5 jelentéktelennek tűnő szokás, ami valójában nagyon egészségtelen

2023. június 29.
Elsőre ártalmatlannak tűnhetnek, de ha rendszeresen a mindennapjaid részét képezik, komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Mutatjuk, mi az az 5 szokás, amiről érdemes lehet lemondani.
5 jelentéktelennek tűnő szokás, ami valójában nagyon egészségtelen

Folyton diétás üdítőket iszol

Zéró cukor, zéró kalória – mégis mi baj lehetne? Csak annyi, hogy a mesterséges édesítőkkel ízesített üdítőkkel pont az ellenkezőjét fogod elérni annak, amit szeretnél. Kutatások szerint a mesterséges édesítők becsapják az agyadat, de nem jó értelemben. Az édes íz miatt az agyad arra számít, hogy hamarosan kalóriákhoz fog jutni, ám amikor ez nem történik meg, gyorsan generál egy kis éhség érzetet. A nullakalóriás, diétás üdítők tehát valójában csak éhesebbé tesznek, és evésre ösztönöznek. Ennyit a diétáról…

Hangosan hallgatsz zenét

Lehet, hogy most még nagyon is élvezed, ha max hangerőn üvölt a fülesedből a kedvenc zenekarod, de 20-30 év múlva te is azt kívánod majd, bár halkítottál volna rajta egy kicsit. Kutatások ugyanis már bebizonyították, hogy a túl hangos zajok és a rendszeres hangos zenehallgatás hosszú távon halláskárosodást okozhat. A kutatók szerint egy átlagos fiatal 110 decibellel hallgat zenét, miközben a még biztonságos szint 80 decibel és az alatt van. (Összehasonlításképp: a beszéd általában 40-60 decibel, míg egy koncert akár 140-ig is felmehet.)

A tudományt régóta foglalkoztatja a zene misztikus világa.

Imádod a gyümölcsleveket

Sokkal jobban jársz, ha a gyümölcsöt inkább megeszed. A bolti gyümölcslevekből sokszor hiányzik a gyümölcs egyik legfontosabb összetevője, a rost – helyette viszont kapsz egy nagy rakás hozzáadott cukrot. Ha mindenképpen gyümölcslevet szeretnél inni, facsard ki otthon te magad!

Nem alszol eleget

Hajnalig netflixezel minden este, és néhány óra alvás után már kezded is a napot? Hosszú távon ennek is meglesz a következménye. Az alváshiány hatására könnyebben alakulhat ki depresszió, de rontja az immunrendszered működését is. Ha pedig ez nem lenne elég, növeli a szélütés, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is.

Egész nap a laptop előtt ülsz

A rengeteg munka mellett semmi időd nem marad a sportra? Ha az edzőterembe nem is tudsz eljárni, napi rendszerességű sétákat mindenképpen érdemes lenne beiktatnod az életedbe. Hogy miért? Mert, a mozgásszegény életmódnak egészen drámai következményei lehetnek. Kutatások szerint a napi három óránál hosszabb egyhelyben ülés két egész évet vehet el az életedből. Mozgásra fel!

Fotó: Getty Images