- Marokkónak is megvan a saját palacsintája, ami puhább és vastagabb, mint a magyar verzió.
- A baghrirt magyarul ezerlyukú palacsintának is hívjuk, mivel a tésztát sok-sok apró lyukacska is borítja.
- A recept nagyon könnyű, a végeredmény pedig mennyei, ráadásul szuperül variálható különböző feltétekkel.
Minden nemzetnek megvan a saját palacsintája – így természetesen Marokkónak is! A baghrir, vagyis az ezerlyukú palacsinta valahol az amerikai pancake és a francia crepe (és a magyaros palacsinta) között van. Puha, de nem túlságosan vastag, mint az amerikai palacsinta viszont vaskosabb, mint a papírvékony crepe.
Hagyományosan kövön sütik és mézzel, illetve olvasztott vajjal tálalják, és épp olyan klasszikus családi kedvenc, mint a magyarok palacsintája! Szerencsére a receptje egyszerű és különleges hozzávalókra sincs szükség hozzá, így nyugodtan kipróbálhatjuk otthon is!
Mitől különleges a marokkói ezerlyukú palacsinta?
A marokkói ezerlyukú palacsinta különlegessége, hogy – nevéhez hűen – sok-sok apró lyukacska borítja a felszínét. Ezt a benne lévő sütőpornak köszönheti, amitől egyrészt igazán levegős lesz a tészta, másrészt lehetővé teszi, hogy a rácsurgatott feltét (tipikusan méz) jó alaposan átjárja.
A hagyományos, magyaros palacsintával ellentétben a marokkói palacsintába búzadara és liszt is kerül, tej helyett pedig csak vízzel hígítjuk. A tökéletes állaghoz szárított élesztő és sütőpor is kell bele – így lesz igazán pihe-puha és könnyed a végeredmény.
Mutatjuk a receptet – tényleg nem szabad kihagyni!
Marokkói ezerlyukú palacsinta
Hozzávalók:
- 2 csésze finom búzadara
- 1 csésze finomliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1/4 tk. só
- 1 ek. cukor
- 2 tk. sütőpor
- 3 és fél csésze szoba-hőmérsékletű víz (szükség szerint lehet több is)
- méz vagy vaj feltétnek

Marokkói ezerlyukú palacsinta
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a finom búzadarát, a finomlisztet és az élesztőt! Adjuk hozzá a cukrot és a sót is!
- A száraz hozzávalókhoz kezdjük el adagolni a vizet folyamatos kevergetés mellett úgy, hogy viszonylag híg masszát kapjunk!
- Robotgép vagy kézi habverő segítségével alaposan keverjük össze a tésztát, majd adjuk hozzá a sütőport és újra keverjük át! Ezután hagyjuk nagyjából 15 percig pihenni!
- Akkor csináltuk jól, ha 15 perc után sűrűn buborékok borítják a tésztánkat. Ha ezt látjuk, elkezdhetjük hevíteni a serpenyőnket egy kevés vajjal!
- A palacsintatésztából merjünk egy adagot a serpenyőbe: ha minden jól megy, a tészta felületét sűrűn apró buborékok borítják. Ha úgy látjuk, a tésztánk felül is átsült, vegyük le a tűzről – a marokkói palacsintát nem szokás forgatni.
- Ha túl nagyok a buborékok vagy nem oszlanak el a tészta egész felületén, jó ötlet lehet újrakeverni a tésztát! Szintén segíthet, ha hozzáadunk 1-2 extra evőkanál vizet.
- Ha elkészültek a palacsintáink, tálaljuk melegen mézzel és sózatlan vajjal a tökéletes élményért!
Forrás: Moribyan Fotó: Getty Images