- Imádjuk a retró sütiskönyvet, amiben gyerekkorunk minden kedvence megtalálható!
- Profi grillezők lehetünk a legújabb nyári szakácskönyvekből!
- Az air fryerhez is találunk hasznos receptkönyvet a 2025. nyári kínálatban.
Minden adott nyáron ahhoz, hogy jókat süssünk-főzzünk, még ha a nagy melegben nem is feltétlenül akarunk a konyhában gőzölődni. A zseniális szakácskönyvek között szerencsére szabadtéri sütés-főzéshez, grillezéshez is találunk ötleteket, így megúszhatjuk a konyhai robotolást.
Mutatjuk, milyen nyári szakácskönyvekkel használhatjuk ki, hogy nyáron bőségesen vannak szezonális alapanyagok, és talán időnk is a sütés-főzésre! Ez sokkal jobb, mintha a csillagjegyünk alapján választanánk szakácskönyvet…
Legjobb sütiskönyvek nyárra
1. S. Sárdi Margit: Erdélyi süteményreceptek a századfordulóról

Erdélyi süteményreceptek a századfordulóról
Vannak kultikus szakácskönyvek, mint Tutsek Annától Katóka szakácskönyve, vagy az ikonikus Horváth Ilona-kötet. Az Erdélyi süteményreceptek a századfordulóról szintén egy ilyen generációkon átívelő recepteket és hagyományokat felelevenítő szakácskönyv.
Imádjuk, hogy olyan szavakkal és alapanyagnevekkel találkozunk benne, mint a citronád, szulc, írós vaj vagy éppen a rengeteg mandula.
Milyen recepteket akarunk elkészíteni a szakácskönyvből?
- Huszárcsók
- Meleg túrós torta
Akár meg is vásárolhatjuk az Erdélyi süteményreceptek a századfordulóról című szakácskönyvet nyárra!
2. Bernáth József: Süss!

Bernáth József: Süss!
Nosztalgiázzunk gyerekkorunk kedvenc retró süteményeivel! A szakácskönyv alapján 40 klasszikus vidéki sütit lehet (újra) megsütni, megkóstolni és megszeretni. Sőt, lehet, hogy a retró sütemény kvíz kérdéseivel is könnyebben boldogulunk, ha végigettük a szakácskönyv sütireceptjeit!
A szerző a kötetben szereplő finomságok nagy részét keresztanyukájától, nagynénjétől és a kunhegyesi háziasszonyoktól gyűjtötte, de az ország legkülönbözőbb pontjairól találhatunk benne recepteket. A színpompás képekkel illusztrált leírások rövidek és tömörek, így kezdők számára is garantált a sikerélmény!
MIlyen recepteket akarunk elkészíteni a szakácskönyvből?
- hartyáni krémes
- bagolyszem
Akár meg is vásárolhatjuk a Süss! című szakácskönyvet nyárra!
Süssünk-főzünk nyáron szezonális alapanyagokkal
1. Mary Berg: Évszakról évszakra

Mary Berg: Évszakról évszakra
Ahogy az évszakok, úgy változnak a fogások is. Egy napérlelte eperrel díszített nyári desszerttől a kiadós téli ragukig az Évszakról évszakra tápláló ételek egész sorát mutatja meg egy esztendőre elosztva.
Az Évszakról évszakra különleges módon mutatja be azokat a fogásokat, melyeket Mary Berg a családjának és barátainak szokott készíteni. Jól átgondolt, szívmelengető és finom receptekben bővelkedik a szakácskönyv, melyet öröm csak úgy lapozgatni is.
Milyen recepteket akarunk elkészíteni nyáron a szakácskönyvből?
- Áfonyás-levendulás zabpite
- Grillezett pizza kétféle cukkinivel
Akár meg is vásárolhatjuk az Évszakról évszakra című szakácskönyvet nyárra!
2. Gino Air Fryer szakácskönyve

Gino Air Fryer szakácskönyve
Nem ok nélkül imádjuk az air fryert, különösen nyáron! Megkönnyíti a konyhai munkát, jóllakat egy asztaltársaságot, és az a legszuperebb, hogy az olasz ételek is remekül elkészíthetők benne!
A szakácskönyv segítségével és az air fryerre átültetett receptekkel most új megközelítésben próbálhatjuk ki az ikonikus olasz fogásokat.
Milyen recepteket akarunk elkészíteni a nyáron a szakácskönyvből?
- air fryerhez alakított klasszikus lasagne
- panettone
Akár meg is vásárolhatjuk a Gino Air Fryer szakácskönyve című kötetet a nyárra!
3. Könnyű, finom, ONE POT

