Kikészülsz az óraátállítás miatt? Ne lepődj meg, ezért visel meg ennyire!

2024. október 25.
Nem meglepő, ha úgy érzed, rosszabbul és kevesebbet alszol. A bioritmus kénytelen alkalmazkodni az új helyzethez.
Óraátállítás hatása a szervezetre
  • Október 27-én hajnalban jön az óraátállítás.
  • Az óraátállítás megviselheti a szervezetet.
  • Ez az oka annak, ha rosszul érezzük magunkat óraátállítás után.

Hamarosan ismét elérkezik az óraátállítás ideje: október 27-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára fogjuk visszaállítani az órát. Ez csupán egy apró változásnak tűnhet, mégis képes komolyan felborítani a szervezetünk működését. Különösen az alvásunkra és a napi bioritmusunkra hat jól érzékelhetően.

Hogyan hat az óraátállítás szervezetünkre?

Testünk belső órája, a cirkadián ritmus a természetes fény és a sötétség ciklusát követi. Amikor visszaállítjuk az órát, hirtelen eltérünk az alvás és ébrenlét már megszokott ritmusától, ez pedig kihat az alvásminőségre, az energiaszintre, ezáltal pedig akár még hangulatunkra is. A téli időszámításra való átállás ugyan kevésbé megterhelő, mint a tavaszi, hiszen voltaképpen egy órával tovább alhatunk, mégis képes átmeneti fáradtságot, koncentrációzavarokat és ingerlékenységet okozni. 

Az óraátállítás sokak bioritmusát felborítja.

Az óraátállítás sokak bioritmusát felborítja.

Így tudsz könnyebben alkalmazkodni

  1. Kezdjük el fokozatosan előkészíteni a változást! Az óraátállítást megelőző napokban érdemes naponta 15-20 perccel korábban lefeküdni és felkelni, így a szervezet könnyebben megszokja a változást.
  2. Használjuk ki a reggeli napfényt! A természetes fény hatásos „ébresztő” lehet, ami segíti a belső óra újraszinkronizálását. Próbáljunk meg minél többet tartózkodni a szabadban a reggeli órákban.
  3. Kerüljük a délutáni koffeint és a késő esti képernyőhasználatot! Ezek a szokások megnehezíthetik az elalvást, mivel zavarják a melatonin termelését, így rontják az alvás minőségét.
  4. Mozogjunk naponta! A rendszeres, lehetőleg reggeli testmozgás nemcsak az energiaszintet növeli, hanem az alvási ciklus beállításában is nagy segítségünkre lehet.
Néhány praktika segíthet

Néhány praktika segíthet

Kik az igazán érintettek?

Elsősorban a gyerekeket, az idősebbeket és a változó műszakban dolgozókat viselheti meg az óraátállítás. Akadnak azonban mások is, akiknek életére könnyen kihat egy ilyen változás. A belső óra és a külső környezeti tényezők közötti eltérés különösen megterhelő lehet azok számára, akiknél már fennáll valamilyen alvászavar vagy egészségügyi probléma. A kutatások szerint ilyenkor nő a szív- és érrendszeri események kockázata, több a közlekedési baleset, és a hangulatingadozások is gyakoribbá válnak. Ezért is érdemes az átállás időszakában nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő alvási környezet kialakítására és az életmód apró módosításaira​.

Forrás: nm, nhlbi, Fotók: GettyImages