Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

2022. szeptember 23.
Mindenki ismeri a klasszikus, reszeltkrumpli-alapú tócsit, de érdemes kipróbálni ezt az őszre hangolt, sütőtökös verziót is, ha extra vitaminra és a különleges ízélményre vágysz. Hogy még egy csavar legyen a dologban, a magyaros tócsi helyett most a közel-keleti latke receptjét hoztuk el, ami kicsit rusztikusabb, ropogósabb állaggal dolgozik.

A tócsi (vagy tócsni) a legtöbb magyar háztartásban klasszikus kedvenc. Épp ezért valószínűleg sokakban él a meggyőződés, hogy krumplival az igazi, pedig nagyon jó ötlet lehet más zöldségekből is hasonló lepényeket készíteni. Mivel már javában benne vagyunk a sütőtökszezonban, mi most egy sütőtökös verziót hoztunk: ezt a kemény, nagy méretű zöldséget kicsit ugyan macerás feldolgozni, de tényleg megéri, hiszen a sütés nagyon jól kihozza gazdag, édeskés, földes ízét. A tócsi helyett egyébként most a közel-keleti latke receptjét vettük alapul – a latke hagyományosan hanukára készülő, alapvetően szintén burgonyás lepény, ami kisebb és picit talán ropogósabb a magyar változatnál. A tésztába klasszikus párosításként zsálya kerül, a kisült latke mellé pedig zsíros, ízes görög joghurtot ajánlunk (de persze a hagyományosabb vonalat képviselő tejföllel is isteni lesz).

sutotok-lepeny-tocsi-latke-recept

Hozzávalók:

  • 1/2 közepes hagyma reszelve
  • 6 csészényi reszelt sütőtök (nagy lyukú reszelőt használjunk)
  • 1 tk. sütőpor
  • só és bors
  • 2 felvert tojás
  • 1/4 csésze finomliszt
  • 3 ek. finom szemű zabpehely
  • 2-3 ek. friss zsálya
  • növényi olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A lereszelt hagymát hagyjuk egy kicsit szűrőben lecsöpögni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük. Ha jól lecsöpögött, konyharuhával csavarjuk ki belőle a maradék nedvességet!
  2. Egy nagyobb tálban a hagymát keverjük össze a reszelt sütőtökkel, ízesítsük sóval, borssal és zsályával, majd adjuk hozzá a zabot és a lisztet is! Végül keverjük hozzá az enyhén felvert tojásokat is!
  3. Egy nagyobb serpenyőt kezdjünk el hevíteni közepes láng felett, majd adjuk hozzá az olajat, és süssük ki benne a latkét! A nagy, szétterülő lepények helyett formázzunk inkább kicsi, laposabb „fasírtokat” a tésztából, így sokkal ropogósabb falatokat kapunk majd.
  4. Tálaljuk citromos görög joghurttal vagy további zöldfűszerekkel ízesített tejföllel!

Forrás: NYT Cooking Fotó: Getty Images

Olvass tovább!