fotók: Tisóczki Aliz

Ha tetszett Aliz receptje,

vásároljátok meg receptgyűjtő füzetét!

Olvass tovább!