3 apró lépés, hogy az óraállítás ne borítsa fel a bioritmusunkat

2021. március 14.
A jó alvás mindenkinek jár(na). Ez létszükséglet, hogy működni tudjunk. Az egyik legrettegettebb tényező pedig lassan a nyakunkon van, amely minden évben felborítja alvásritmusunkat, és csak hosszú-hosszú napok múltán vagyunk képesek kiheverni a megrázkódtatást. Az óraállítás hatásait is lehet azonban tompítani. Néhány egyszerű lépéssel minimalizálhatjuk a károkat.

Lassan a nyakunkon van a tavaszi óraállítás, amellyel elveszítünk egy óra értékes alvásidőt. Ha azt szeretnénk, hogy ne borítsa fel több napra a bioritmusunkat, már most érdemes elkezdenünk azt az egyszerű tréninget, amelyet a washingtoni Georgetown Egyetem neurológusprofesszora, dr. Gholam Motamedi javasol. Az a tény is erőt adhat, hogy március utolsó vasárnapján idén utoljára kell megküzdenünk az óraállítás kellemetlen fizikai és lelki hatásaival

oraallitas-tavasz-bioritmus

Feküdjünk le egy órával hamarabb

Már napokkal előtte elkezdhetjük szoktatni magunkat az új bioritmushoz, ha az óraállításhoz közeledve egyre hamarabb térünk nyugovóra. Tegyük meg ezt minden nap 5-10 perccel korábban, hogy az óraállítás előtti este a korábbi rutinunkhoz képest egy órával korábban bújhassunk ágyba. „Azért nehezebb megbirkózni a tavaszi óraállítással, mert ilyenkor veszítünk egy óra alvást –mondta dr. Motamedi, aki szerint az is nagyon fontos, hogy kerüljük a képernyőt közvetlenül elalvás előtt, és lehetőleg ne szunyókáljunk aznap délután, hogy biztosan el tudjunk aludni korábban. 

Csökkentsük a koffeinfogyasztást

A szakemberek egyébként sem javasolják a lefekvés előtti nyolcórás időtartamban bármilyen koffeintartalmú étel vagy ital fogyasztását. Próbáljuk meg minél jobban mérsékelni a kávé-, csokoládé- és teafogyasztást az óraállítás előtti napokban, hogy a lehető legjobban pihenhessünk, mielőtt kiesik egy óra alvás az életünkből.

Tudatos alvásterv

Fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy egyetlen nappal az óraállítás előtt nem tudjuk megelőzni azt, hogy felboruljon a teljes bioritmusunk. Gyakori nézet, ám a szakember szerint teljesen téves hozzáállás, amikor az emberek hétvégén akarják behozni a lemaradást az alvásban és orvosolni az egész héten felhalmozódott alváshiányt. „Rossz hír, de nem lehet a hiányzó órákat utólag pótolni” – szomorított el a neurológus. Hogy ne tetézzük a hét közben keletkező alváshiányt, közelítsünk az óraállításhoz tudatosan, és már napokkal, hetekkel előtte tréningezzük magunkat a közelgő eseményre. Most az egyszer még, utoljára. 

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvastad már?