- Az elmúlt években megnövekedett a cukormentes üdítők száma.
- A Coca-Colától a Pepsiig, a Dr. Pepperig és a Mountain Dew-ig a legtöbb klasszikus üdítőmárka igyekszik egészségesebb lehetőséget kínálni.
- De vajon melyik az egészségtelenebb? A diétás vagy cukormentes üdítők? Most megtudhatod!
A hagyományos diétás üdítők, mint például a diétás kóla, még mindig szárnyalnak. De más diétás üdítőitalokat – például amilyen a Diet Canada Dry – az elmúlt években fokozatosan kivonták a forgalomból, és felváltották a cukormentes alternatívákkal, amelyek állítólag nem teljesen ugyanazok. Ez a változás nem meglepő, hiszen az elmúlt időszakban egyre többen fogyasztanak cukormentes üdítőitalokat.
A diétás üdítők eredete
Az első diétás üdítő 1952-ben jelent meg a piacon, és azóta az ipar vad fordulatot vett. A Hyman Kirsch (a cukormentes üdítőitalok világának elismert úttörője) által feltalált üdítőkben a cukrot ciklamáttal, egy mesterséges édesítőszerrel helyettesítették. A üdítőt eredetileg cukorbetegségben és szív- és érrendszeri problémákkal küzdő fogyasztóknak szánta. Amikor azonban a polcokra került, világossá vált, hogy a diétázók az elsődleges célcsoportja.
A Diet-Rite Cola, amelyet a Royal Cola Company adott ki 1958-ban, azért jött létre, hogy segítsen a cukorbetegeknek és azoknak, akiknek korlátozniuk kellett a cukorbevitelüket. Cukor helyett ciklamáttal és szacharinnal készült ez a diétás üdítő. 1960-ra ez volt a negyedik legnépszerűbb üdítő a Coca-Cola, a Pepsi és a 7-Up mögött.
Mesterséges édesítőszerek vannak a diétás és a cukormentes üdítőkben
A legtöbb diétás üdítőben, köztük a diétás kólában és a diétás Pepsiben használt édesítőszer az aszpartám, amelyet az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége 2023-ban „lehetséges rákkeltőnek” minősített.
Valójában a szakértők szerint nem valószínű, hogy a diétás üdítőkben lévő aszpartám mennyisége bármilyen egészségügyi problémát okozna, mindaddig, amíg az italokat mértékkel fogyasztják. Ha mindennap elfogyasztunk egy diétás kólát az ebédnél, akkor nem kell túlzottan aggódni az aszpartám bevitele és rákkeltő hatása miatt (bár a napi fogyasztás más egészségügyi problémákhoz is vezethet).
Az üdítőipar azonban az évek során jelentős akadályokkal szembesült, köszönhetően a diétás formulákban használt mesterséges édesítőszereknek. Ahogy a tudományos ismeretek az idők során fejlődtek, egyes mesterséges édesítőszereket, például a ciklamátot, rákkeltőnek minősítettek. Ez azt jelentette, hogy a klasszikus diétás üdítők különféle újraformálására volt szükség, különösen azért, mert egyes fogyasztók elutasították a különféle alternatív édesítőszerek ízvilágát.
A cukormentes üdítő felemelkedése
A cukormentes üdítők csak a 2000-es években kezdtek hullámokat kelteni és főleg a millenniálokat (és később a Z generációt) próbálták megfogni. Ezeket az italokat ideálisnak tartották az egészségükre fókuszáló fogyasztók számára, akik alacsony kalóriatartalmú, cukormentes alternatívákat keresnek kedvenc üdítőikkel.
A Coke Zero és a Diet Coke között a legjelentősebb különbségek az ízben és az összetevőkben vannak. Mindkettő tartalmaz aszpartámot, de a Coke Zero az aceszulfám-kálium édesítőszert is használ, ami kevesebb koffeint tartalmaz. Ehhez képest a diétás kóla jobban hasonlít az eredeti Coca-Cola formulára.
Forrás: Mental Floss Fotó: Getty Images