Tényleg eljön az az életkor, amikor végre bármit megehetsz, anélkül, hogy ártanál az egészségednek?

2025. július 13.
Ha eddig te is azt gondoltad, hogy a kor előrehaladtával már nem számít, mi kerül a tányérodra, van egy rossz hírünk. Elmondjuk, miért annyira fontos az egészséges táplálkozás időskorban!
egészséges táplálkozás idős korban
  • Az orvosi és dietetikai szakértők szerint minél idősebbek leszünk, annál fontosabbá válik, mit eszünk.
  • Dr. Sean Ormond szerint az idős szervezet rosszabbul szívja fel a vitaminokat és ásványi anyagokat.
  • Elmondjuk, hogyan táplálkozzunk egészségesen időskorban is!

Idősebb korban sokan hajlamosak elengedni magukat. Egy pohárka vörösbor minden este, sütemények, nassolnivalók még akkor is, ha senkinek sincs születésnapja – mindez kényelmesen, bűntudat nélkül. Gondolják, nyugodtan megtehetik, hiszen annyi városi legendát hallottak már hasonló életmóddal hosszú életkor megélt emberekről – például arról a bizonyos 105 éves francia nőről, aki mindennap szivarozik, bort iszik és természetesen édességeken él.

Ha eddig te is azt gondoltad, hogy a kor előrehaladtával már nem számít, mi kerül a tányérodra, van egy rossz hírünk.

Az orvosi és dietetikai szakértők szerint ugyanis minél idősebbek leszünk, valójában annál fontosabbá válik, mit eszünk. Sőt: meglehet, hogy időskorban fontosabb is a helyes étrendre ügyelni, mint fiatalon.

Kevesebb kalória, több tápanyag

Az amerikai Egészségmegőrzési és Betegségmegelőzési Hivatal szerint az idősebb felnőtteknek kalóriából kevesebbre van szükségük, miközben a tápanyagszükségleteik változatlanok, vagy még nőhetnek is. Katherine Zeratsky, a Mayo Klinika regisztrált dietetikusa szerint „az idősebb embereknek érdemes úgy választaniuk ételeiket, hogy azok minden falattal tápanyagokat is biztosítsanak, ne csak kalóriát”.

És hogy miért van ez így? Dr. Sean Ormond szerint ennek oka, hogy az idős szervezet rosszabbul szívja fel a vitaminokat és ásványi anyagokat. „Több kalciumra, D-vitaminra és B12-re van szükség. A test magasabb karbantartást igényel, és minden falatnak nagyobb szerepe van”.

Lisa Hugh regisztrált dietetikus mindehhez hozzáteszi: „Életveszélyes lehet az alultápláltság, sokkal gyorsabban végezhet valakivel, mint a szívbetegség.”

A nagy hármas: rost, fehérje, folyadék

Az idős páciensek a leggyakrabban rostból és fehérjéből szenvednek hiányt, de sokszor nem visznek be elegendő folyadékot sem. 

Dr. Supriya Rao, belgyógyász és gasztroenterológus szerint a rostbevitel lenne az egyik legfontosabb dolog, amit az idősebbek életmódjában javítani kellene. Az 60 év felettieknek napi 30 gramm rost a javasolt mennyiség férfiaknál, és 21 gramm nőknél, de sokan ennek az elvárt mennyiségnek még a közelében sem járnak. Ennek sokszor az időskori étvágycsökkenés vagy különböző fogászati problémák az okai. Ugyanakkor az is nehezítheti a megfelelő élelmiszerekhez való hozzájutást, hogy az időseknek nincs elég pénzük.

Dr. Asim Cheema kardiológus hozzáteszi: „Az idősek gyakran nem érzik a szomjúságot, így egyszerűen elfelejtenek inni.” Mindez közérzetromláshoz, székrekedéshez és egyéb komplikációkhoz vezethet.

A fehérje kulcsszerepe

Az életkor előrehaladtával csökken az izomtömeg, ami a mozgásképesség csökkenését, esések gyakoriságát és általános gyengeséget okozhat. Dr. Shawn George belgyógyász szerint időskorban több fehérjére van szükség, mint korábban. „A napi javasolt mennyiség legalább 1,2 gramm/testsúlykiló legyen. Ezt érdemes elosztani a nap során több kisebb étkezésre, nem csak egy nagy adagban bevinni.”

Források lehetnek: sovány húsok, tojás, babfélék, görög joghurt.

Az egészséges táplálkozás időskorban rendkívül fontos

„Minden falat számít”

Dr. Tamea Evans diabetológus szerint a „magas hatású élelmiszerekre” kellene odafigyelni: olyanokra, amelyek kis adagban is sok tápanyagot tartalmaznak. „Például a natúr mogyoróvaj egy kanálban tartalmaz fehérjét, zsiradékot, vitaminokat és kalóriát.”

Nem a súly a lényeg, hanem az erőnlét

Sokan tévesen azt gondolják, hogy időskorban is a karcsúság a cél. Dr. Rao szerint viszont a fizikai erőnlét és izomtömeg megtartása sokkal fontosabb és sokkal többet tud segíteni a hosszú és önellátó élet elérésében.

Dr. Elaine Healy, a United Hebrew Geriatric Center igazgatója hozzáteszi: „Néhány pluszkiló időskorban még védhet is. Főleg a mindig vékony nők számára fontos, hogy ne féljenek egy kis többletsúlytól.”

Sosem késő elkezdeni

Ha korábban soha nem figyeltél oda az életmódodra, és nem étkeztél tudatosan, az sem baj. Janet Phile nővér szerint bármilyen életkorban lehet változtatni. „Több energiád lesz, erősebb lesz az immunrendszered, és tán még tovább is élsz.”

Dr. Ormond szerint a test még 80 évesen is képes regenerálódni. „Láttam embereket, akik jobban aludtak, éberebbek lettek, és kevesebb fájdalommal mozogtak, csak attól, hogy átváltottak tápanyagdúsabb ételekre.”

Dr. Cheema hozzáteszi: „Ha szívbarátabb ételeket kezdesz el enni, mint például leveles zöldségek és hal, az agyad és a vérkeringésed is profitálni fog belőle. Jobb lesz a memóriád, és tovább maradhatsz önálló.”

Ahogy Dr. Raj Dasgupta fogalmaz: „Lehet, hogy a tested már nem úgy regenerálódik, mint fiatalon, de még mindig lenyűgözően jól reagál a gondoskodásra. Csak jobb üzemanyag kell neki.”

Még több egészséges táplálkozás:

Forrás: Huffpost Fotó: Getty Images