5 dolog, amiért érdemes kipróbálni az air fryert

2021. július 18.
Az elmúlt években csúcsra fejlesztett air fryerekkel egészségesebben és fenntarthatóbban tudunk főzni – miközben az olajban sütés által létrejövő jellegzetes ízélményről sem kell lemondanunk. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ezúttal ezt a hasznos kis eszközt mutatja be nektek rengeteg szuper tippel.

Szerintem az air fryer mint koncepció zseniális. Az első készülékemet kb. 7 évvel ezelőtt vettem, ami a sok használt után pár hónapja végleg felmondta a szolgálatot. Gondoltam letesztelem, milyen az air fryer nélküli élet a minimalizmus jegyében. De be kellett látnom, hogy olyan sok előnye van, hogy egyáltalán nem fölösleges készülék a konyhámban, és beszereztem egy újat. Ebben a cikkben pedig összeszedtem, hogy miben segítheti a te mindennapjaidat is egy air fryer sütő, vagy ha már van, akkor mi mindenre tudod használni.

1. Air fryer – az olaj nélküli fritőz

air fryer fritoz

Az air fryer hallattán lehet, hogy elsőre az olaj nélküli fritőzre gondolsz, amivel nem állsz messze az igazságtól, ugyanis ha elsődleges funkciót keresnék neki, akkor nálam is ez lenne a toplistás. Az egyik legnagyobb előnye ennek a meleglevegős kompakt sütőnek, hogy nem kell lemondanod az olajban sült ételek élményéről, de lényegesen egészségesebben és fenntarthatóbban tudod megoldani az elkészítésüket.

Ami számomra pozitív meglepetés volt az új készülékemben, hogy a friss krumpli is szépen, ropogósra megsül 1-2 evőkanál olajjal. A régi készülékemben csak a fagyasztott hasábot sikerült ízletesre elkészíteni.

airfryer-sultkrumpli

Ebből is látszik, hogy 7 év alatt mennyit fejlődik a technológia, milyen sokat számít az optimalizált hőeloszlás.

Természetesen nem csak krumplit süthetünk benne olaj nélkül, a klasszikus rántott ételek egészségesebb verzióit is elkészíthetjük benne, legyen szó rántott karfiolról vagy rántott csirkecombról.

2. Air fryer – a kompakt légkeveréses sütő

air fryer kompakt suto

Az olaj nélküli sütésnél azonban nem áll meg az air fryer tudománya. Remek szolgálatot tehet kompakt légkeveréses sütőként is.

Akár egy kisebb csirkét is megsüthetünk benne, de grillzöldségeket, vagy akár süteményeket is készíthetünk. Alapvetően minden olyan ételt, amit sütőben, légkeverés programon készítenénk, azt ebben a készülékben is meg tudunk sütni.

Sőt! A csicseriborsót sütőben eddig még soha nem sikerült valóban ropogósra megsütnöm, de air fryerben pont olyan lett, ahogy azt elképzeltem.

3. Mikró helyett air fryer

airfryer-rantott-csirke

Amikor pár éve felújítottam a konyhámat, úgy döntöttem, hogy a mikrótól elköszönök, mert ritkán használtam, akkor is csak olyan ételek melegítésére, amit nehézkes volt serpenyőben visszamelegíteni. Akkor már megvolt az air fryerem, és amikor szét lett verve a konyha teljesen, és mindössze egy indukciós lap és az air fryer maradt elől egy összecsukható kempingasztalon, akkor ezekben főztem és melegítettem mindent.

Ez volt az a pont, hogy eldöntöttem, hasznosabban is tudom használni a mikró helyét, mert az air fryerben nemcsak nagyon jól átmelegednek akár a nagyobb húsok is, de az újra melegített rántott ételek is ropogósan kerülnek ki.

4. Gyors és hatékony

air-fryer-hasznalata

Amennyire a modern sütők működtetése bonyolult lehet, az air fryer használata annyira egyszerű. Az általam választott  air fryeren 8 automata program van, ami a kiválasztott étel típusához beállítja a szükséges hőmérsékletet és időt.

Amennyiben viszont mi magunk szeretnénk ezt megtenni, akkor csak a hőmérsékletet és az időt kell kiválasztani.

Hagyományos sütőkhöz képest további előny, hogy azonnal működésre kész, nincsen fölösleges várakozási idő, amíg felfűt, és a kompakt méret miatt a hőeloszlási hatékonyság is kiváló. Így időt és energiát is megtakaríthatunk. Például egy meleg reggeli elkészítésénél nem elhanyagolható, hogy 30 perc vagy 15 perc alatt készülünk el vele.

5. Könnyen tisztítható

Ami szintén elvitathatatlan előnye az air fryernek, hogy a kosár és a fiók is mosogatógépben mosható. Ráadásul a kosár tapadásmentes bevonata megakadályozza, hogy ráégjen az étel, így nem kell vakargatni sem használat után.

Szöveg: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!