Könnyű, finom, ONE POT
Minden étel jó, ami egy edényben elkészül. Kevesebb mosogatnivaló, kisebb kosz a konyhában. Szerencsére a szakácskönyvben található 30 recept pont ilyen, ideális nyárra, ha nem akarunk sokat állni a tűzhely mellett. Csupán egyetlen edényre van szükségünk ahhoz, hogy isteni ebédet varázsoljunk az asztalra a nyári szünetben!
Milyen recepteket akarunk kipróbálni nyáron a szakácskönyvből?
- Egészséges brownie
- Karfiol sült rizs módra
Akár meg is vásárolhatjuk a Könnyű, finom, ONE POT című szakácskönyvet nyárra!
4. Szabó Adrienn: Magyar superfood

Szabó Adrienn: Magyar superfood
A superfood kifejezést általában úgy értelmezzük, mint nagyon egészséges étel, zöldség vagy gyümölcs. Az tudjuk, hogy a lazac, tengeri moszat vagy avokádó szuperélelmiszer. Azt viszont már kevesebben, hogy a vargánya, vagy éppen sárgarépa, padlizsán is az, ráadásul Magyarországon is megteremnek.
A szakácskönyv dietetikus szerzője kifejezetten ilyen magyar szuperélelmiszerekből állított össze recepteket, hogy változatosan felhasználhassuk a roppant egészséges alapanyagokat.
Milyen recepteket akarunk kipróbálni a nyáron a szakácskönyvből?
- Fügés-fetás mángoldsaláta sült csicsókával
- Zöldséges puliszka juhtúróval
Akár meg is vásárolhatjuk a Magyar superfood című szakácskönyvet nyárra!
Szakácskönyvek az egészségünkért
1. Tamara Duker Freuman: Elég volt a puffadásból

Tamara Duker Freuman: Elég volt a puffadásból
Puffadás, már megint. A gasztroenterológusok szerint ez a leggyakoribb és legnehezebben kezelhető panasz az emésztőrendszeri problémákkal küzdők esetében. Tamara Duker Freuman, Amerika egyik legismertebb dietetikusa azonban azzal is tisztában van, amiről sok orvos nem vesz tudomást: minden egyes boldogtalan has a maga módján boldogtalan.
Nagy sikerű könyvében ugyanazt a módszert alkalmazza, amit konzultációi során követ. Először a tünetek lehető legpontosabb meghatározása, majd a legfrissebb kutatási eredmények alapos bemutatása és megtárgyalása, hogy végül több hatásos kezelési alternatívát ajánljon a következő lépésekkel:
- Határozzuk meg a puffadás konkrét okát;
- Tanuljuk meg a megfelelő terminológiát, és hogy milyen kérdéseket tegyünk fel orvosunknak;
- Ismerjük meg a különböző fajta puffadások leghatékonyabb diétás gyógymódjait;
- Tudjuk meg, milyen módszerek, élelmiszerek és receptek révén szabadulhatunk meg örökre a puffadástól.
Akár meg is rendelhetjük az Elég volt a puffadásból című szakácskönyvet a nyárra!
2. Iklódi Dóra: Szénhidrátdiéta a gyakorlatban

Iklódi Dóra: Szénhidrátdiéta a gyakorlatban
A szerző népszerű könyvei, a Cukormentes örömök és a Cukormentes édességek megújult formában, egy kötetben ismét elérhetők. Ráadásul 15 új recepttel kibővítve!
Amikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved, az első gondolatok egyike, hogy mennyi lemondással jár majd az életmódváltás. A szerző – aki maga is IR-es – megmutatja, hogy a cukor és egyéb finomított élelmiszerek elhagyása az étkezésből nem egyenlő az önsanyargatással!
Kinek ajánlott különösen a szakácskönyv?
A kötetet cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérje-érzékenységben szenvedők is haszonnal forgathatják, hiszen számos tej- és gluténmentes recept is helyet kapott benne. Emellett ajánljuk a 160 gramm szénhidrátdiétát követők, valamint cukorbetegek részére is.
Akár meg is rendelhetjük a Szénhidrátdiéta a gyakorlatban című szakácskönyvet a nyárra!
Fotó: Getty Images, Líra, Boook, Partvonal, Alexandra