Az óraállítás összezavarhatja a szexuális életet

2021. március 23.
A tavaszi óraállítás után több napfényt szívhatunk magunkba – ha az időjárás is úgy akarja –, ám ára van annak, hogy tovább élvezhetjük a világosságot: egy órányi alvás. Ez nemcsak a közérzetünkre, de a szexuális életünkre is kihathat. A szexuálterapeuta azonban remek megoldást javasol arra, hogy ne zavarja össze teljesen a libidónkat a napi ritmusunk felborulása.

Egy órával előre toljuk a mutatókat a tavaszi óraállításkor. Ez nem tűnik nagy változtatásnak, ám pont elég ahhoz, hogy összezavarja az egész bioritmusunkat. Ilyentájt megnő a szívroham, stroke kialakulásának esélye, de a párkapcsolatban is jelentkezhetnek zűrök és zavarok. Wendy Troxel viselkedéskutató például azt figyelte meg praxisában, hogy már ez az egy órányi alváshiány is kiélezheti a konfliktusokat a párkapcsolatban. „A hangulatunk ingadozhat, sokkal érzékenyebbek, idegesebbek lehetünk, amelyet könnyen a partnerünkön vezethetünk le” – mondta Troxel. 

oraallitas-szex-parkapcsolat

Egyébként is rosszabbul alszunk mostanában a koronavírus-járvány jelentette stressz miatt. Ha ehhez hozzáadódik az óraállítás, amely pluszteher a szervezetnek, még erősebbek lehetnek a kellemetlen panaszok. A szakértő szerint tudatossággal és odafigyeléssel sokat tehetnek a párok, hogy zökkenőmentesebben menjen az óraállítás utáni áthangolódás, és ne a párkapcsolaton csapódjon le a fáradtság és feszültség.

Egy össze nem illő pár: éjjeli bagoly és pacsirta

Az eltérő alvásritmusú pároknak lehet több konfliktusa ebben az időszakban, ám az empátia segíthet megtalálni nekik is a harmóniát. „Az éjjeli baglyoknak lehet különösen nehéz az átállás, hiszen ők egyébként is küzdenek, hogy megfelelő mennyiségűt aludjanak” – mondta Troxel. Ne ítélkezzünk tehát a párunk felett, amikor még fáradtabb az óraállítás körüli hetekben, hiszen az alvásritmus biológiailag meghatározott. Halasszuk a fontos témák megbeszélést későbbre, amikor már lezajlott az óraállítás utáni átállás, és már kevésbé álmosak és ingerlékenyek a későn fekvő emberek is.

Az alváshiány megöli a vágyat

Egy kisebb tanulmány eredményei szerint az eltérő alvásritmusú házaspárok kevesebbet szexelnek. Egy másik kutatás pedig arra jutott, hogy az alváshiány csökkenti a tesztoszteronszintet a férfiaknál, ami hatással van a szexuális vágyra is. Nem meglepő tehát, hogy egy órával kevesebb alvás kihat a párok szexuális életére is. A viselkedéskutató ezért azt javasolja, hogy próbáljunk a nap más időszakában együtt lenni, ne csak este, amikor már különösen fáradt lehet valamelyik fél. „Teljesen téves az a nézet, hogy csak este lehet szexuális életet élni”–- mondta Troxel. Bár az óraállítás kihat az alvásunkra és fáradtabbak lehetünk, a szex fontos része a párkapcsolatnak. „Ne legyünk még feszültebbek, használjuk ki inkább a gyors együttlétek előnyeit” – javasolta a szakember.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvastad már?